Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

29. January 19:10 by Jørli Petersen

Kompakt stjerne

A-klasse er mindste model hos Mercedes, men den findes selvfølgelig også som SUV-type, og vurderet på rene køreegenskaber, er vi et godt stykke over klassens middelkarakter.

Vi har brugt den før, men gentager gerne den gamle traver der siger: Der var engang! Når vi hiver traveren frem fra lageret, handler det endnu engang om modelbetegnelser bag på biler, for hvorfor hedder denne Mercedes GLA 250 tilsat et e?

Det lille ”e” er let at forklare. Det handler om elektrisk tilskud til drivlinjen, og hos Mercedes er der flere typer at vælge imellem. I dette tilfælde har vi fingre i en bil af typen plug-in, vi skynder os i al hast at understrege, at elmotoren på 109 HK fungerer ganske overbevisende, den arbejder glad og gerne, den er lydefri, rækkevidden er nogenlunde gennemsnit målt på den faste testrute, der lægger ud ved Tuborg i København, kører tværs gennem byen, og fortsætter efterfølgende ad Gammel Køge Landevej, – så langt batteriet slår til. I det øjeblik benzinmotoren (i dette tilfælde) slår til, er vi kan vi lave et hak i kantstenen, og med et fuldt opladt batteri på 15,6 kWh, kan vi påen anelse mild januardag med sol og varsler om lunere tider, placere denne Mercedes GLA 250 e i midterfeltet.

Man føler sig velkommende, når man åbner døren til den seneste GLA.

Tilbage til betegnelsen 250? Hvor stammer den fra? Er der tale om en 2,5 liters motor? Har vi en motorydelse på 250 HK, eller er der tale om marketing tilsat en god del forvirring? Vi hælder nok mest til det sidste, for bilfabrikker i den ganske verden har brug for at placere deres forskellige modeller i rækkefølge, så kommende købere kan finde rundt i systemet, og 250 er i dette tilfælde en indplacering mere end det er en oplysning til undrende medtrafikanter, samtidig med det kan give udtryk af at være mere end biler i virkeligheden er.

Det fælles projekt

Når vi bruger modelbetegnelsen som indgangsvinkel til et nærmere kik på GLA 250, er det fordi vi er faldet over et noget mindre tal. Helt præcist 1332. Ikke meget over halvdelen af de 250, der står på bagklappenn, og de 1332 er kubik. Det er hvad Mercedes lægger i en Mercedes GLA 250, og mens vi driller Dacia med at køre med Mercedes motorer, vender vi pilen og driller Mercedes med at køre med Dacia motor, og hvis nogen allerede er på vej med eder og forbandelser på diverse sociale medier, så jo, den er god nok. Det er den 1,3 liters Renaultmotor, der er bygget sammen med en el-motor, og på en eller anden måde skal vi også hylde denne motor, for på det tidspunkt hvor Renault og Mercedes lagde fælles planer for fremtiden, var det et krav fra Mercedes, at den fælles 1,3 motor blev 4-cylindret, så vi retter en tak til Mercedes for indsatsen.

Vi indrømmer også gerne, at vi i mange tilfælde har rost 1,3 motoren, som efterhånden ligger i rigtigt mange biler, men det er som den tidligere ros udebliver, når vi oplever maskinen i en Mercedes.

Det er som om hele den tekniske kombination af klassisk benzinmotor, el og gearing mangler det sidste, før vi kan smile nogenlunde tilfreds.

Mængden af bagageplads er som den er. Begrænset. Typisk for klassen.

Isoleret set har vi sagt OK til el-delen. Det fungerer i det vi vil betegne som klassisk Mercedes funktion. Vi letter ikke fra jorden og jubler i begejstring, men vi til tilfredse.

Benzinmotoren i sig selv fortjener mere betegnelsen – sådan nogenlunde. Det er turboladeren der hiver motorens effekt op på 163 HK, det er nogenlunde det samme, som Renault hiver ud til deres kraftigste modeller, men vi peger på bilens tydelige SUV design, der er en del vind der skal løftes og flyttes, og vi kører i en bil, der som minimum vejer 1725 kg, totalvægten for bilen er 2300 kg, og så må den endda køre med 1800 kg på krogen, og på den måde er vi ud over det, man kan forlange af en 1,3 motor, som bevares også kan trække på en 109 hestes elmotor, men den løber meget hurtigt tør for lyst til hårdt arbejde, når familien skal på tur med campingvogn på krogen.

