Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. February '18 14:25 by Jørli Petersen

Kør- eller bliv kørt

Det meget uartige spørgsmål efter test af Insignia ST er uden tvivl: Er dette den sidste Opel? Er der hold i de rygter der siger, at den nye store Opel kun får et kort liv, fordi den efter PSA-målestolk er for dyr at producere?

I en længere periode før test af Insignia, havde vi fornøjelsen af små potter, urimelige 3-benede motorer eller såkaldte by-offroadere, hvis største fordel er en højere siddeposition med tilhørende forskydning af tyngdepunktet i opadgående retning.

Efter sådan en omgang havde vi næsten glemt, hvor herligt det er, at plante bagdelen i en såkaldt traditionel dansk firmabil, og når den så kører og opfører sig som den nye Insignia, bliver det pludselig en ekstra lækker hjemtransport.

De 170 dieselheste brummer stille i maskinrummet, der er ingen mislyde eller grimme vibrationer fra manglende cylindre, maskinen i Insignia er en 2-liters 4-benet, så alt ånder fred og idyl, mens det går hurtigt med at finde sig tilrette i noget af det Opel gør bedre end de fleste andre, – laver gode sæder, som er en fornøjelse at benytte time efter time.

Førersædet er sat i – sidde bag mig selv – indstilling. Rigtig god benplads. Tjek også farveforskel på sideruderne.

Noget vi øvrigt kunne benytte os ekstra af, for periodens kørselsbehov blev pludselig større end normalt, så manglende meldinger fra bagdel, ømme rygstykker eller krampende ben er i sig selv en voldsom anbefaling, som bør give ekstra mange plusser i firmaklassen.

To slags transport

Ny Opel Insignia er en kærkommen fornyelse i firmaklassen. Det er samtidig en type bil, som glider lidt i baggrunden af flere årsager, og den store dominans fra tidligere tider er fortid. Seneste bevis på den kendsgerning er Opels nyeste semi off-road version af Insignia, en 4-hjulstrukken variant med kraftig motor, større frihøjde og alle de udvendige symboler på aktiv fritid i form af plastdimser placeret alle de rigtige steder, mens testbilen er hverdagens firmabil med tilhørende plus, som er en rigtig god gang både-og.

Vi gentager. Opel laver rigtigt gode sæder, – især forsæder. Et stort plus i firmaklassen.

Insignia har rigtigt gode generelle køreegenskaber, den kører snorlige på motorvejen, kræver stort set ingen styrekorrektion, styringen er sat op til at være både ganske hurtig og præcis, uden på nogen måde at være anmasende eller upassende sporty, – vi er jo i familie- og firmaklassen, men Insignia er utrolig let at køre, og i version stationcar, får man lige den ekstra plads, som mange gerne vil have til et varierende behov.

Kortfattet kan vi måske påstå, at det vi tidligere kalde for både-og, kan oversættes til: Enten sætter du dig ind og lader dig transportere af Insignia, men hvis du er i et andet humør, kan du rette dig op i det gode sæde, for at overtage den fulde kontrol og med succes køre lidt aggressivt.

Den sidste Opel?

Traditionel 2-liters diesel som næsten ikke kan høres i kabinen. Heller ikke med klampen i bund.

Vi har også rost Opels 2-liters diesel, og det gør vi fortsat, når vi har tilbagelagt mange kilometer i testperioden. Det eneste lidt negative vi kan sige om Insignia handler om forbrug. Når man kører meget motorvejskørsel, er der et rigeligt stort gab op til de teoretiske 16,4 km/l, men hvad pokker, det gør jo ikke alverden, når det er en firmabil, hvor man til gengæld sætter stor pris på det meget lave støjniveau, det gode bundtræk, som man kun kan fornemme gennem den velfungerende 8-trins automatkasse, der også fungerer aldeles lydefrit.

Skal vi kalde Insignia et mesterstykke? Vi er i det mindste tæt på, for den store firma-Opel er velplaceret i sin egen klasse, det er en bil med velfortjente plusser på de helt afgørende områder for en ægte firmabil, men vi er også lidt kede af de rygter, der allerede verserer rundt i krogene, for efter PSA-gruppens overtagelse af Opel, hvisker rygterne, at denne Insignia ikke får noget langt liv. PSA skulle sidde og lure på billigere fremstilling, og det kan gå ud over de afgørende plusser.

Det betyder også, at forårets efterfølger til Peugeot 508, ikke er en Insignia med Peugeot-løve, så måske er det på tide sikre sig den rigtige Insignia, blot for det tilfælde, at den nye ejerkreds har skumle hensigter.

Opel Insignia ST 2,0 D 170 aut

ST er en Opel betegnelse for stationcar, som i dette tilfælde har et ganske pænt design. Pladsmæssigt er ny Insignia lidt bedre end sin forgænger, men formålet med Insignia ST er ikke kun plads, plads og endnu mere plads.

Pris: fra 293.783 kr

Pris for testbil: 639.695 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8-trins aut

170 HK v. 4500

400 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 9,2 sek

Tophastighed: 220 km/t

ECE-snit: 17,5 km/

Kørevægt: 1683 kg

Totalvægt: 2270 kg

Trailer: -/1700 kg

CO-2: 150 g/km

Pin It on Pinterest