Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. March '17 12:07 by Jørli Petersen

Køreglædens grundstof

Alfa Giulia er det bedste fra to meget betydende ting i bilens historie. Køreglæde, køreegenskaber og lækkert design. Topkarakter på begge områder.

Alfa Giulia er det bedste fra to meget betydende ting i bilens historie. Køreglæde, køreegenskaber og lækkert design. Topkarakter på begge områder.

Vi gjorde hvad vi kunne, men den gik desværre ikke. Alfa Romeo Giulia blev ikke Årets Bil i Danmark, og den blev heller ikke Car of the Year i Europa. Der gik LED-skærme, børnevenlighed og bagageplads i systemet, og mens vi her på redaktionen kan tvivle på kollegers syn på biler i al almindelighed, må vi glæde os over, at der trods alt er så mange anmeldere i systemet, at en bil som Alfa Giulia kan blive en suveræn nummer to.

Der er ikke meget nyt i en Giulia, vil børnesædernes fortalere fremhæve, og de har ret. Men det er slet og ret fordi vi har fat i et grundstof, og bilens absolutte grundstof er køreegenskaber med tilhørende køreglæde. grundstoffet er den bil, der få meter efter start bringer der første lille smil frem i øjenkrogen, og jo længere du presser bilen i stadigt skarpere kurver, jo bredere bliver det ubevidste smil på den person, der sidder med den læderovertrunke gang bakelit i hænderne.

Og Giulia er sådan en bil.

Den er Alfas tilbagekomst til baghjulstræk. Dog ikke så kompromisløst som tidligere, hvor gearkassen også var rykket ned mellem baghjulene for at give endnu bedre balance, i dag nøjes Alfa med klassisk langsliggende motor med gearkassen lige efter svinghjul og kobling, mens forbindelsen fra gearkasse til differentiale er den klassiske kardanaksel, som nu er fremstillet af kulfiber, der sparer en del vægt i det samlede regnskab.

Først en firmabasker

Alfa Giulia er klassisk i hele sin sjæl. Den er også italiensk bildesign så man bliver lidt småfugtig i øjenkrogene, et sådant bildesign ligger langt over det næsten alle andre kan præstere, lidt frækt sagt er det fineste danske møbeldesign på hjul, og lad os bare gemme det mindre glædelige til sidst, og starte ved begyndelsen.

Klassisk opskrift på en 4-dørs sedan. Læg også mærke til dørgrebet til bagdørene. De er placeret nede i selve døren, og ikke som del af bagruden, som oprindeligt var en Alfa opfindelse.

Klassisk opskrift på en 4-dørs sedan. Bmærk dørgrebet til bagdørene. De er placeret nede i selve døren, og ikke som del af bagruden, som oprindeligt var en Alfa opfindelse.

Alfa Giulia startede med den logiske diesel med ny 2,2 motor. Det er her Alfa skal sælge mange biler, så beslutningen giver mening, selv om stive tændrørsledninger ikke er Alfas hjerteblod, men rolig nu. Benzinudgaverne er til salg, og flere kommer til, og i løbet af 2017 er modelprogrammet nogenlunde komplet.

Den nye 2,2 motor udløser en stor tak her fra redaktionen. Alfa ved, at der ikke er noget så godt som kubik, så Alfa og Mazda laver dieselmotorer man kan forstå, og Alfas nye giver det naturlige bundtræk, som kun kan opnås, hvis man også har godt med kubik i kulissen.

480 liters bagagerum, men ikke særligt let sat udnytte. Hængslerne til bagklappen forsvinder ind i beklædningen.

480 liters bagagerum, men ikke særligt let sat udnytte. Hængslerne til bagklappen forsvinder ind i beklædningen.

Basis firmabilen med stor appel til leasingselskaberne lægger 150 HK. Småting for en motor af den karakter, men kors hvor den fungerer. Overbevisende, en tydelig og lidt grov lyd fra maskinrummet, men ikke noget vi lægger på minussiden. En velafstemt gearing giver sammen med det flotte moment på 480Nm nogle fornemme mellemaccelerationer uden alt for mange unødvendige ryk i gearvælgeren, 6. gear kan strække fra rolig kørsel på landevej og opefter med tilhørende overhalinger, og hvis man behandler gaspedalen nogenlunde normalt, har man ingen problemer med at køre 20 kilometer eller mere på en liter olie, så snart man er væk fra den tætte bykørsel.

