Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. September '18 20:21 by Jørli Petersen

Kør selv

BMW’s karakteristiske nyre er udsat for en voldsom nyfortolkning på iNEXT, der bliver BMW’s første førerløse bil med salgsstart i 2021.

Det er fremtidens individuelle persontransport, og selv om vi kalder det fremtid, er det ikke så langt væk. I 2021 er BMW’s selvkørende bil klar til salg, og i den forbindelse er der selvfølgelig en lang række spørgsmål, som er vanskelige at besvare i 2018, og de helt store spørgsmål ligger uden for BMW’s rækkevidde.

Det er spørgsmål om det offentlige vejnet. Er det i det hele taget klar til de selvkørende biler, og hvad med myndighederne? Er man klar til at sige ja til biler der kører uden noget menneske bag rattet, og BMW står selvfølgelig ikke alene. En længere række bilfabrikker er langt fremme, bilmærker som Nissan og Volvo er vel nogenlunde på omgangshøjde med BMW, men bilen som det handler om lige nu, har fået navnet BMW iNEXT, og skal betragtes som en meget avanceret opfølgning eller videreudvikling af den i3, der blev sendt på markedet i 2013.

En masse erfaring fra netop i3 er lagt i iNEXT, som er en ren el-bil. Om den senere bliver udvidet til også at være en brintbil – eller en såkaldt brændselscelle – er ikke utænkeligt, men lidt endnu har BMW ikke oplyst noget om batteripakke, rækkevidde og ladetider. Alle disse væsentlige oplysninger bliver måske besvaret i Paris, hvor vi forventer, at iNEXT bliver det store nummer på BMW’s stand.

Hvad ved vi så om iNEXT? Foruden det ovenstående, kan vi se, at den karakteristiske BMW nyre på fronten har været udsat for endnu en fortolkning, for at udtrykke det diplomatisk. Vi kan også konstatere, at bilen ikke har nogen sidespejle, at der ikke er dørhåndtag på bilen, og så er iNEXT usædvanlig ved sin åbning af døre.

Der er ingen B- eller midterstolpe. For og bagdøre åbner og lukkes mod hinanden, d.v.s. bagdørene er af typen selvmord, og som en ægte prototype, har BMW slået sig løs med bilens indre, hvor der ikke kan ses så meget som en enkelt lille kontakt. Alt er lagt ind i de to trykfølsomme skærme, hvor der selvfølgelig er alt i moderne kontakt og kommunikation.

BMW’s selvkørende bil er forsynet med to køremåder. Boost og Ease. Boost er den indstiling hvor man selv kører bilen. Ease er den indstilling, hvor bilen kører selv. Det hele er sikkert gemt i bilens tændingsnøgle, hvor man trykker på en knap, før man kravler ind i bilen, og hvis man trykker på knappen Ease – eller kør-selv-knappen, kan man måske benytte sig af det BMW kalder for ”et bagsæde med hjemlig hygge”, så trykker man på tændingsnøglens startknap, og mens bilen selv finder vej til jobbet, kan man hygge sig med endnu et afsnit af Bonderøven, og synke ned i ny viden om den gang det danske landbrug blev mekaniseret.

Fagre nye verden. Den er lige rundt om hjørnet.

Ingen kontakter, alt betjenes via de to skærme og sikkert via tændingsnøglen, der kan få nye funktioner. Rattet er selvfølgelig gjort mindre, for det er slet ikke sikkert det skal bruges under dagens kørsel. En BMW iNEXT skal have have besked, så kører den selv.

Ingen sidespejle, intet dørhåndtag og ingen B-stolpe. Til gengæld er der hjemlig hygge på bagsædet lover BMW.

BMW’s første førerløse bil er af SUV-typen med plads til hele familien. Den første kører på ren el, og diffuseren under bagerste kofanger er mere et modefænomen end en nyttig detalje på en el-bil til bykørsel.

Pin It on Pinterest