Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. January '20 18:38 by Jørli Petersen

Japansk kvalivare

Toyota Camry blev smidt ud med badevandt for mere end 15 år siden, men nu er den amerikanske gigantsucces tilbage i Danmark.

Det er tilladt at undre sig over Toyotas beslutninger. For lidt mere end 15 år siden mente man ikke, at Camry havde en fremtid på det danske marked, i stedet skulle der sælges Avensis, og nu er det pludselig stik modsat.

Farvel til Avensis og behagelig genkomst til Camry, som trods alt er en bil i en anden klasse end Avensis, godt og vel en hel klasse, og hvis vi ryger i firmasegmentet, var Avensis bilen til afdelingslederen, hvor Camry er bilen til underdirektøren, og så er der to væsentlige punkter vi skal nævne fra start. Camry fås ikke længere som stationcar, og bilen fås kun som hybrid, og det er her Camry henter de fleste pluspoint.

Vi kan være nok så uenige i Toyotas beslutning om at sige farvel til diesel, men vi løfter højt på hatten når det gælder hybridteknik, her er Toyota et godt stykke foran sine konkurrenter, og Camry er netop eksemplet på hybrid, når det er rigtig godt.

Forrest har man lagt en 2,5 liters 4-cylindret bezinmotor, – alene det valg fortjener stor ros, dertil har man bundet en mærkbar el-motor til systemet, så samlet når vi op på 218 heste men alligevel kun 220 Nm.

Camry er betydeligt mere rummelig end Avensis. Du kan skimte en klassisk kardantunnel midt i bilen, men det er lidt snyd.

Selv om man kan ikke regne på denne måde, så yder el-motoren maksimalt 118 HK, mens vi samlet når op på 218. 2,5 motoren lægger selvfølgelig mere end 100 heste, men fordi de to typer motorer yder maksimalt på hvert sit tidspunkt, kan vi kun nå 218 som det maksimale, men det er også forskellen på de to typer motorer, der giver det meget brede forløb, som ikke kan komme helt til sin ret, fordi Toyota konsekvent vælger CVT gear til sine hybridbiler, og nå ja, ingen omtale af Toyota hybrid, uden vi kommer med mindst en enkelt kritisk bemærkning til det såkaldte milliongear.

Camry fortjener

Man kan kalde Camry for en bil til ældre mænd med masser af gråt på øverste etage, men kan kalde den rigtig meget, men det ligger uden for enhver diskussion, at Camry er en bil med høj kvalitet. Den store Toyota er en af de få der er bygget i Japan, og det giver lige det ekstra, og platformen under Camry er den samme som det vi finder under RAV4, som også er en hybrid når vi er i topmodellen.

Teknisk er RAV4 og Camry meget lig hinanden, det meste er fælles mekanik, og derfor kan vi godt komme med endnu et kritikpunkt, for hvorfor må man slet ikke sætte nogen form for påhæng efter en Camry, der vejer knap 1600 kg i køreklar stand og har en totalvægt på 2100 kg.

Vi er godt klar over det er ren ugidelighed fra Toyota, når man i lethedens hellige navn bare sætter et nul i rubrikken ud for påhæng, frem for at gøre sig lidt umage og regne lidt på tingene, for vi falder tilbage til RAV4, hvor man godt må køre med en trailer på 800 kg, som ikke er ret meget, men man kan komme på den kommune plads med haveaffald, man kan låne en trailer i byggemarkedet eller i Ikea, alt det er man afskåret fra med en Camry, og går vi til bilens naturlige konkurrenter fra Tyskland og Sverige, har påhængsvægtene en helt anden værdi, så på dette punkt taber Camry klart.

Mål på liter er der god plads i bagagerummet, men det er ikke så brugsvenligt. Bagerst tv. har sat en praktisk kebabkrog.

