Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

3. October '19 08:00 by Jørli Petersen

Kør grønt – kør diesel – ta’ bilen

Hvis du vil køre ægte grønt, skal du stå af toget og vælge den nyeste og topmoderne personbil med dieselmotor. Mercedes B-klasse og Mercedes C-klasse med egen ny 2-liters diesel udleder slet ikke partikler.

DSB jubler, og rigtigt mange rejsende kan ånde lette op, for sporarbejdet ved Ringsted Station er langt om længe slut.

For at fejre den begivenhed giver DSB 30 dages gratis på pendlerkortet til de faste, og ofte plagede kunder, og nu handler det selvfølgelig om at hente så mange af de kunder tilbage, som i ren afmagt  valgte bilen frem for transport på skinner.

Hvis du vælger toget, slipper du for at sidde i kø og lede efter parkeringsplads. Dette er et af DSB’s tre argumenter for at vende ryggen til den private bil, mens det knirker noget mere med det næste argument. Her mener DSB, at man kan arbejde eller slappe af på vej til arbejde, men det kræver, at der er siddepladser til alle, og skal man arbejde, skal man som regel have mere end et klapsæde i en mellemgang.

Sidste argument er det alvorligste af dem alle. Du bidrager til en grønnere og mere bæredygtig dagsorden, hvis du vælger toget, skriver DSB til alle der gider læse det, men her går det helt galt for DSB.

Målt på de elementer der har gjort dieselbilen uønsket i de større byer, er DSB den helt store synder.

DSB taber ikke kun stort, men voldsomt. DSB taber kæmpe kollonormt til den moderne dieselbil, så hvis du vil køre grønt og fremme den bæredygtige dagsorden, skal du køre i en af de nyeste dieselbiler, og det er ikke kun en løs påstand.

Den kilometerstore afstand mellem DSB og den moderne dieselbil dokumenteres nu af både DSB og tyske ADAC, der laver målinger på dieselbiler i helt almindelig trafik. Netop den form for trafik DSB fraråder danskerne af hensyn til alt det grønne og den politisk korrekte dagsorden.

IC3 toget er DSB’s miljøduks, hvis man kan bruge det udtryk. Et IC3 tog udleder “kun” 132 milligram partikler for hver passager i toget der kører en enkelt kilometer. Det bliver til ganske mange partikler der lander under Storebælt hver dag. IC3 har også enkelte togsæt der kører på el. Her er udledning af partikler meget anderledes. foto, herunder forsidefoto: DSB.

DSB’s grønne partikler

DSB har nedbragt udledning af partikler de seneste år. Der er indført nye filtre, der skal også være sat nye dyser i en del af lokomotiverne, men selv om der er tale om forbedring for det knap så grønne DSB, er der fortsat tale om massiv udledning af partikler, hver gang et IC3 eller ME togsæt kører forbi, mens du står på en nærliggende perron og venter på S-toget, som i øvrigt også taber til de nyeste dieselbiler, målt på udledning af partikler.

Det mest miljøvenlige togsæt hos DSB er lidt overraskende det aldrende IC3 tog. IC3 fik udskiftet motorer i begyndelsen 0’erne, fra 2006 har hvert IC3 togsæt været udstyret med fire Deutz V6 motorer, der samlet lægger 1800 HK. Disse togsæt har miljøudstyr, der svarer til en Euro 3 norm.

DSB’s miljørapport fra 2018 viser, at DSB slet ikke er så grønne som de gerne vil være.

For at kunne sammenligne miljøpåvirkning og den grønne dagsorden, oplyser DSB deres miljøtal som kørt kilometer per person i et togsæt. Alt efter hvor man leder, har et IC3 togsæt plads til 140 som minimum og 177 passagerer som det maksimale alt efter indretning, men udledningen opgøres stadig som udledning per person for hvert kørt kilometer.

Et IC3 tog udleder 132 milligram partikler per kørt kilometer for hver passager i toget.

Et IC4 tog udleder udleder 148 milligram partikler.

