Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June 17:58 by Jørli Petersen

København uden brint

Danmarks brintfremtid er lagt i hænderne på en enkelt leverandør, Evefuel, der glimrer med at lukke alle brinttanke i Hovedstadsområdet, mens man henviser til, at man er ved at bygge et helt nyt anlæg.

Tænk hvis Shell, OK og alle de andre olieselskaber lukkede butikken.

Sådan forholder det sig med den tidligere veludbyggede forsyning af brint til biler i København og nærmeste omegn. Lige her og nu, er der ikke et eneste sted, hvor man kan tanke sin brintbil.

Hvis du vil tanke, – skal du til Korsør, som lige nu er nærmeste og eneste mulighed for at få brint på tanken øst for Storebælt, og i praksis betyder det, at de få private brintbiler i København holder stille, mens de efterhånden ganske mange taxi’er på brint, har fået en hverdag med kun en enkelt leverandør tæt ind på livet.

For ikke så længe siden var der tre tankstationer omkring København. En i Sydhavnen, en på Dynamovej tæt ved Herlev Hospital og den sidste ved det store transportcenter ved Ølby, hvor der både er Tesla ladeanlæg, Burger King og ikke mindst Cirkle K.

Tidligere har Danmark været et af de lande i Europa, med det bedste netværk til brintbiler i det hele taget. Sådan er det ikke mere. Først røg tankanlægget i Ølby, og sidste anlæg der blev lukket var brinttanken på hjørnet af Ring III og Dynamovej. Her er undskyldningen, at tanken er fjernet, fordi den lå på en placering, hvor der skal køre letbane, men der er ikke tale om nogen større gang infrastruktur.

Heldigvis holder Everfuel til i Herning, så man mærker ikke selv noget til problemet med manglende tankstationer i København, hvis man i det hele taget benytter brintbiler som firmabiler i Everfuel.

De første tankstationer med brint i Danmark var ikke mere end en udvidet type container. En firkantet kasse, der kan smides på en lastbil, og placeres på et næsten hvilket som helt sted. Foruden selve containeren, kræver det en VVS’er eller tre, plus en gastest selvfølgelig, men det har ikke fået den danske eneleverandør af brint til at tøve med at lukke samtlige brintanlæg i København, samtidig med man henviser til et nyt anlæg, der er under opførsel et sted på Amager, som lidt endnu skal være eneste forsyningssted af brint til hele Hovedstadsområdet.

Festligt hvis man bor i Hørsholm, Solrød eller Ballerup, og ikke har specielt meget lyst til at kaste sig ud i den københavnske trafik, blot for at få lidt brint på tanken. På lidt længere sigt, er det også meningen, at der skal bygges endnu et anlæg i Sydhavnen, og hvis man ser på Everfuels planer for fremtiden, ser det ganske lyst og lykkeligt ud, men hvis man er taxivognmand i København, og her investeret i 50 brintbiler, er det dagens tankning det handler om, og ingen taxi synes det er fantastisk, at køre en time til Korsør og en time tilbage for at tanke, samtidig med man forkorter det antal kilometer man har tilbage, før man igen skal lægge kursen mod Korsør.

Den enlige virksomhed der leverer brint til kommende danske biler, er Everfuel, der tilbringer hverdagen under stråtækt idyl i Herning, uden synderlig tanke på den nuværende situation i København.

Everfuel har travlt med at ansætte personale og tegne flotte streger på et stykke papir, men at sikre en stabil forsyning af allerede kørende brintbiler, er tilsyneladende ikke noget man tager særligt alvorligt i Herning.

Vi åbner engang i fremtiden, og hvis vi gider, er det da ikke utænkeligt, at vi vil åbne endnu et anlæg i nærheden af København. Everfuels forpligtelser overfor nuværende brugere af brint lader meget tilbage at ønske.

Tejs Laustsen Jensen, direktør for brintbranchen i Danmark, kender selvfølgelig situationen. Jeg er selv den meget tilfredse ejer af en brintbil, så jeg kender den øjeblikkelige situation, siger Tejs Laustsen til Bursd.com. Jeg glæder mig til det nye anlæg på Amager, ligesom jeg ser frem til det næste anlæg i Sydhavnen, siger Tejs Laustsen Jensen, og det er vel så tæt man kan komme en kritik af den nuværende situation fra en brancheorganisation.

Den nuværende situation, – som det beskrives fra brancheorganisationen, er imidlertid af en sådan karakter, at det vil være yderst betænkeligt, at overlade den fremtidige brintstruktur i Danmark til et enkelt selskab.

Tænk hvis Shell eller Cirkle K var eneste leverandør af benzin og diesel i Danmark! Hvordan ville det fungere? Enhver form for konkurrence på markedet var sat ud af spillet, og det samme kan man allerede nu sige om den danske forsyning af brint til biler, for der har været voldsom stor prisforskel på brint på de forskellige anlæg, og fra at være et land, hvor man med sindsro kunne købe en brintbil, er Danmark banket tilbage til rent begynderstadie..

Et af tydelige tegn på manglende brint i Danmark er en udsættelse af egentlig salgsstart af ny Toyota Mirai. Fra at kunne vælge et af de mest grønne og det mest brugsrigtige køretøj, er bilkøbere henvist til noget andet.

Hvem kører så brint i Danmark, eller mere korrekt, hvem er ramt af den manglende interesse fra Everfuel i Herning? Københavns kommune har købt iX35, disse biler menes at være taget ud af daglig brug, der kører et begrænset antal private brintbiler, mens hovedparten af brintbiler i Hovedstadsområdet er taxi.

Københavns eneste hane til tankning af brint, er bastet og bundet til en ubrugelig brintstander.

Pin It on Pinterest