Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

5. October '19 10:25 by Jørli Petersen

Klasse

Toyota RAV4 er en klasse over andre biler fra samme mærke. Den japanske kvalitet slår tydeligt igennem i ny RAV4, som desværre ikke fås med dieselmotor.

Nyeste udgave af Toyota RAV4 er på flere punkter et meget positivt bekendtskab, hvor overskriften på denne anmeldelse sætter en tyk streg under det, der overraskede mest.

Kroppens blødeste punkt var dårligt landet i sædet, før vi bliver knap så rutinepræget, ligesom tempoet omkring de rutinemæssige justeringer blev sænket betydeligt. Første tanke der passerede øverste etage var det lidt ubegavede øh, og det efterfølgende er på ingen måde en kritik af den nye Toyota Corolla, men den nye RAV4 var den positive overraskelse, for RAV4 er en klasse over Corolla.

Senere i testperioden havde vi lejlighed til at stifte et kortere bekendtskab med den nye Camry, og netop disse biler deler platform, motor og meget mere. Ikke overraskende var det første indtryk af ny Camry nogenlunde på linje med det vi fik af ny RAV4, og grunden til den gode oplevelse må handle om geografi. RAV4 er ægte japaner. Bilen er bygget i Solens Rige, og det gode indtryk handler om kvalitet. RAV4 er en klasse over de europæiske japanere, som langt fra er dårlige.

2,5 liters benzinmotor trækker voldsomt i den gode retning på RAV4 Hybrid.

Alt med rødt (orange) er højspænding. Niks pille.

RAV4 er bare bedre, her er det uforklarlige, noget med materialer, noget med finish, noget med samlekvalitet, noget med den måde kontakter bevæges på, de små klik rundt om i bilen, måden døren lukker på, signalerne fra bagdelen som har det rigtig herligt i sæderne, så vi er på ingen måde kritiske overfor Corolla, RAV4 er bare tættere på Lexus kvalitet, så RAV4 har allerede vundet vort hjerte, når det gælder produktkvalitet og finish.

Fornem hybrid

Til gengæld kan vi også sige noget pænere end normalt, når det gælder bilens design. Foruden den lyse venlige kabine, er det som om Toyota er ved at få styr på det ydre design. Vi har ikke været nogen stor fan af mærkets design de senere år, men RAV4 er bedre, og så går vi til det næste positive, vi er positivt overrasket over bilens indre pladsforhold, bagsædet er fornemt, og bagagerummet er også den gode overraskelse, især fordi denne RAV4 er en hybrid, som har en batteripakke gemt omkring bagakslen.

Denne ekstra oppakning går dog ikke ud over bilens faktiske bagagerum, som er både større og mere regulært end normalt for klassen, og lad os så tage næste skridt, og give bilen god kredit for køreegenskaber.

Vi har både plus til styring og stabilitet. Bilens afstemning er også velvalgt, der er både komfort og en god del vejgreb, faktisk er de kritiske undvigemanøvrer mere stabile end gennemsnit for bilens klasse, hvor tyngdepunkt og størrelse er naturlige fjender.

Vi fik nævnt hybridløsningen, og sammen med en god gang el-motor og Toyotas efterhånden meget gennemarbejdede hybridteknik, sidder vi med en samlet effektpakke på maksimalt 218 HK, et noget mere begrænset moment på 221 Nm, men når det kniber allermest, får man lige den hjælpende håndsrækning fra el-delen, og selv om Toyota ikke presser sin benzinmotor, kan vi ikke lade være med at fremhæve motorens cylindervolumen, som er med til at give et ganske overvisende indtryk.

Jamen, – er der da slet ikke noget mindre godt eller negativt at sige om ny RAV4, og svaret er jo.

Fra DAF til CVT

Vi har for en gang skyld gemt det lidt slemme til sidst, for vi er faktisk glade for RAV4, som på mange måder efterlader et meget positivt indtryk, men nu går den altså ikke længere.

Når der står hybrid på en Toyota, betyder det også automatgear af CVT typen, og vi er ikke, – og har aldrig været, tilhænger af gearkasser af typen CVT, hvis udspring kan spores tilbage til hollandske DAF, der også var kendt under betegnelsen – overbygget tærskeværk.

RAV4 er helt i top når det gælder kvalitet. Lækkert, lækkert.

God plads på bagsædet.

Bevares, CVT kassen bruger stålbælter, og Toyota har brugt bunkevis af ingeniørtimer til at udglatte gearkassens dårlige sider, og som vi fremhævede, da vi for kort tid siden havde ny Corolla under lup, så er det løbende blevet bedre, men vi kan stadig komme i situationer, hvor en RAV4 afgiver den konstante hylende lyd under alt for nøje motoromdrejninger, så nej, vi kan fortsat ikke lokkes til at sige noget specielt pænt om CVT gear i det hele taget.

Det bedste vi kan sige er, at den samlede teknikpakke holdes nogenlunde på plads på grund af benzinmotorens størrelse. Det er de 2,5 liter, der holder hyletonerne i ave, det er benzinmotorens overskud tilsat det høje moment fra en elmotor, der gør almindelig hverdagskørsel til en god oplevelse, uden utidig indblanding fra CVT kulturen, men vi må også anerkende, at vi løfter på hatten for bilens positive forbrug, forstået på den måde, at den kører betydeligt længere på en tankfuld benzin end vi havde ventet.

Vi kører ikke de lovede 22 komma et eller andet på literen, men vi kører langt. Meget længere end det vi kan præstere med bilens naturlige konkurrenter, og det råder i nogen grad bod på den manglende dieselmotor i RAV4 modelprogrammet.

Toyota har en basis RAV med 2-liters benzinmotor og uden hybrid, men det er tydeligt, at Toyota satser butikken for at skubbe 2,5 Hybrid frem i forreste række, og RAV4 er selvfølgelig en ægte SUV, for den fås også med træk på alle fire, hvor træk på baghjulene er ren el-drift.

Batteripakken tager ikke brugbar plads fra bagagerummet.

Til sidst skal vi officielt beklage, at Toyota har fravalgt dieselmotorer. Det går ud over den del af bilkøbere, der har brug for at køre med en lidt større trailer. Uanset om det er båd-, hestetrailer eller bare en campingvogn, må RAV4 melde pas. 800 kg med bremser er det maksimale man kan spænde efter dagens RAV4 2,5. Rent ud sagt ærgerligt, for hvis du blot spoler få linjer tilbage, har vi sagt rigtigt mange pæne ting om RAV4.

Toyota RAV4 2,5 Hybrid 4×2

Pris: fra 314.990 kr

Designet er blevet bedre, men det kniber med en seriøs trækkrog bag på ny RAV4. 800 kg er det tungeste man må sætte efter den lækre RAV4, som helt har skrottet dieselmotorer, selv om de første 0-partikeludledende motorer er en realitet.

Pris for testbil: 556.990 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl

aut type CVT

Elmotor: 118 HK

218 HK v. 5800 o/m

221 Nm v. 3600-5200 o/m

0-100 km/t: 6,9 sek

Tophastighed: 180 km/t

Forbrug:22,2 km/l

Kørevægt: 1590 kg

Totalvægt: 2135 kg

Trailer: 750/800 kg

CO-2 g/km 102

Pin It on Pinterest