Det mere sjældne MR togsæt, der kører regionaltrafik, er topscorer med 500 milligram.

Desiro togsæt er det nye regionaltog produceret af Siemens, det udleder 187 milligram, og så har vi gemt den største miljøsynder til sidst.

Det gamle ME togsæt, det der kører med dobbeltdækkervogne, udleder 329 milligram per passager for hver kørt kilometer.

Et standard ME togsæt har plads til 431 siddende passagerer, så gang selv med 329, og find ud af hvor mange partikler det aldrende ME tog med old-timer GM diesel udleder per kørt kilometer.

Motoren der vender op og ned på alle begreber om den grimme, stygge dieselmotor. Mercedes egen 2-liters OM 654  udleder slet ikke partikler. Uafhængige målinger under almindelig kørsel viser et rundt nul i partikler.

Den nye type dieselbil

Vi har udvalgt tre af de absolut bedste moderne dieselbiler til at tage kampen op med den kollektive DSB trafik. De tre er BMW 520d Touring, Mercedes C220 d og Opel Astra 1,6 D.

BMW 520d og Opel Astra 1,6 D udleder begge 1 milligram partikler per kørt kilometer, uanset om der er en eller fem personer i bilen.

Den absolutte topscorer, – eller mere korrekt, – den grønne vinder, er Mercedes C220 d, som ADAC har testet i almindelig trafik til at udlede nul milligram per kørt kilometer.

B-klasse kan også køre helt uden at udstøde partikler.

Nul. 0,0 mg/km, uanset hvordan man vender og drejer tallet, er det det samme. Nul er nul, nul er ingenting, og det kan DSB ikke slå, uanset hvilken type materiel man måtte indføre i en fjern fremtid.

Tal fra ADAC viser også, at man ikke kan springe over hvor gærdet er lavest. Man kan ikke erstatte en BMW 520d Touring med en BMW X2, med noget der ligner samme motor, det er det bare ikke, for X2 er målt til 23 milligram per kilometer. Man kan heller ikke erstatte en Mercedes C220 d med en Mercedes A 180 d, som udleder 40 milligram per kilometer, men man kan godt vælge en Mercedes B-klasse med 2-liters motor, for denne to-liters er identisk med den motor der ligger i C 220 d, så B-klassen rammer også det store runde nul i udledning af partikler.

Opels 1,6 diesel findes i flere modeller fra Opel, men vi har ikke uafhængige ADAC målinger på andre modeller fra Opel. Til gengæld ved vi, at Opel nu er en del af den franske PSA koncern, og i Paris har man skumle planer om at skrotte Opels ellers glimrende og meget rene 1,6 diesel.

Opel Astras motor kan så blive erstattet af en 1,5 liters HDI motor med 130 HK, her har vi tal fra en Citroen Berlingo, der viser 7 milligram/kilometer, mens en Peugeot 308 SW med 180 hestes diesel er målt til 30 milligram/kilometer.

Alle de nævnte biler overholder den seneste miljønorm 6d-TEMP.

Benzin og CO2

Hvad så med benzinbilerne? Er de mere miljøvenlige end dieselbilerne?

De uafhængige testresultater fra tyske ADAC siger nej. Måleresultaterne fra benzinbilerne viser større jævnbyrdighed, der er ikke så store udsving i udledning af partikler fra benzinbilerne, men bedste benzinbil i ADAC’s målinger er Suzuki Ignis 1,2, der udleder 3 mg/km, hvor måletallene ikke regner per person i køretøjer, men på bilens udledning, uanset hvor mange der måtte være i bilen.

De nyeste dieselbiler er således den grønne løsning til privat motoriseret persontransport, hvis man har et blandet kørselsbehov.

Dieselmotoren kører længere per liter brændstof end den tilsvarende benzinmotor, så diesel vinder over benzin på både partikler og CO2, men kan ikke hamle op med DSB’s folkelige partikeltransport, der har en CO2 udledning, der ligger omkring en tredjedel, af det man finder på den moderne diesel per kørt kilometer, hvis man er alene i bilen, hvad er det mest almindelige.

