Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. November '18 14:31 by Jørli Petersen

Kona med og uden afgift

De første eksemplarer af Hyundai Kona electric er kommet til landet. Officiel salgsstart er henlagt til den 12. januar.

Hyundai Kona electric er ved at være klar til salg i Danmark. De første eksemplarer er netop ankommet, men vi skal hen til den 12. januar før bilens får officiel salgsstart, men vi tør godt påstå, at det gælder om at beslutte sig hurtigt, for der kommer til at knibe med levering, det bliver et begrænset antal biler der kan afses til danske købere i det hele taget, og vi kan også godt anbefale den såkaldt store model Kona electric, selv om den store model med den såkaldt store motor og tilsvarende store batteri, præcis bliver så dyr, at de rammer det danske loft for afgifter, så hvis vi fortsætter med den nuværende ordning for el-biler, vil man også efter en ny finanslov skulle betales et ganske lille beløb i afgift.

Velindrettet kabine med en usædvanlig bred midterkonsol.

De to versioner Kona electric er med 39 kWt og 64 kWt batteri. Motoreffekten er 136 og 204 HK, og et af de helt store omdrejningspunkter er rækkevidde, her er der forbrugstal der siger 312 og 482 km efter den nye skrappe WLTP beregningsmetode, og de første spæde test peget i en meget positiv retning, så Kona electric er den el-bil, som for alvor flytter grænser for el-bilens brug, den bliver mere alsidig, den kan også kommer uden for bygrænsen og den kan uden problemer give den i rollen som hverdagsbilen til langt de fleste danske familier.

Lidt data

Batteriet vejer 400 kg i en Kona electric, dertil kommer el-motor med tilhørende kraftoverførsel og motorstyring, men herfra skal man trække den normale vægt fra en traditionel motor, så mervægten er ikke så voldsom som det lyder, men vi glider alligevel lidt over 2000 kg for den lille model Kona electric og knap 2200 kg for den store.
Priserne starter ved 270.000 kr, billigste model med stort batteri og stor motor er 300.000 kr, og selv om vi absolut ikke kan anbefale at køre tophastighed med en el-bil, så klarer de to versioner henholdsvis 155 og 167 km/t, men så vil man også opleve, at batterierne bliver tømt i hurtigt tempo.

Det er ikke tilladt at køre med trailer, men man kan godt køre med tagboks og stor vægt på taget. Det koster selvfølgelig på rækkevidden.

Kona electric er også forsynet med fire køreprogrammet, fra et såkaldt super-eco til kørsel i version hurtigt til skadestuen med lille Duller, og 400 Nm er ualmindeligt for en bil i størrelse Kona, og vi har allerede fået øjenbrynene til at løfte sig på flere medtrafikanter i København, når vi lagde fra land ved grønt lys.
Med i handlen på Kona electric, får man en såkaldt hjemmelader, og man skal også vælge abonnement til opladning, hvis man vil andet end nøjes med de 230V i den hjemlige kontakt. Hyundai har et samarbejde med Clever, der lokker med abonnement på 399 og 599 kroner, hvor der blandt andet er frit forbrug af el, og Hyundai giver samme garanti på Kona electric, som de giver på øvrige modeller, – fem år og ubegrænset antal kilometer, men det gælder dig ikke for de store batteri, der har krævet en forstærkning af bilens ramme, for ikke at blive tabt på asfalten.
Batteriet i Kona electric er otte år eller 200.000 km.
Den meget brugbare el-bil er blandt de sidste fem i dysten om at blive Årets Bil i Danmark 2019. Bursd.com havde også den Kona electric blandt årets fem bedste nyheder, men vi når desværre ikke at kende biler i detaljer før der skal afgives stammer, og uden indgående kendskab til Kona electric kan vi ikke placere el-bilen helt i top på vores stemmeseddel. Den faste læser kan også have bemærket, at Kona ikke har været til test, det har ikke været muligt at finde en egnet termin, så vi kan end ikke trække en form for parallel fra traditionel Kona til el-Kona, så vi må nøjes med at sige, at vi kan sige meget positivt om Kona electric, men indtil vi kender bilen i hverdagen, træder vi meget forsigtigt. Sammenlagt har vi endnu ikke tilbragt en helt time bag rattet i Kona electric, og det er for lidt til en kvalificeret og grundig vurdering.

To typer batteri og to typer motor. Vi anbefaler den store model med en rækkevidde op til 482 km målt efter den nye WLTP norm.

 

Pin It on Pinterest