På den måde kan vi konstatere, at Camry fortjener bare lidt trailervægt, Camry fortjener også en anden og bedre automatkasse, og så fortjener Camry et opmærksomt dansk publikum, for Camry er meget mere end kedelig bil til den ældre gentleman. Ved første gennemgang af bilen, bliver man lidt opmuntret, for der er en god gammeldags kardantunnel ned gennem bilen, så spørgsmålet er oplagt: Er Camry en baghjulstrækker?

Nej desværre. Træerne vokser ikke helt ind i den himmelblå, Camry er lige så forhjulstrukket som den mindste model RAV4 2,5 Hybrid, forhøjningen i bilen bliver brugt til noget elkabler, sikkert noget batteri og andet elektrisk halløjsa, og på gaden viser Camry også de tydelige kendetegn for en forhjulstrækker, let understyrende men meget stabil, og takket være en noget længere akselafstand end vi husker fra Avensis, er Camry en rigtig god rejsevogn.

Meget retningsstabil på motorvej, stort set ingen vindmodstand, det blæste kraftigt da vi passerede en høj stormomsust bro et par gange under testperioden, og selv de store ankerblokke kunne ikke rokke alvorligt ved Camry.

Direktionsklasse

Pladsmæssigt nyder Camry også godt af den gode akselafstand på 283 cm, det giver rigtig god plads i kabinen, masser af benplads både for og bag, så vi er tilbage til det med den rigtigt gode rejsebil til fire voksne, men vi ikke kan give flyvende karakterer til bagagerummet. Maksimalt 524 liter oplyser Toyota, bevares, det lyder flot, men de mange liter er ikke så lette at udnytte, begrænset størrelse bagklap, bilens design er klart prioriteret frem for brugsvenlighed, men bagsædets ryglæn kan selvfølgelig lægges ned, så man på den måde kan få lidt ekstra plads når det kniber, og netop det med plads bliver hurtigere aktuelt, når man ikke må sætte bare den lille-bitte trailer efter Camry.

Klassisk, nydeligt, komfortabelt, men ikke på nogen måde opsigtsvækkende.

Derfor kalder vi Camry for bilen til underdirektøren. Den store boss kører selvfølgelig i noget der er dyrere og har medfødt klasse, hos Toyota hedder den bil Lexus, så vi er i den let øvre firmaklasse, hvor man godt vil være lidt miljøvenlig, og det klarer Camry rigtig pænt.

Man kører lidt mere end 18 km/l efter WLTP normen, og under bykørsel får man for alvor valuta for Toyotas store erfaring med hybrid. Vi kører som ren el-bil over længere stræk, vi starter ofte på el ved grønt lys, og der er ingen tvivl om, at der er bonus fra hybriddelen. Vi får også et tilskud på lande- og motorvej, men vi har hele tiden en meget høj grad af komfort, så vi venter lidt i spænding, for kan Toyota bakse genkomne Camry ind på det danske firmamarked, som mere og mere domineres af tyske bilmærker.

Man gør i det mindste et forsøg. Prisen på Camry starter ved 380.000 kr, testbilen med bunkevis af udstyr koster 450.000 kr, og Toyota regner også med at langt de fleste solgte Camry har topudstyr. Alligevel lokker man med en beskatningsværdi på 330.000 kr, og det giver rigtig god mening. Nu venter vi blot på de fremtidige salgstal.

Toyota Camry 2,5 VVT-i Hybrid

Kun som 4-dørs sedan og kun som hybrid med 2,5 liters benzinmotor forrest i systemet. Camry er hybrid, når det er bedst.

Pris: fra 379.990 kr

Pris for testbil: 449.990 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl + el

CVT- aut

samlet ydelse:

218 HK v. 6000 o/m

222 Nm v. 4400 o/m

0-100 km/t: 8,3 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug: 18,2-18,9 km/l

Kørevægt: 1595 kg

Totalvægt: 2100 kg

Trailer: 0/0 kg

CO2: 119-125 g/km

Pin It on Pinterest