Opel Astra med Opels egen dieselmotor. Desværre ser det ud til, at de nye franske ejere skifter Opels 1,6 diesel ud med noget fransk, der er knap så grønt.

DSB’s målinger

DSB ved godt, at deres materiel ikke tåler granskning, og har brug for bunkevis af politisk velvilje med tilhørende tålmodighed.

De meget almindelige ME togsæt med lokomotiv i den ene ende og styrevogn i den anden, har været genstand for måling af partikler inde i togvognene under kørsel.

I 2013 blev der ifølge DSB målt 370.000 partikler per kubikmeter luft i togvognene.

I 2014 blev der indført nye filtre, nu var tallet reduceret til 220.000 partikler.

I 2017 blev der indsat nye filtre, nu er tallet 160.000 partikler per kubikmeter i togvognene, hvor der er stor forskel på, om lokomotivet skubber togsættet eller er forrest og trækker vognene.

DSB’s måletal er foretaget hvor lokomotivet kører forrest.

DSB’s store stinker med gamle dieselmotorer der stammer fra 60’erne, udleder bunkevis af partikler. Det er så slemt, at DSB har målt partikler i togvognene. Foto: DSB.

Dieselbiler og el-tog

Vi berørte indledningsvis måleværdier for S-tog, men DSB oplyser også måletal for det elektriske materiel, og her vinder de nyeste dieselbiler også målt på partikler.

Udledning af partikler fra S-tog er 2,3 milligram/km for hver passager.

Udledning af partikler fra Øresundstog er 4,0 milligram/km for hver passager.

IR4 togsæt udleder 3,5 milligram/km partikler for hver passager i toget.

Igen er det DSB’s egne tal vi opgiver, og den udledte mængde partikler stammer fra produktion af elektricitet. Med ren sol, vind, vandkraft eller atomkraft kan udledningen nedbringes til noget der må ligge meget tæt på nul. Nøjagtigt som den mest moderne Mercedes diesel personbil.

DSB materiel

IC3 togsæt består af tre vogne med 140-177 passagerer. Hvert togsæt har fire Deutz 11,9 liters V6 motorer, hver på 450 HK.

IC4 togsæt består af fire vogne med 204 siddende passagerer. Hvert togsæt har fire Iveco 20-liters V8 motorer på hver 560 kW, samlet yder et IC4 togsæt 3046 HK.

ME togsæt består af lokomotiv, fire vogne og en styrevogn med 431 siddende passagerer. ME lokomotiverne er leveret fra 1981-1985, men motorerne er ældre. Det er 10,57 liters GM diesel fra 1965, som i 1984 blev opgraderet til type 710. Dieselmotoren er en 2-takts V-motor, og et ME lokomotiv yder 3300 HK.

MR togsæt kører fortrinsvis lokal og regional trafik. Et togsæt består af to motorvogne hver med en 12 cylindret Deutz motor på 239 kW, samlet yder et MR togsæt 645 HK. MR togene blev leveret i perioden 1978-1985 og har plads til 131 siddende passagerer.

Desiro er det nye lokaltog produceret af Siemens. Desiro har plads til 114 passagerer, motorerne er to 6-cylindrede fra tyske MTU (Motoren Turbinen-Union) (Mercedes) på hver 315 kW, i alt 850 HK.

Lang snor til DSB

I seneste miljørapport fra 2018 oplyser DSB om klagesager i det forløbne år. Der indkom 140 klager fra naboer og passagerer, 19 klager handlede om luftkvalitet.

I en klagesag fra Aarhus har Aarhus kommune pålagt DSB, at støj fra værkstedet i Sonnesgade skal nedbringes, så man overholder Miljøstyrelsens vejledende støjkrav.

DSB skal rette ind og overholde gældende regler, – senest i 2028. Om ni år!

 

BMW 5-Serie med 2-liters diesel er blandt de mest grønne transportmidler i det hele taget. Den nyeste 520’er udleder et enkelt gram partikler for hver kørt kilometer.

Pin It on Pinterest