Mercedes går enegang

Når Renault hygger sig med en automatkasse til deres biler, arbejder man med en 7-trins automatkasse af typen dobbelt-kobling. Hos Mercedes strammer man garnet, og byder over med en 8-trins, og her har vi systemets svageste punkt. Skal vi være hudløst ærlige og sige, – kvaliteten er ikke en Mercedes værdig.

Vi oplever usikkerhed omkring valg af gear, vi oplever bratte tilkoblinger, som man kunne forestille sig en stivbenet farfar kan præstere på ryggen af en gammel Ferguson, så kære Mercedes, vi har i høj grad oplevet bedre fra det sydtyske.

Som altid, glimrende sæder og masser af komfort. Man sidder godt, – også på den lange rejse.

Når vi på den måde er kommet lidt i krigshumør, skylder vi også at påpege, at A-klasse er det mindste fra Mercedes, men basisprisen for testbilen er 515.000 kr, testbilen med alt udstyr kostede 727.000 kr, så selv om vi er nederst i modelprogrammet, kan man vel også forvente at få lidt luksus og funktion for pengene. Og.

Kvalitetsfornemmelsen er på plads. Man er ikke i tvivl, når man kravler ind i den forbedrede GLA, der er rettet og pudset lidt på tingene, og hvor vi tidligere har beskyldt Mercedes for at gøre hele førerpladsen i GLA for trang eller kompakt, vælg selv udtryk, så er vi nu i en anden og mildere udgave.

Forbedret kabine

Nu fungerer det som man kan forvente i forhold til bilens størrelse, vi er også tilfredse med den mængde benplads omkring bagsædet, vi oplever i forhold til bilens fysiske størrelse, og bagagerummet som det er i denne størrelse bil, ikke overvældende, men det går, og i hverdagen kan man så udnytte den fleksible kabine, der er dagens standard.

Stil også skarpt på rattet. Der er rigtigt mange funktioner pakket sammen på meget lidt plads, og det er nok ved at blive lidt for gnidret.

Førerpladsens indretning er fulgt med tiden, der er den mængde skærm, man kan forvente, hvis ikke Mercedes ønsker at skille sig ud fra mængden, og hos Mercedes betjenes rigtigt mange funktioner med fingerspidserne på rattet, hvor de små og pænt følsomme berøringspunkter er ved at blive for små. Vi hejser et flag til advarsel, og beder kommende købere om at tjekke systemet grundigt inden køb, for hvis ikke man finder melodien med det samme, kommer det ikke til at ske, og så bliver det en kilde til irritation.

Til sidst skal vi sætte et stort ”ja-tak” til bilens køreegenskaber, Her fungerer det over middel, her oplever vi en bil med køreegenskaber, der svarer til klasse og pris, så mens vi har rettet skytset mod den pakke teknik køberne tilbydes, er vi mere end tilfredse med alle basale køreegenskaber, hvor Mercedes er rigtigt gode til at fjerne de ulemper, som typisk følger med biler med højere tyngdepunkt.

Mercedes-Benz GLA 250e

Pris: fra 514.892 kr

Der står 250 på bagklappen, men det er kun en slags vejledning, og hænger på ingen måde sammen med indholdet i motorrummet.

Pris for testbil: 727.605 kr

Motor: 1,3-liter 4-cyl

8-aut

Samlet:

223 HK v. 6100 o/m

Benzinmotor – 163 HK

270 Nm v. 2000-3500 o/m

Elmotor – 109 HK

Batteripakke: 15,6 kWh

0-100 km/t: 6,8 sek

Tophastighed: 210 km/t

Forbrug: 90,9 km/l

Rækkevidde el WLTP: 69 km

Kørevægt: 1725 kg

Totalvægt: 2300 kg

Trailer: 750/1800 kg

CO-2: 25 g/km

Pin It on Pinterest