Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. November '23 17:58 by Jørli Petersen

Kinesisk kvalivare

Nio beskriver sig selv om en kvalitetsmærke, men de dyre Nio biler ligger i bund i kinesernes egen undersøgelse.

Eller hvad? Mens kinesiske bilmærker holder sit indtog på europæiske markeder, har mange købere en sund skepsis overfor de ukendte bilmærker, for hvordan med kvaliteten?

Er kinesiske biler lige så gode som europæiske og vel især japanske? Er det nærmest dødt løb, eller er kineserne dårligere, understået, – bilerne har kortere levetid og dårligere kvalitet på både materialer og samlekvalitet.

Desværre er der ingen store målinger, der indeholder de kinesiske bilmærker. Endnu, kan vi tilføje, for med kinesiske bilmærker som en del af det europæiske og amerikanske marked, vil disse mærker naturligt nok blive bedømt med tiden, men hvad gør man som almindelig køber, når man står overfor det ukendte kinesiske mærke?

Den eneste hjælp for den almindelige køber, er bilernes garanti. Her er japanernes tre-års garanti eller 100.000 km ved at være oldnordisk. Koreanerne med fem eller syv år, ubegrænset antal kilometer eller 150.000 km er meget bedre, mens traditionelle europæiske bilmærker ikke skal nyde noget af at give mere end to års garanti. Nogle vil endda risikere at gå konkurs, hvis man skulle op på kinesisk niveau.

Til stor ærgrelse for mange bilmærker, er kineserne fremme i skoene med garanti, Fire, fem og syv år er almindelige garantivilkår, – konkurrenterne siger så, – det er de nødt til, for at få gang i salget, men et af de kinesiske bilmærker, der kommer til Danmark næste år, giver både syv års garanti med ubegrænset antal kilometer, samtidig med man kan få forlænget garantien op til 10 år, og på den måde, har man endda overgået den nye garantiordning, som gives af Toyota.

Voyah i top

Heldigvis forsøger kineserne selv at sætte deres egne bilmærker i bås. Eneste udenlandske bilmærke på listen bestående af 34 bilmærker, hvoraf de fleste er totalt ukendte for andre end kinesere, er Tesla, men Tesla bygger også biler i Kina, og de er så store, at kineserne nærmest betragter bilmærket som deres eget, men Tesla gør det ikke specielt godt i kinesernes egen undersøgelse, der kaldes Chinese Automobile Brand Quality Ranking 2023. Tesla er placeret i midten af undersøgelsen.

BYD er det mest solgte bilmærke i Kina netop nu, og den gennemsnitlige kineser ligger lunt på en placering i midten af 34 bilmærker.

Bedste kinesiske bilmærke ifølge kinesernes egen undersøgelse, er Voyah. Det nye bilmærke, der blev præsenteret i Bella Center på udstillingen for ellerter, og får dansk salgsstart i november -23, ligner en gevinst for den danske importør, hvis ikke det lige var fordi Voyah, er et såkaldt luksusmærke med meget dyre biler.

Samme importør som nu skal sælge Voyah, importerer også Hongqi, det klart dyreste kinesiske bilmærke, men også det bilmærke, der har dansk rekord i prisfald med 400.000 kr fra den ene dag til den anden, lever ikke op til den høje pris. Hongqi er placeret i midten. Altså kinesisk gennemsnit.

Andre nye kinesiske bilmærker på vej, Zeekr og HiPhi ligger også i top i årets undersøgelse, det mest solgte bilmærke i Kina, BYD, ligger i midten, mens vi noget overraskende finder det bilmærket selv beskriver som et luksusmærke, Nio, blandt de dårligt placerede kinesiske bilmærker sammen med Aiways.

Et luksusmærke med bundplacering?

Den kinesiske undersøgelse er foretaget ud fra fem kriterier, der er følgende: Klager og fejl. Risiko for defekt/fejl. Pålidelighed. Sikkerhed og endelig gives der karakter for miljø.

Omoda er på vej til Danmark, men Omoda var også indtil 2022 en model med fornavnet Chery, der stritter i alle retninger i kinesiske undersøgelser over kvalivare.

Her er det værd at bemærke, at miljø alene gælder bilerne og ikke materialer og produktion, hvor langt de fleste er klassiske biler med forbrændingsmotor. Selv om kineserne opfattes som ellerter i Europa, er de også helt almindelige biler i Kina, og det gør det lidt mere besværligt, at overføre mærkernes resultat til de rene ellerter, der sælges i Danmark.

For få linjer siden nævnte vi et nyt bilmærke på vej til Danmark. Et bilmærke med en ualmindelig flot garanti, og her finder vi det nye bilmærke under massebetegnelsen Chery i undersøgelsen. Det nye bilmærke er udskilt af Chery i 2022, men ser man på en anden kinesisk undersøgelse – Best quailty Car Brand 2023, ligger Chery helt i top, så det kinesiske Chery bilmærke stritter i alle retninger, men er du i tvivl, og vil du se hvordan naboens nye kineser klarer sig i undersøgelsen, bringer vi resultatet lige her.

KInesernes egen rangering af egne mærker ud fra fem kriterier. Husk også, at kineserne laver andet end ellerter. De fleste biler i Kina er helt almindelige biler.

Pin It on Pinterest