Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. September '23 19:43 by Jørli Petersen

Kompetent kineser

Xpeng er en af de mange nye kinesere, men absolut en af de bedste.

Vi starter meget utraditionelt, men også med et af de vigtigste emner i det hele taget for de mennesker, der vælger el-bil. Den første mere gennemgribende oplevelse med Xpeng sætter især et meget stort aftryk. Det er den hidtil bedste type oplevelse, vi har haft med nogen el-bil. Slut færdig.

De vi først fik færten af noget ualmindeligt, gik vi på tværs af alle type opladning, vi aflagde besøg hos flere udbydere, og når vi siger vi havde den bedste oplevelse, var det fordi vi ikke havde det mindste problem, uanset hvor vi ønskede at lade, ligesom vi kunne notere en ny rekord, for med Xpeng oplevede vi den hurtigste opladning med nogen ellert, og ladetid er som bekendt noget særdeles værdifuldt. Jo flere kWh man kan proppe i bilen i minuttet, jo kortere tid skal man holde og – ja undskyld udtrykket, – glo, for man bliver hurtigt træt af den fedtede gang fastfood, der er blevet en helt naturlig nabo til mange ladestationer.

Vores hidtil bedste laderesultat til dato. Af samtlige opladninger på alle el-biler. Vi lader med 121 kW, og batteriet er halvt opladt. Helt nøjagtigt 51 procent.

Vi napper en anden bemærkelsesværdig og påskønnet konstatering. Xpeng giver en flot garanti med syv år eller 160.000 km, og det sidste er meget langt i en ellert.

Xpeng skal også have ros for at udlåne den billigste model. Der er ikke pyntet på noget, P7 som testbil er præcis det du får for 400 af de lange, og når vi ser nærmere på tilkøb, er det lidt ualmindeligt, at der ikke er en uhyrlig merpris for andre farver end hvid, så Xpeng giver et rigtig flot indtryk.

Kikset skærm

Oversigt over oplysninger på skærmen er begrænset. Tjek alle de små, – meget små felter der skal påvirkes.

Er der så ikke noget mindre godt at sige om Xpeng, vil den kritiske læser omgående spørge, og rolig nu, – det skal vi nok komme til, for vi mærker også, at Xpeng ikke kan skjule sig bag den påstand man holder så meget af, når man siger, at Xpeng ikke er en bilproducent, men en teknologivirksomhed.

Fint nok for os, men når man laver en bil, skal man selvfølgelig også lave en bil, der kan dyste med alle de andre, og det kan Xpeng på en række områder, men de har også egne særheder, hvoraf de fleste er så kinesiske, at vi nærmest falder om af kedsomhed.

En af de mindre klædelige tendenser på især el-biler, er den totale mangel på helt almindelige knapper til en række daglige funktioner. Som på mange andre, sker al betjening af P7 på bilens store centerskærm, hvor vi ikke er imponeret af brugsværdien.

Først er de mange ikoner meget små. Man skal ramme ret præcist på skærmen, der mangler oversigt, og hvis man har lidt genskin fra solen, kan det være direkte vanskeligt at se, hvad der sker på skærmen. Pludselig kan man se de mange fingeraftryk eller spor efter fedtede fingre i stedet for den funktion man søger, så her er der rigelig plads til forbedring, og vi falder ikke på halen over den form for dobbeltfunktion, man kan få på rattet, eksempelvis når man ønsker at stille på sidespejlene.

Her skal man først finde en spejlfunktion på centerskærmen. Når den er aktiveret, kan man flytte på spejlene med de små piletaster i rattets venstre side, men her må vi sætte hælene ned.

Det lykkedes at få et billede af de mange fingeraftryk på skærmen. Set fra førersædet og lidt sol på skærmen, kan man ikke se noget som helst.

Sidespejle og andre vigtige funktioner skal kunne betjenes direkte. Man skal ikke først slås med en skærm med halvdårlig oversigt eller betjening, så opfordringen til Xpeng er som den er til alle andre, der synes det er fedt at spare en masse penge med en trykfølsom skærm til at klare det hele. Se at få genopfinde tryk- og drejeknapper til alle almindelige funktioner, og en bils sidespejle skal betjenes med venstre hånd ved armlænet på bilens dør. Slut finale.

