Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. November '20 21:29 by Jørli Petersen

Klassisk plus designskole

Mazda har fået rettet den eneste åbenlyse fejl ved den mindste model 3. Den lækre 2-liters får nu lov at yde 150 HK mod tidligere 120.

Det er ikke første gang, vi har Mazda 3 til test, og derfor er det heller ikke første gang, vi lader os imponere.

Imponere af mindst to ting. En veltrimmet pakke teknik og et ualmindelig lækkert design, og selv om smag og behag er forskellig, så er der bred enighed om Mazdas lækre design, og vi hører så absolut til fanskaren. Faktisk kan vi ikke komme i tanke om en flottere bil i klassen, hvor der ellers er rigeligt mange bud fra en længere række designskoler.

Og lad os lige knytte et par linjer om Mazda og design. I starten af 90’erne fyrede Mazda en meget lækker 626 af. Den var så meget anderledes end sine konkurrenter, og bilen blev en succes. Et par år senere kom man med en Mazda 323 model C, den var også opsigtsvækkende, men så skete der noget.

Mazda faldt tilbage til old-timer skolen. Den 626’er der blev vist midt i 90’erne var så gabendes kedelig, at der nærmest var tale om en anti-revolution, men nu er Mazda tilbage ved det frække, det fremadstræbende, det gennemtænkte, og et design der kan holde i mange år.

Mazda går meget ofte egne veje, og det samme gør sig gældende, når man skal finde på symboler. Bilen med den runde ting afbryder vigtige funktioner.

Teknisk har Mazda tilsyneladende også fortrudt tidligere tiders handling, og det er derfor vi har taget fat i Mazda3 nok engang. Da vi første gang havde den 2-liters benziner, hældte vi en større stribe pæne ord hen over bilen, men vi undrede os, ligesom vi ikke forstod, hvorfor Mazda nøjes med at hente 120 HK ud af maskinen. Den bil fortjener meget bedre, var vor konklusion, og dagens opgradering til 150 HK, er meget mere end den klædelige forbedring.

Mild-hybrid i bunden

Teknisk er vi fortsat på toppen, men vi skal også tilføje, at Mazda 3 er den klassiske bil på mere end en måde. Mazda 3 er også den smarte, lækre bil med helt klassisk teknik, bilen er udstyret med den type teknik, man også fik udleveret i 80’er og 90’erne, og det skal slet ikke opfattes som kritik.

Vi påpeger blot, at der ikke er nogen form for trykladning i motorrummet. Det er den traditionelle sugemotor, og skal vi sætte tingene på spidsen for at forklare den store forskel må det være, – vil du have omdrejninger eller moment.

Her er alt på det jævne og det triste.

Alle ægte bilelskere har et blødt punkt for den velafstemte motor, der henter sine bedste sider ud fra de præstationer, der hentes ud over hele omdrejningsområdet. Samtidig er Mazda 3 2,0 mildhybrid også det vi netop har beskrevet, vi er som altid i vildrede med hvor meget og hvor lidt, der er mildhybrid, men netop den klassiske sugemotor må have god gavn af et lille ekstra skud el-energi fra lave omdrejninger, og som altid er det nydelig afstemt i Mazda 3, der trækker rent igennem til alle 150 heste er af stalden, ligesom man har en pæn mængde trækkraft ved almindelig daglig kørsel, og så skal vi lige bemærke, at kompressionen i dagens motor er 13:1. Det er lidt lavere end det, Mazda tidligere har vist frem i en benzinmotor, men det fungerer, og Mazda lever fuldt og helt op til det vi prædikat, vi tidligere har hæftet på Mazdas udviklingsafdeling, – motornørder.

Alt ved det gamle

Køreegenskaberne er ikke ændret i forhold til det vi tidligere har konstateret i Mazda 3. Vi hygger os med bilens 18-tomme hjul, der er med til at give det ekstra gode indtryk, vi er meget tilfreds med hele bilens opsætning, og lad os igen hænge lidt ved smag og behag, -men der er ingen tvivl om, at Mazda 3 hører til helt i top målt på køreegenskaber i klassen. Faktisk kan vi ikke lige komme på en konkurrent, der er bedre, men selvfølgelig er det en tæt afgørende i toppen af sådan en liste, hvor der er mange velkørende biler, men jo flere biler der bliver forsynet med højere tyngdepunkt, jo mere skiller Mazda 3 sig ud ud til positive side.

Gode sæder og logisk indretning med de vigtigste funktioner fordelt på helt almindelige knapper.

Jamen er der ikke noget skidt eller halvkedeligt ved Mazda 3? Jo, selvfølgelig. Hvis man bare ser på bagagerummet, eller opholder sig på bilens bagsæde, er det ren stangvare. Nul og nix adskiller denne oplevelse fra så meget andet. Man skal om bag rattet for at få fuld fornøjelse af Mazda 3, og det gælder også alt det med infoskærme, hvor mange mindre vigtige og ikke daglige funktioner reguleres nogenlunde enkelt med en stor drejeknap på midterkonsollen lige ved gearstangen.

Dagens afsluttende råd. Hvis du skulle blive tilbudt en demoudgave af samme bil med 120 hestes motor, så sig nej. Du vil fortryde det, hvis ikke du vælger dagens 150 hestes.

Mazda3 2,0 Sky-G 150 5d

Pris: fra 275.000 kr

Det er ikke til at komme uden om Mazdas design. Det er i særklasse.

Pris for testbil: 320.500 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

6 – man

150 HK v. 6000 o/m

213 Nm v. 4000 o/m

0-100 km/t: 9,1 sek

Tophastighed: 206 km/t

Forbrug: 16,7-16,4 km/l

Kørevægt: 1274 kg

Totalvægt: 1875 kg

Trailer: 1300/600 kg

CO2: 136 138g/km

Pin It on Pinterest