Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. February '20 21:40 by Jørli Petersen

Kia højben

Navnet XCeed er landet i en af de mest populære bilklasser netop ny, og den nye Kia nøjes ikke med at blande sig, den lægger sig i top. for klassen.

XCeed er endnu en model med det efterhånden meget kendte navn, men selv om Kia måske slider på kendisfaktoren, kommer til ikke til at skade hverken Kia eller den nye XCeed.

Vi sender først en tak til Kia for at kalde bilen for det den er, -en Crossover. Ikke noget med SUV når mærkets mindste model højben ikke er en SUV, men alligevel rammer den nye type Ceed ualmindeligt præcist i den mest populære biltype netop nu.

Alle vil have en højere bil, alle giver køb på køreegenskaber for til gengæld at sidde højere, få en lidt anderledes stil mens andre køber denne type bil på grund af lettere indstigning.

Vi har tidligere sagt pæne ord om XCeed, første model til test var med Kias 1,6 liters diesel, som er bilen til det store forbrug, mens testbilen er det der kan blive den mest solgte benziner med 140 heste fra en 1,4 liters 4-cylindret turbomotor.

Farven gul er vigtig for Kia i XCeed, og farven følger dig helt ind i bilen, ligesom den koster ekstra.

Alt i alt giver det 140 HK og et ikke alt for voldsomt drejningsmoment, som til gengæld ligger uændret over et bredt område, og så var testbilen udstyret med det vi vil give en varm anbefaling, en 7-trins automatkasse af typen DSG, en type gearkasse som Kia også benytter i deres biler med plug-in hybrid.

Bilen i midten

Da Årets Bil i Danmark skulle findes, var Xceed i finalefeltet. Den var i top-5, og vi havde den som årets nummer to af de sidste fem, kun overgået af vores ubestridte favorit, den nye BMW 3-Serie, og på den måde er vi tilbage ved det vi vægter meget højt, – biler med bedst mulige køreegenskaber til priser der er til at betale.

Det sidste gælder for Xceed, og det gør det først vel også på sin egen måde, for hvis man vil bygge en bil med højere tyngdepunkt, må man også give køb på en bils køreegenskaber. Det kan ikke være anderledes.

På det punkt rammer Xceed plet. Vi er meget tæt på skivens centrum, vi noterer en særdeles god kombination mellem bilens styring, dens reaktioner og undervognens opsætning, for en højbenet bil, en såkaldt Crossover, skal samtidig byde på en vis mængde komfort, og nok engang har Kia ramt skiven meget tæt på centrum.

Komfort og ganske gode køreegenskaber målt efter bilens type, var det der fik os til at smide en god stak point efter Xceed, men selv om det vægter tungt i skålen, er det trods alt ikke kun det vi måler, alt det andet skal også følge med, og vi giver gode point for bilens rummelighed, vi er ganske godt tilfreds med bilens siddekomfort, dens evne til at transportere sin fører og passagerer over lange afstande uden at trætte unødigt, og det betyder også, at Kia enten er ualmindeligt heldige, eller har gjort sig umage med lydisolering, uanset hvad, så er resultatet godt, der er en passende siddehøjde på bagsædet på trods af den lidt kække taghældning, der antyder en lidt sporty attitude, og på den helt almindelige midterlinje finder vi bilens bagagerum, der er som den slags aflukker er flest i denne klasse. En middelkarakter.

Begrænset motor

Kias meget nye 1,4 motor er måske det punkt, der tiltrækker sig mest opmærksomhed. Det kan være her der er flere meninger, for 140 HK er både bedre end, men også mindre end det man fås hos flere konkurrenter, men vi lader XCeed med 140 hestes motor slippe gennem nåleøjet, måske også fordi vi er meget glade for automatkassen, så vi får et samlet flot indtryk, men vi er ikke vildt imponeret af bilens forbrug.

Bagagerummet er som den slags er flest. Middelstørrelse med en lidt rigelig indvendig læssekant.

Høje biler bruger selvfølgelig mere brændstof end lavere biler, der skal flyttes mere luft, når man kravler op i højden, og så kan vi være tilbage i et spørgsmål bilens brug. Er det en bil til bykørsel og et lavt antal kilometer hvert år, er meromkostningen mindre, men kører man mange kilometer uden for bymæssig bebyggelse, skal man være forberedt på at betale, og under alle omstændigheder kommer man til at betale i afgift, for højere biler bliver straffet på de årlige afgifter til staten, så højde koster.

Testbilen var udstyret med en god del udstyr, den var også udstyret med den farve, som Kia gerne vil vise frem, og sandelig om ikke farven går igen når vi sætter os ind i bilen.

Nu gør det ikke alverden når bagdelen er plantet i sædet. Er man flere i bilen, bliver det mere og mere usynligt, men vi noterer også, at Kia har udviklet på deres ellers meget fastlåste instrumentering og indretning, og vi er svært tilfredse med, at den lidt rigeligt aggressive medstyrende linjevogter, kan afbrydes på en meget velplaceret knap. Vi foretrækker fortsat selv at styre bilen, men anerkender også, at man fra tid til anden godt kan falde for fristelsen, og lade bilens automatsystemer spille en rolle.

Slutteligt må vi konstatere, at de indtryk vi havde, da vi sendte point efter Kia Xceed til Årets Bil, var helt rigtige. Kia har fået en vinder, og med det mener vi en bil, som er helt i top for sin klasse. Hvis vi samtidig lægger Kias 7-års garanti oven i hatten, bliver det for alvor svært at overgå Xceed i den klasse, der mest går under betegnelsen SUV, men som retteligt burde kaldes Crossover. Kias nyhed er helt i top for denne nye type bil, – den er helt sikkert i top-3 og mest sandsynligt klassens nummer et eller to.

Kia Xceed 1,4 T-GDI Comfort

Smart, ganske tjekket, kald bilen hvad du vil, men XCeed er landet lige der hvor det er allemest eftertragtet, blandt de absolut bedste i sin klasse.

Pris: fra 249.999 kr

Pris for testbil: 349.993 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

7 – aut

140 HK v. 6000 o/m

242 Nm v. 1500-3200 o/m

0-100 km/t: 9,5 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 14,5 km/l

Kørevægt: 1375 kg

Totalvægt: 1860 kg

Trailer: 600/1410 kg

CO2: 156 g/km

Pin It on Pinterest