En større smørklat

Køremæssigt da. Hvordan forholder Xpeng sig til almnindelig dansk asfalt, og igen er vi lidt kort for hovedet med rigtigt mange el-biler og kinesiske biler i særdeleshed. Vi har kaldt bilernes køreegenskaber for havregrød, men vi skal så tilføje, at denne havregrød er af den lidt bedre slags. Det er med brun rørsukker frem for den hvide slags fra sukkerfabrikken i Nykøbing F, smørklatten er også større end normalt, så kogt ned til noget forståeligt, at vi tilfredse med bilens styreegenskaber, det er slet ikke så dårligt, bilens komfort er nok det der trækker mest op i nærheden af noget andet end havregrød, og det mest oplagte til førstkommende opgradering vil være en lidt mere forfinet undervogn, for vi mangler lige den sidste afstemning, så bilen også kan optage de små ujævnheder i vejbanen, der bliver tydelige, når vi kører over mange små riller eller forhøjninger, der ligger tæt i vejbanen.

Midterkonsollen er det rene spild af god plads. Det er indrettet til to mobiltelefoner, som er inden for rækkevidde, mens rækkevidden fra almindelig kørestilling til centerskærmen med alle de vigtige funktioner for lang. Man skal læse sig frem for at betjene bilen.

Men Xpeng er absolut af den bedre slags ellert, og det meste af tiden lægger man ikke mærke til, at vi tumler rundt med en kørevægt omkring 2100 kg.

Sikkerheden da. Her kniber det med bilens såkaldte assistentsystemer, de kan gøres bedre, ligesom betjeningen af samme har mangler, og mens vi er tilbage ved det meget praktiske, kan vi godt opfordre et par designere til at se nærmere på en anden løsning omkring midterkonsollen, hvor der er afsat umanerligt meget plads til ikke en, men to mobiltelefoner side om side.

Vi mener ikke, at mobiltelefonen på den måde skal opfordre til afledning af opmærksomhed i trafikken, så telefoner skal placeres et andet sted, og det oplagte vil være en god gang knapper og andre dimser man kan skrue eller trykke på netop på det sted, der af afsat til snakkefoner.

De små bump

Vi vender tilbage til udgangspunktet. Tre ting er værd at bemærke ved Xpeng. Rækkevidde, ladehastighed og bilens komfort. Vi opgiver som altid en række tal for bilens rækkevidde under forskellige forhold. hvis vi skal af med et enkelt tal, er det lige omkring de 500 km i rækkevidde på en god dansk sommerdag, men vi kører betydeligt længere under bykørsel.

Vi holder ved en langsom ladestation, men læg også mærke til, at der ikke er nogen klap over ladestillet. Det er en elektrisk drevet lem, der dækker ladestikket.

Alligevel går det ganske pænt på motorvej, og her er man godt hjulpet af bilens pæne Cw-værdi på 0,24. Vi tør ikke gætte på bilens frontareal, men det er ikke voldsom stort, så det er her vi får ekstra kilometer på en opladning, når vi skal besøge moster Tulle, men en god del af forklaringen på bilens gode rækkevidde er selvfølgelig batteripakken, der er på 86,2 kWh med en nettoværdi på 82,7 kWh. Det er en større batteripakke end gennemsnit, og en væsentlig forklaring på bilens rækkevidde.

Vi har ikke skåret i ladekablet for at se om det er isolering det hele, men det er det tykkeste ladekabel vi har bakset med til dato, og så måtte klappen til bagagerummet godt være større.

Bilens maksimale ladehastighed på 175 kW nåede vi aldrig, selv om vi havde ledningen ude mange steder, bedste resultat opnåede vi hos Ionity, hvor det hedder sig, man kan lade med 350 kW, men det har vi aldrig oplevet, – vi har heller ikke hørt om andre besøgende på ladestationen, der har oplevet noget i det tempo, og jo, der snakkes el-biler på landets ladestationer.

Vores bedste ladeoplevelse til dato. Med Xpeng og hos Ionity.

Summa sumarum. Et godt første indtryk af Xpeng, som ifølge dem selv slet ikke er en bilproducent, så nogle af fejlene kan tilgives, hvis man vel at mærke tænker mere bilagtige tanker, når man skal i gang med noget face-lift. Men Xpeng er måske den bedste kineser, vi har kørt til dato, så jo, et positivt bekendtskab med de bump på vejen vi har beskrevet. Overskriften hedder kompetent kineser, og den er godt nok. Påstanden holder.

Xpeng P7 RWD LR

Pris: fra 399.900 kr

Xpeng P7 er vindglat, meget vindglat, men den måtte også godt være 5-dørs. Det ville øge brugsværdien voldsomjt.

Pris for testbil: 399.900 kr

1 – aut

motor 276 HK

440 Nm

0-100 km/t: 6,7 sek

Tophastighed: 200 km/t

Batteripakke 86,2 kWh

Spænding 400 V

Rækkevidde 472 km

Kørevægt: 2095 kg

Totalvægt: 2450 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Pin It on Pinterest