Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. July '20 10:22 by Jørli Petersen

Klassens pæne dreng

Mazda2 i nyeste udgave lever fortsat højt på et vel bygget karrosseri, tilsat lækkert design og klassisk teknik.

Overskriften til test af Mazda2 i nyeste udgave kan tolkes på flere måder. Den oplagte er selvfølgelig design, det anderledes, det kække, det nyskabende eller det der er helt ude i hegnet, men hos Mazda ønsker vi på alle leder og kanter at fremhæve det positive. Mazdas nye design har så mange gode elementer, at andre designere med garanti lader sig inspirere, men så går vi straks videre til den anden udgave af klassens pæne dreng.

Det er den nydelige dreng i matrostøj, vandkæmmet med nypolerede sko klar til sit første afdansningsbal, det er i den retning vi opfatter Mazda2.

Bilen er på alle måder traditionel i sin opbygning og konstruktion, der er ikke noget af det nymodens halløj, – vi har fat i en størrelse dansk familiebil med et rigtig velbygget, selvbærende karrosseri. Selv om den nuværende model har nogle år på bagen, er vi nogenlunde sikre på, at det fortsat er et af de mest vridningsstive karrosserier i sin klasse, og sammen med valg af motor, skal det igen opfattes positivt.

Jo bedre karrosseri man bygger, jo mere enkelt bliver det at få bilen til at køre ordentligt. Der skal ikke så meget ekstra hokus pokus til for at udjævne bilens fejl og mangler, man kan klare sig med et meget enkelt hjulophæng, man kan klare sig med en standard opsætning og helt hverdagsagtige fjedre og dæmpere, og det er præcis hvad Mazda gør.

Praktisk indretning med funktioner der sidder hvor de bør. Sæderne er bedre end klassens gennemsnit.

Vi griber omgående et andet udtryk der siger: Hvad udad tabes skal indad vindes, så det Mazda bruger på et bedre karrosseri, sparer man på andre detaljer, så mon ikke Mazda har valgt det rigtige, og for nuværende og kommende ejere betyder det lavere omkostninger til vedligeholdelse.

Vals med Mazda

Næste punkt er det lige så traditionelle. Motor og gearkasse. Vi starter med at beklage, at Mazda har sagt farvel til automatgear i Mazda2. Vi tror det koster kunder, men for Mazda handler det om CO2, for en bil med manuelt gear udleder mindre CO2, med mindre man har en meget moderne type gearkasse, og sådan en tingest har Mazda ikke, – derfor den lidt triste beslutning.

Motoren er til gengæld helt uændret. 1,5 liter og fire cylindre. Igen en meget traditionel løsning. Ikke noget med kunstigt åndedræt, ingen kompressor eller turbo, det er så klassisk motorløsning, at det er totalt vandkæmmet, og præstationerne er lige så klassiske som afdansningsbal i provinsen.

Vi ser det på hestekræfter og moment. Mazda nøjes med at hive 90 HK ud af maskinen. Man kunne hente meget mere hvis man ville, vi skal også godt op i omdrejninger, før alle 90 kommer på arbejde, og mens vi er i højderne, er vi på 4000 omdrejninger, før vi finder det vi i dag må kalde for et begrænset moment på 148 Nm, og det skyldes selvfølgelig, at Mazda holder sig til den klassiske motor.

Den klassiske opskrift på en motor. 1,5 liters, fire cylindre og naturligt åndedræt, tilsat noget umærkeligt mild-hybrid.

Hvad skal man så vælge? Her på reaktionen er det udelukket, at vi kan vælge en 3-benet motor, og dermed har vi allerede sendt snart halvdelen af konkurrenterne uden for døren. Dernæst handler det om det daglige behov, smækker man en turbo på en 1,5, kan man gøre det yderst forsigtigt, og nøjes med en såkaldt momentturbo, men inden man får set sig om, er den samlede ydelse steget betragteligt, – det bliver pludselig rigtig sjovt, vi taler om en 1,5 liters Mazda motor, som ville lægge omkring 150 HK uden at få sved på panden, men så skifter bilen karakter, den er ikke længere velfriseret med nypudsede dansesko, og udledningen med tilhørende forbrug øges mærkbart.

Sammenligner man forbruget på Mazda2, siger det officielle forbrugstal 18,9 km/l efter WLTP tabellen. Det er bedre end det vi ser hos mange konkurrenter med små 3-benede turbomaskiner, men nok så vigtigt, det er markant bedre i virkeligheden og billigere på den lange bane. Hvis man kører en Mazda2 helt almindeligt, med klassisk kørsel som de fleste praktiserer i hverdagen, kører Mazda2 langt på en tankfuld, og så er den nyeste Mazda2 en såkaldt mildhybrid, og helt ærligt: Vi kan ikke mærke noget som helt til det hybridhalløj, men det er måske det, der er med til at give den sidste daglige kilometer på literen.

Det bløde punkt i den klassiske opskrift er høj hastighed, det er kørsel med fuldt læsset bil, det er ferieturen gennem Europa. Den 6-trins skal masseres flittigt, når vi kører ”Kasselbakker”, noget de fleste danskere ved hvad er, mens hverdagen i Mazda2 er klassisk og et godt bekendtskab. Kald det bare livrem og seler.

Nye ting og sager

Mazda er også en af de fabrikker, der ikke falder for enhver type legetøj til biler. Mange af de nye elektroniske frembringelser skal først ses grundigt efter i sømmene, det betyder, at Mazda ikke er blandt de første, men det betyder også, at det er så gennemprøvet som en engelsk vals, når det kommer på udstyrslisten, og lige så driftsikkert.

Helt, helt almindeligt med en lige så almindelig rigelig høj indvendig læssekant.

Samtidig behøver Mazda2 ikke så meget plads på dansegulvet, for at kører den sikre vals. Vi er tilbage ved det gode karrosseri, Mazda2 er afstemt til den let hårde side, vi har god føling med vejbanen, en ganske præcis styring, men også en undervogn der er helt forudsigelig. Her er der ingen kedelige uvaner, som kun bliver tydelig i den kritiske situation.

Den daglige komfort fortjener en karakter over gennemsnit, det er sæderne i Mazda2 der mest af alt trækker op, de er bedre end det typiske sæde i samme prisklasse, mens bilens generelle indretning er som bilens indretning nu engang er, når det også skal være praktisk.

Bagsæde og plads i bagagerum er som det store gennemsnit, ikke noget usædvanligt, det er blot den helt almindelige indmarch til det klassiske afdansningsbal.

Mazda2 Skyactive-G 1,5 MiHy

Pris: fra 159.000 kr

Skal vi kalde Mazda2 for 3 gange D. Design, duelighed og driftsikkerhed.

Pris for testbil: 189.995 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6 – man

90 HK v. 6000 o/m

148 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 9,8 sek

Tophastighed: 183 km/t

Forbrug: 18,9 km/l

Kørevægt: 1025 kg

Totalvægt: 1536 kg

Trailer: 550/900 kg

CO2: 120 g/km

 

Pin It on Pinterest