Humørknappen

Alfa Romeo har i en del år forsynet deres biler med det vi har døbt som humørknappen. En drejeknap med indstilling til vinter, normal og festlig kørsel, og gæt hvad der er den helt oplagte indstilling. ”Sport” funktionen giver en helt anden motorkarakteristik, der skrues ned for diverse generende anti-skrid, anti-spind og meget mere ESP og ESC-inspireret match-spoiling, og den eneste lille beklagelse er endnu engang, at man ikke helt kan afbryde systemerne, så man kan få den rene skinbarlige køreoplevelse med fuld pay-back, når man dummer sig.

Lækker og indbydende kabine uden de store overraskelser. Humørknappen sidder helt til venstre i midterkonsollen.

Lækker og indbydende kabine uden de store overraskelser. Humørknappen sidder helt til venstre i midterkonsollen.

Alfa Giulia er ikke overraskende en bil, der kun viser sin sande formåen, når barnesæderne er tomme og kurverne skarpe. Den præcise styring, det klassiske træk på baghjulene, måden kan man flytte bilen i en kurve alene ved at øge eller mindste trykket på gaspedalen, Alfa er firmaklassens absolutte topklasse, og vi kan helt enkelt ikke lade være med at smile, – og ikke mindst håbe, at Alfa får den succes den fortjener. Ret beset, er det kun BMW der kan sammenlignes med Alfa, når vi taler om køreglæde og køreegenskaber i firmaklassen.

Start / stopknappen er af underlige årsager flyttet ind i rattet. Faktisk lidt irriterende, for hvor pokker er knappen nu lige, når man er svinget ind i en parkeringsbås.

Start / stopknappen er af underlige årsager flyttet ind i rattet. Faktisk lidt irriterende, for hvor pokker er knappen nu lige, når man er svinget ind i en parkeringsbås.

Det med småt

Ingen bil er uden fejl eller mangler. Alfa Giulia er den klassiske 4-dørs sedan med et bagagerum på 480 liter, det lyder til at være i orden, men tilgængelighed og brugbarhed står ikke helt mål med mængden af liter.

Bagsædet er også et kritisk punkt, og meget typisk Alfa. Det er som om den italienske fabrik aldrig har fattet interesse for det, der sker bag førersædet. Et bagsæde er blot noget man sætter sammen i sidste øjeblik, designet hentes fra forsæderne, men ellers, – noget så elementært som optimering af komfort og brugsværdi, er ikke spidskompetence hos Alfa, og måske er det derfor, at flere og flere point fra diverse juryer gives til biler med hurtig og let adgang til familiens yngste, og til biler med alt i alarmer og automatiske bremseprogrammer, som medvirker til at nappe den sidste gnist af køreglæde.

Vi håber Alfas grundstof lever videre, at det påskønnes af mange bilkøbere, og vi ser frem til at næste bekendtskab med en de spændende varianter af Giulia.

 

Alfa Romeo Giulia 2,2D 150

Og nummerpladen på sned, som det var tilfældet med Alfa 156, der var første bil i nyere tid med forreste nummer plade placeret i siden.

Og nummerpladen på sned, som det var tilfældet med Alfa 156, der var første bil i nyere tid med forreste nummer plade placeret i siden.

Pris: fra 464.890 kr

Pris for testbil: 511.590 kr

Motor: 2,2-liter 4-cyl

6-trin man

150 HK v. 4000 o/m

380 Nm v. 1500 o/m

0-100 km/t:8,4 sek

Tophastighed 220 km/t

ECE-snit: 23,8 km/l

Kørevægt: 1374 kg

Totalvægt: 2861 kg

Trailer: 750/1472 kg

CO-2: 109/km

Pin It on Pinterest