Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. July 20:17 by Jørli Petersen

Kias modsætninger

Kia har sat sig mellem næsten alle stolene i hele balsalen med Sorento som plug-in hybrid. Den stol man har ramt, er den med danske afgifter og pris, som er en stor fordel for denne model, men også en katastrofe for andre og bedre udgaver af Sorento.

Kia Sorento er den store og ganske lækre SUV med plads til syv, mulighed for at køre lidt terræn, men først og fremmest også en bil til de mange med behov et der er lidt anderledes end standard persontransport fra A til B.

Vi har tidligere haft Sorento diesel til test, – og vi var ganske fornøjet. Under den danske præsentation af Sorento sidste år, havde vi også indledningsvis pæne ord til Sorento Hybrid, som nu er sat fuldt og helt i skammekrogen af den nyeste model, Sorento som plug-in hybrid, hvor vi er kort og godt havnet i rent ingenmandsland.

Igen har vi den store, praktiske og rummelige bil, en bil med ret tjekket design, på mange måde en bil der henter opmærksomhed, men når man går Sorento pløk-ind på klingen, har vi meget vanskeligt ved at forstå en enkelt, men også meget vigtig detalje.

Hvem skal købe bilen?

Mulighed for mange typer kørsel, og i begrænset terræn, men teknikken passer ikke til kørsel uden for almindelig kørebane.

Vi kan helt enkelt ikke finde den ideelle profil på køberen til Sorento PHEV, og det kræver selvfølgelig en forklaring.

Den samlede pakke

Det handler selvfølgelig om hele pakken, som er rigtig godt strikket sammen i Sorento diesel. Som plug-in er bilen udstyret med 1,6 liters benzinmotor, en solid gang turbo og så alt det elektriske, så vi på den måde kan skrive fornemme 265 HK som samlet ydelse, men når man gør, som vi har lært at gøre med en plug-in, så går vi efter selve forbrændingsmotoren, og betragter alt andet som ekstra. Som bilens krydderi, og bilens mulighed for lavere dansk afgift, og det sidste er selvfølgelig vigtigt, for hvem siger nej til en billigere bil?

1,6 motor med en ydelse på 180 HK til en stor 7-personers med en kørevægt over 2050 kg. Samlet løber herligheden op i knap 2700 kg,når bilen er læsset med folk og deres gods, og hvis vi smækker de maksimalt tilladte 1500 kg på krogen, (som ikke var på testbilen) taler vi om en samlet vægt for hele vogntoget omkring de 4200 kg, og så er 1,6 liters benzin pludselig ikke ret meget.

1,6 liters turbobenzin til en stor 7-personers med en samlet vægt på hele vogntoget på 4200 kg. Virker det logisk?

Jamen der er jo en el-motor, vil elbilernes fortalere omgående indskyde, og selvfølgelig kan en elmotor på 69 HK give et tilskud, men ikke så man dratter ned af stolen. Og så kommer den vanlige indsigelse, som i høj grad er relevant for en bil som den store Sorento, som både er bil til det ekstraordinære behov, ligesom den er en bil til den lange rejse, for det tager ikke ret lang tid, før man har gjort godt og grundigt kål på det fuldt opladte batteri.

Bilens størrelse og vægt har selvfølgelig sin pris, vi har det vi kalder en middel rækkevidde på ren el på vores testrute i byen, og når det er en bil som Sorento, så er det pænt klaret, og når batteriet er kørt tør for strøm, er man igen afhængig af det man har fået kørt på ved påløb og opbremsninger, og dem er der ikke så mange af, når man lige skal et smut til Barolo med traileren, for at tanke op med årets høst.

For at gøre tingene noget værre, så har Kia gjort noget grimt ved Sorento, for at få plads til den ekstra teknik. Man har gjort bilens tank mindre, det vil sige den veldimensionerede tank vi finder i dieseludgaven, er gjort mindre til en motor, der bruger nogle flere liter på den samme mængde kilometer motorvej, så hvis man sætter kurs mod Barolo, skal man være forberedt på at møde mange tankstationer på sin vej. Alt for mange. En oplagt svaghed ved bilen.

Kia Sorento er faktisk en lækker bil med mange gode detaljer og god komfort. Førerpladsen er ny fornyet type Kia.

Vi har også nogle nøgletal, der er værd at bemærke. De to tal er 11 og 13. Det er disse tal vi måler som forbrug, når vi kører dansk motorvej med henholdsvis 110 og 130 km/t, så der er meget langt til de officielle forbrugstal med tilhørende CO2 tal, der er afgørende for, om bilen kan få lav dansk afgift, som det er tilfældet med Sorento plug-in hybrid.

Profil på en køber

Vi undrer os også over bilens automatgear. Hvorfor kun en 6-trins automatkasse til en motor, som i perioder har fået godt arbejdsbyrder? Vi medgiver, at gearkassen er godt afstemt, men den er også i problemer, især når man presser bilen op ad bakke, som naturligvis får bilens til at geare ned, men så oplever man at bilen mister momentum, den taber lige lidt tempo, før de højere omdrejninger og det øgede turbotryk vender tilbage for at genoptage arbejdet, og det er en oplevelse vi har noteret, hvor bilen ligger langt fra fuldt læs, ligesom der selvfølgelig ikke var trailer på den ikke eksisterende krog.

7-personers, masser af plads og en ægte tur- eller feriebil til den krævende familie.

På den måde er vi tilbage til vor søgen efter målgruppen. Vi er ikke et sekund i tvivl om hvem der skal købe Sorento med 2,2 diesel og ægte rå power. Men plug-in Sorento? Den er faktisk ikke mere anvendelig end så mange andre biler af plug-in typen, den er rummelig og komfortabel, den har ganske gode køreegenskaber for bilens typen, men hvem køber en Sorento, for at futte rundt i byen, for det er her bilen kører hjemme, også fordi man bliver skør i hovedet af at tanke hele tiden, selv om man begrænser turen til Skagen og forlænget week-end.

Selvfølgelig kan man få øje på den politisk skabte prisforskel. Sorento diesel med herlig 8-trins automatkasse koster 735.000 kr. Hvis man køber Sorento som plug-in hybrid, slipper man med priser fra 430.000 kr, og det er selvfølgelig et rasende godt argument, men man skal købe med åbne øjne, for man står med en stor bil med meget stort potentiale, hvis ikke det lige var fordi den netop er hvad den er, en plug-in hybrid, som sætter voldsomme grænser for det logiske med netop denne udgave af Sorento.

Kia Sorento Hybrid 1,6T-GDI

Kia Sorento som plug-in har prisen som rygvind, mens alt andet er modvind. For den ægte bruger er det heldigt, der stadig er en Kia Sorento diesel, så tjek lige den ud i vores test, før du foretager dit helt personlige valg.

Pris: fra 429.000 kr

Pris for testbil: 479.000 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6 aut

Samlet:

265 HK

350 Nm v. 3200 o/m

Benzinmotor – 180HK v. 5500 o/m

Elmotor – 69 HK

0-100 km/t: 8,7 sek

Tophastighed: 193 km/t

Forbrug: 62,5 km/l

Kørevægt: 2057 kg

Totalvægt: 2680 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 38 g/km

Pin It on Pinterest