Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. April 20:58 by Jørli Petersen

Kikset Mercedes brint

Mercedes kan tilsyneladende ikke finde ud af at lave brintbiler.

Brint er på vej som brændstof, ikke kun i Tyskland, men i en række europæiske lande. Mercedes er et af de bilmærker, der har meddelt, at man satser på brint, men tilsyneladende kun til lastbiler. Brint til personbiler er droppet. Indtil videre.

Al begyndelse er som bekendt svær, og selv om Mercedes ser ud til at satse på brint til lastbiler, dropper man med den anden hånd brint til personbiler. Den tidligere Mercedes F-Cell kan ikke længere bestilles på det tyske hjemmemarked, og en Mercedes personbil på brint, er lige så langt fra det danske marked, som vaccine fra AstraZenica.

I al stilhed har Mercedes haft en Mercedes GLC kørende som brintbil. Navnet er F-Cell, bilen er som en ægte GLC, 467 cm lang og 165 høj, bilen er ægte type SUV stil, høj og typisk Mercedes, men som brintbil vejer F-Cell 2130 kg, og allerede her begynder hele bilen at se lidt besynderlig ud, og dykker man nærmere i teknikken og bilens tilblivelse, ligner F-Cell mere og mere de kiksede el-biler Mercedes har haft kørende som varebiler, hvor man har produceret biler i små serier, sendt dem ud til flådetest forskellige steder, som eksempelvis til postbiler på Bornholm, hvorefter bilerne bliver trukket ud af markedet igen.

F-Cell er Mercedes forsøg på en personbil med brintteknologi. Bilen blev produceret i meget små tal, og bilen kunne ikke købes. Kun leases.

Hvis man spørger Mercedes Danmark om F-Cell kommer til Danmark, får man et meget diplomatisk nej. Vi satser først og fremmest på el-bilen til det danske marked, lyder det fra det danske hovedkontor, og det passer fornemt med det der sker i Tyskland, hvor man også satser på el-biler, selv om Tyskland slet ikke har infrastruktur til at fodre landets motorveje med el-biler.

Helt forfejlet

Mercedes F-Cell er forsynet med en elmotor på 211 HK og 365 Nm. Tophastigheden er begrænset til 160 km/t, og så er det som om Mercedes helt har misforstået konceptet med en brintbil, for F-Cell er lavet som en plug-in hybrid, og det giver slet ingen mening.

En el-bil, der også fungere som plug-in hybrid? Den ide er så direkte tåbelig, at den må være undfanget af en erhvervspraktikant fra 7. klasse i Stuttgart.

Mercedes har helt tabt sutten når det gælder brint. Man har helt forfejlet gjort brintbilen til en plug-in hybrid???

En brintbil er en el-bil, der medbringer egen strømforsyning. I stedet for en ledning til stikkontakten, tanker man brint, som man tanker diesel eller benzin, så hvad skal man med en ekstra fordyrende batteripakke, gemt et eller andet sted i bilen, som i forvejen lider voldsomt af pladsmangel, for F-Cell har slet ikke plads til en ordentlig brinttank. Rækkevidden på brint oplyses til lige omkring 300 km, og Tyskland er langt fra velforsynet med tankstationer med brint, men det er ikke forklaringen på Mercedes forfejlede brintbil, som ikke kan købes, men kun leases til et beløb svarende til 5200 danske kroner om måneder.

F-Cell er kun bygget i meget små serier. Der er rigtig meget håndarbejde i en F-Cell, og den er nu helt forsvundet fra den begrænsede produktion, selv om F-Cell fortsat kan findes på mærkets tyske hjemmeside.

Og hvad kan vi så lære af de oplysninger, der samlet set ligger omkring Mercedes og deres brintplaner. Vi ved, at den første personbil, F-Cell, lider alvorligt af pladsproblemer. Hele maskinrummet er fyldt til sidste galopskrue, og her skal vi nok finde det afgørende problem for Mercedes. Man har kort sagt ikke den rigtige teknologi, til at lave en personbil på brint.

Motorrummet er pakket til sidste popnitte, og der er slet ikke plads til brinttanke under bilen, men den er let at tanke, som så giver ny rækkevidde på beskedne 300 km.

Mercedes halter tilsyneladende bagefter på det helt afgørende punkt, der hedder brændselsceller. De celler Mercedes selv troede de kunne lave, viser sig sikkert at være både for store, for dyre og måske med for lille ydelse per celle.

Derfor går man den anden vej. Man starter med lastbilen, hvor der er mere plads til både for store celler og brinttanke, og så bruger man lastbilerne til at udvikle den teknologi, der skal gøre Mercedes konkurrencedygtig på personbiler med brint, samtidig med man må håbe, at det ikke tager alt for lang tid, for Mercedes kan godt ligne et bilmærke, der er ved at blive hægtet af brintbilen, alt i mens man lovpriser el-bilen, som man nu producerer i stadig større tal.

Mens Mercedes trækker følehornene til sig, har Audi købt brintteknik hos Hyundai. BMW har købt brint hos Toyota, og for at gøre ondt værre, så melder de franske konkurrenter, at man fra i år er klar med brintbiler til Renault varebiler, ligesom Peugeot eller hele PSA, ser ud til at være klar med brint, ligeledes til varebiler.

Imens sidder Mercedes tilbage med biler, der kun kan bruges i nærtrafik. En fuldt elektrisk Mercedes S-klasse, med stor sikkerhed en meget lækker limousine, men prøv at snuppe den elektriske S-klasse fra Stuttgart til Hamborg, følg efter i en Toyota Aygo, og gæt hvilken af de to, der kommer først til Hamborg centrum?

Mercedes F-Cell på en tysk brint tankstation, som der kun er meget få af i Tyskland. Endnu.

Pin It on Pinterest