Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

6. July '22 20:20 by Jørli Petersen

Kias lavpris

Der er intet så herligt som lave danske bilafgifter, og det kan mærkes, når man vælger plug-in hybrid.

Det handler om danske afgifter på biler, når vi kan tillade en sådan overskrift, for 335.000 kr er selvfølgelig ikke billigt for en bil, det samme gælder testbilens pris på 431.000 kr, men vælger man alle andre udgaver af Kia Sportage, skal man af med noget mere, for testbilen er en PHEV eller plug-in hybrid, og på den måde er vi røget i noget med lavere afgift på biler, som godt nok har fået lidt ændringer på det seneste, men selve afgiftstrukturen fortsætter uændret frem til 2025.

Det betyder, at prisen som minimum stiger med 20.000 kr ved årsskiftet, og med almindelige prishop på stort set alt, skal vi nok betragte en stigning på 20 af de lange som det mindste vi kan forvente.

Hvad får man så for de 335.000 kr. Man får en velfungerende og velkørende SUV i den populære størrelse, vi skal lige slå fast, at vi er i mellemklassen, Sportage er en SUV udgave af Ceed, hvis vi skal være lidt frække, men det er naturligvis en helt anden bil, en bil der kører meget anderledes, og en bil med noget mere indvendig volumen.

Gode sæder, godt udsyn, høj komfort.

Grundmotoren er den samme som i standard Sportage, der er suppleret med noget mild-hybrid, det er en 1,6 liters turbo benzin der er lagt i maskinrummet, og Kia henter 180 HK ud af motoren. Helt som den Sportage vi tidligere har haft til test, så man kan igen sige, at en plug-in udgave er ekstra, ekstra, for der er ikke sparet nogen steder, kun på de danske bilafgifter.

Til kamp mod søster

Det er heller ikke grund til at skjule, at Sportage PHEV er søstermodel til Hyundai Tuscon PHEV, og her har vi fat i en helt særlig type plug-in, for netop Tuscon er bilen, der har vores egen lille rekord i rækkevidde på ren el. Faktisk slog netop Tuscon PHEV den tidligere rekord ganske eftertrykkeligt, så Sportage blev hentet til test med spænding, for hvordan ville den grønne Kia klare sig mod den noget mørkere Tuscon.

Hovedrækken af kontakter. Man skifter på berøringspunkt tre fra venstre.

Nyeste nyt: Genbrug af samme areal til to kontaktrækker.

På papiret lignede det en fordel til Sportage, den havde lidt bedre WLTP tal, men vi kunne ikke omsætte dette WLTP plus til virkelighed. Tuscon er fortsat bilen med rekord hos Bursd.com.

Vi har selvfølgelig studeret de nærmere forhold under de to test, men vi er nået frem til, at Sportage haft bedre klimamæssige vilkår end Tuscon, testruten er selvfølgelig den samme, og den kan variere fra gang til gang, men erfaringsmæssigt er det ikke det helt store, så vi må konstatere, at Sportage kører knap så langt på en fuld opladning som Tuscon, selv om teknikken er fuldt den samme på de to bilen.

Anstrengt med trailer

Det samme kan man sige om vægt og trailervægt, de to søstermodeller vejer stort set det samme, de må køre med samme størrelse trailer, og i parentes bemærket er det slet ikke godt nok. Sølle 1350 kg er akkurat nok til at løbe med en typisk dansk campingvogn, men vælger man en plug-in til turen med de rullende hus, skal man være klar over, at der også er indbyggede skavanker, ved at vælge plug-in hybrid, for når batteriet er kørt officielt tomt for strøm, er der kun den smule ekstra energi man hele tiden producerer, men dette lille overskud går fløjten, når man hele tiden slæber rundt på noget med stor vindmodstand.

Derfor er alt overladt til den 1,6 liters benzinmotor, og her har Kia valgt en anderledes løsning end flere konkurrenter, der har valgt en noget større motor målt på kubik, Kia har så valgt en solid gang turbo, men uanset hvilken løsning man har valgt fra fabrikken, koster det voldsomt i det forbrug bilen udviser for det hårde arbejde.

Traditionen tro, rigtig god plads i en bil af SUV typen.

Vi har ikke kørt Sportage PHEV med stort påhæng. Til gengæld har vi noteret, at det er grumt irriterende, at Kia har formindste bilens tankindhold, en PHEV har kun 42 liter i tanken, og hvis ikke det lyder af noget der kan omsættes til noget praktisk, svarer det til den type tank, man kunne finde i fortidens Ford Escort 1,3 eller Opel Kadett en komme lige så træls.

Hvis man kører motorvej betyder det, at man skal tanke i tide og utide. Faktisk skide irriterende. En standard Sportage uden plug-in og en pakke batterier, har en tank på 54 liter, og den forskel på 12 liter betyder, at man sådan rundt regnet kan køre 100 km længere på en tankfuld på motorvej, før man igen skal udsættes for mere eller mindre skumle tilbud på ristede i besynderlig indpakning.

Alt i kabler, både standard type 2 kabel og mormorladeren bagerst i rummet.

Pendlerbilen

Prishoppet fra Sportage PHEV der altid er godt udstyret til en mere almindelig Sportage med 150 HK er netop det udstyr der er i bilen, tilsat en højere årlig afgift til staten. Hvis man vælger den mere snusfornuftige Sportage diesel, starter prisen på 395.000 kr, men tøv lige en kende, for vi er ikke imponeret af den motor, Kia har valgt til Sportage. Det er den kendte 1,6 diesel med 136 HK, og vi ved Kia har bedre dieselmotorer på hylderne.

På den lige kringlede måde får vi stillet skarpt på det Sportage PHEV er bedste til. Det er faktisk det samme som vi mener om den rene el-bil, Sportage hører primært hjemme i byerne, den er rigtig god som pendlerbil, hvis afstanden til arbejdspladsen er den rigtige, og man kan lade bilen, – helst i begge ender, og med det mener vi både ude og hjemme.

Vi slutter med noget så usædvanligt som en kritik af Kias garanti. Noget der er næste uhørt, men Kia holder fast i de syv år eller 150.000 km på Sportage, og på den måde stiller man købere af Kia PHEV ringere end end de mennesker der køber noget andet, hvor vi typisk ser garantier på otte år på hybriddele og selvfølgelig på batteripakken.

Kia Sportage er søstermodel til Hyundai Tuscon, og det var lidt overraskende, at Sportage ikke kørte lige så langt på en fuld opladning som søster Tuscon, der fortsat har rekorden i rækkevidde hos Bursd.com.

Kia Sportage PHE

Pris: fra 334.900 kr

Pris for testbil: 431.398 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-aut

Samlet:

265 HK v. 5500 o/m

350 Nm v. 1500-4500 o/m

Benzinmotor – 180 HK

Elmotor – 91 HK

Rækkevidde: 70 km

0-100 km/t: 8,2 sek

Tophastighed: 191 km/t

Forbrug: 89,2 km/l

Kørevægt: 1905 kg

Totalvægt: 2415 kg

Trailer: 750/1350 kg

CO-2: 25 g/km

Pin It on Pinterest