Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. September 20:09 by Jørli Petersen

Klassisk og sin egen

Endnu et face-lift, lidt bedre end tidligere, men fortsat tro mod den oprindelige udgave af Mazda 3, som nu har nogle år på bagen. Det er heller til at komme uden om, at Mazda stadig er sin egen, de hygger sig med flere ting så som design, lækre eller bare anderledes tekniske løsninger og gode sæder, og selv om mild-hybrid ikke er en nyhed i Mazda 3, er det stadig noget man slet ikke lægger mærke til. Som i slet ikke.

Hvor meget og hvor lidt man får tilført som noget ekstra, er helt uvist, vi ved at motoren har sit max med 150 HK ved 6000 omdrejninger, her er Mazda meget så klassisk, og det gælder for hele motorpakken, der er så klassisk, at den i dag rent faktisk skiller sig ud.

Positivt.

Mazda har tilført mild-hybrid af den bedre type, det skete samtidig med Mazda opgraderede 2-liters motoren til at være mild-hybrid, men vi tror ikke, at det handler om alle 30 HK.

Vi kom også til at skrive 2-liters, og igen er det ved at være usædvanligt. Kun meget få biler kører i dag med en 2-liters, og slet ikke i denne populære familiestørrelse, vi er i Astra og Corolla størrelse, og her er det meget usædvanligt, at mindste motor er en 2-liters.

3-benede og mini-motorer fra 1,0 og opefter er slet ikke på Mazdas menu, man er heller ikke dumpet i den ellers meget almindelige fælde, at sætte turbolader eller anden trykladning i maskinrummet, – ikke at vi synes turbo er noget skidt, men hvis man kompenserer for utilstrækkelighed ved at indsætte en trykladning, har bilen helt automatisk et par svage punkter, men det kan man også sige om sugemotoren, der først trækker rent når den får omdrejninger, den skal også en god gang gennemstrømning af luft tilsat benzin, før der er bundtræk i systemet, så alt har sin ulempe, men sugemotorens fordel er lang levetid og billigere service, hvor turbomotoren er noget mere følsom for alder, fejlbrug og antal kørte k kilometer.

Sikkert noget velvalgt

Testbilen er halvtgående med udstyr. En midtermodel med sammensat udstyr, nogle til kalde denne model for en kampagnemodel, men vi vil ikke dvæle ved udstyr, men selvfølgelig gøre et holdt ved automatgearet, som vi for ikke så længe siden gav et par pæne ord med på vejen, men det er endnu bedre i denne Mazda 3, mest fordi bilen i størrelse og vægt er bedre afstemt til motor og det tilknyttede automatgear.

Helt super er Mazda automatgear ikke. Det er 6-trins, og vi er mere end fristet til at sige ”kun”. Der findes bedre automatmasser på markedet, men Mazdas er velfungerende, den skifter fornemt, både ved stress og almindelig kørsel, ingen problemer hverken op eller ned, og vi kan så absolut anbefale automatgearet, især hvis man kører meget bykørsel.

Opsætningen af Mazda 3 har ikke ændret sig så det kan mærkes. Det er hvad vi forventede, det vil sige en god bunke daglig komfort tilsat den afstemning der skal til, for at sikre gode egenskaber, ligesom vi er rigtig godt tilfredse med bilens styring, som måske kunne være lidt hurtigere og mere direkte, på den anden side har vi Mazda mistænkt for at have været længere ud i opsætning, og med fuldt overlæg vælge bilen som den er.

Som de andre

Mazda 3 fås som både 4-dørs og 5-dørs. Man skal være skarp for hurtigt kunne afgøre, om bilen er det ene eller det andet, – det er et plus til bilens design, men bag b-stolpen, – eller midterstolpen, er Mazda pludselig meget ordinær. Som alle de andre.

Her er det tros alt ikke lykkes Mazda at finde på noget særligt, noget der adskiller bilen fra alle de andre, men det ville næsten også være for meget.

Vi er tilfredse med den mængde bagage vi kan stoppe bag i bilen, det går sådan nogenlunde almindeligt på bagsædet, her er Mazda 3 et helt almindeligt gennemsnit, men det der for alvorlig adskiller Mazda 3 fra alle de andre, er bilens almindelighed, forstået på den måde, at bilen er udstyret med klassisk 2-liters sugemotor og en velopdragen automatkasse.

Og den kombination finder vi ualmindelig sjældent. Alle de nære konkurrenter er for længst flygtet til noget andet, og i de fleste tilfælde noget mere skummelt.

 

Mazda3 2,0 Sky-G 150 aut

Pris: fra 255.000 kr

Pris for testbil: 300.000 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – aut

150 HK v. 6000 o/m

213 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 9,5 sek

Tophastighed: 204 km/t

Forbrug: 16,4 km/l

Kørevægt: 1299-1389 kg

Totalvægt: 1907 kg

Trailer: 1300/600 kg

CO2: 140g/km

Pin It on Pinterest