Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. February '16 09:41 by Jørli Petersen

Katten spinder igen

Jaguar driller de tyske konkurrenter på et meget ømt punkt, - garanti og værkstedspriser.

Jaguar driller de tyske konkurrenter på et meget ømt punkt, – garanti og værkstedspriser.

Jaguar gjorde sig kraftigt bemærket i 2015. Den længe ventede model XE imponerede fra start, og den lammetævede blandt andet en ærkekonkurrent som Audi A4 til kåringen af Årets Bil i Danmark.

Med den indledning har vi fra start helt styr på konkurrenterne, som foruden A4 er BMW 3-Serie og Mercedes C-klasse i alfabetisk rækkefølgen. Det helt store spørgsmål er selvfølgelig, kan Jaguar mase sig ind blandt de tre tyskere, som så at sige sidder på flæsket i denne klasse, og kan Jaguar få den markedsandel man forventer. Vi tør godt påpege, at der har været ganske langt mellem snapsene i snart mange år hos Jaguar, hvis ejere typisk har været ældre gentlemen med meget gråt hår, og fiskegrossister som har styr på alt det med fiskerinoteringer, og ikke ret meget mere.

Rystede englændere

Jaguar har ført en lidt omflakkende tilværelse de senere år. Først var man en nødlidende britisk bilfabrik, så blev man købt af Ford, men at blive opkøbt af indiske Tata har alligevel rystet mange dybt konservative englændere. At imperiets tidligere juvel nu køber ind blandt den tidligere kolonimagts kronregalier, er næsten mere end englænderne kan sluge, men en tur i den nye XE kan sikkert formidle de rystede englændere og skeptiske tyskere, for Jaguar XE er klassisk Jaguar, som kører, som en Jaguar bør køre, men ikke har gjort i mange år.

Den store runde gearvælger i midterkonsollen er nede, så¨motoren er standset. Kabine og valg af materialer har plads til forbedring.

Den store runde gearvælger i midterkonsollen er nede, så¨motoren er standset. Kabine og valg af materialer har plads til forbedring.

De klassiske bøjler til bagklappen er gemt pænt væk og af vejen, så de ikke fungerer som kuffertknusere.

De klassiske bøjler til bagklappen er gemt pænt væk og af vejen, så de ikke fungerer som kuffertknusere. Priserne er også typiske for klassen, lav startpris, høj pris på ekstraudstyr.

Testbilen er dieseludgaven med 180 HK. Fra start tænker man PSA-diesel, men det er ikke tilfældet. Jaguar har købt ekspertbistand for at skabe deres egen, en dieselmotor som også hædrer den klassiske britiske opskrift på en grundmotor, der er 180 HK og et rigtig pænt drejningsmoment, – på papiret, for sammenlignet med tilsvarende 2-liters motorer med samme opbud af hestekræfter, er der som om der mangler noget hos Jaguar.

Det er som om de sidste heste i rækken ikke er tilstede, måske er de på barsel, vinterferie eller langtids sygemeldte, maskinen mangler det sidste punch i næverne og de sidste i store lårmuskler, samtidig med den er en anelse grov i mælet. Faktisk en ly, som ikke er så klædelig for en ellers lækker Jaguar.

Automatgearet har sin egen finurlighed, den runde gearvælger kommer op fra midterkonsollen når motoren startes, der er kun den runde drejeknap, vil man skifte manuelt, må man bruge skiftegaflerne under rattet. Faktisk en helt OK løsning.

Gearkassen er leveret af ZF, som er specialister i at lave gearkasser, men gearkassen i Jaguar måtte gerne være en anelse hurtigere i sin overgang, ellers får den også et OK, og ZF har ry for at lave noget der holder, så det kunne tyde på, at Jaguar har valgt det sikre.

Klassisk design

Designet på Jaguar XE er opløftende. Jaguar har formået at lave et nutidigt design, som både er smart men samtidig tidløst, der sendes de rigtige signaler når bilen kommer rullende, og Jaguar er en behagelig udfordring til de tyske designere, som er og bliver´tyske – i sit udtryk.

Kabinen vinder ved første øjekast, men på lidt længere sigt kniber det med at opretholde det gode førstehåndsindtryk. Lidt for meget plast, sæder der ikke helt kan matche de tyske konkurrenter, et udsyn fra førerpladsen som er mangelfuldt, både A- og B-stolperne er meget brede, og man skal være omhyggelig med at orientere sig i trafikken. Der er også lagt for mange funktioner ind i den store trykfølsomme skærm. Sædevarmen er et eksempel, hver gang man starter motoren, skal man ned i et par undermenuer, for at tænde for sædevarmen.

Lækkert og vellykket design. Masser af luftindtag og gæller på siden giver bilen stil og personlighed.

Lækkert og vellykket design. Masser af luftindtag og gæller på siden giver bilen stil og personlighed.

Når man kommer ud fra supermarkedet et kvarter senere, skal man gøre det samme igen, her efterlyser vi gode gammeldags kontakter, som bare er tænder for balleristeren når drejer nøglen, men nu hvor vi har været lidt efter Jaguars nye BMW og Mercedes konkurrent, må vi tilføje, at opskriften er den samme, langsliggende frontmotor og baghjulstræk, en velafstemt undervogn, og ikke mindst en køreoplevelse, som man først opdager, når man kommer ud hvor der er lys og luft.

Rigtig flot afstemt undervogn siger vi pludselig. En rigtig god styring, en meget retningsstabil oplevelse, reelt set en bil, som absolut kan tage kampen op med de tyske konkurrenter på deres egen hjemmebane, – de tyske motorveje, bevares, så er der lige det med dieselmotoren, her har både BMW og Mercedes bedre varer på hylderne, men Jaguar tager kampen på med megen af den indledende skepsis overfor mærket, ved give tre års garanti med ubegrænset antal kilometer, noget som ingen af de tyske mærker gider nedværdige sig til i Danmark, og for at drille yderligere, giver man gratis service i garantiperioden, og det er jo en lige højre til både Audi og BMW’s uhyrlige værkstedsregninger.

Vi letter på hatten, anerkender Jaguars køremæssige kvaliteter, indrømmer vi er pjattet med designet, men ingen er jo som bekendt fuldkommen. Heller ikke en Jaguar XE, som vil være anderledes potent med en rigtig bisset benzinmotor.

 

Jaguar XE R-Sport 2,0D

Designerne er ikke stoppet med halvgjort arbejde. Bagdelen er også gennemdesignet. Alt er gennemtænkt til det sidste lille sving.

Designerne er ikke stoppet med halvgjort arbejde. Bagdelen er også gennemdesignet. Alt er gennemtænkt til det sidste lille sving.

Pris: fra 646.900 kr

Pris for testbil: 880.800 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut.

180 HK v. 4000 o/m

318 Nm v. 1750-4000 o/m

0-100 km/t: 7,8 sek

Tophastighed: 230 km/t

ECE-snit: 23,8 km/l

Kørevægt: 1550 kg

Totalvægt: 2135 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 111 g/km

Pin It on Pinterest