Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. October '20 16:10 by Jørli Petersen

Konge GTI

VW Golf GTI med 300 HK. Hele undervognen er yderligere opdateret i forhold til en standard GTI, og to elementer er noget specielt for Clubsport. En ny type differentiale og et nyt køreprogram, der er særlig velegnet til vejnettet i Københavns kommune.

VW lægger sig i kølvandet på Audi med en ny topversion af Golf GTI. Nyeste skud på stammen lægger 300 HK, og det spor man følger hedder Audi S3, der lægger en anelse mere med sine 310 HK, så den største forskel på VW Golf GTI Clubsport og Audi S3 er sidstnævntes 4-hjulstræk eller Quattro.

Selv med 300 HK har VW fastholdt det forhjulstræk, som den legendariske GTI har haft siden den første model så dagens lys i 1976. Ved at fastholde forhjulstrækket, har VW været nødsaget til at finjustere hele undervognen nok engang, der en masser af elektronisk styring på de valgfri køresystemer, men at trimme bilens foraksel må have vist sig at være en bunden opgave, for den nyeste GTI lægger 245 HK, så de ekstra 55 HK var den berømte dråbe. Derfor er forakslen opgraderet (gjort tykkere) for at modarbejde momentryk og til dels hjultramp, også selv om bilens er udstyret med spærredifferentiale.

Hækspoileren er det VW beskriver som dobbelt, det samme er udstødningen, og så er den kraftigste serieproducerede Golf GTI 16 mm lavere end en standard GTI med 245 HK.

Ny Golf GTI Clubsport er den næstkraftigste Golf GTI nogensinde. Der er tidligere bygget et begrænset antal Clubsport i den tidligere model, disse 50 biler lagde 310 HK, men ny Clubsport er den første serieproducerede bil med så mange heste, så på den måde har den nye GTI Clubsport sat sin egen rekord.

Sammen med masser af elektroniske køresystemer, har det også været nødvendigt at opgradere bremsesystemet. På den nye topmodel er bremseskiverne vokset til 18 tommer, servoen er blevet hastighedsafhængig og slavecylinderen er større.

De sidste 55 HK i model Clubsport er hentet ved hjælp af en anden type turbolader, ændret indsprøjtning med højere tryk, et ændret styreprogram, ligesom intercooleren er gjort større.

GTI Clubsport fås kun med 7-trins DSG, bilens gearing er lavere end på en standard GTI, men den vigtigste forskel næste efter motorens effektforøgelse, er det elektronisk styrede spærredifferentiale, der sammen med alt det andet, får en standard Golf GTI med 245 HK til at forsvinde i bakspejlet, hvis de to biler dyster på Nürburgring.

Et af de nye køreprogrammer i GTI Clubsport har fået betegnelsen ”special”. I denne opsætning er undervognen ikke så hård, som man kunne forvente, så den lidt blødere undervogn gør bilen mere egnet til en ujævn bane som Nordschleife, og GTI Clubsport er hele 13 sekunder hurtigere rundt på den krævende bane, og 13 sekunder er en hel verden i motorsport.

Det nye program, der giver en anden og mere venlig affjedring, gør selvfølgelig også GTI Clubsport mere egnet til italienske landeveje, og for den sags skyld mere egnet til de ujævne veje i bilfjendtlige København, men det fine værktøj til avanceret bykørsel i København har også en pris.

Lige knap og nap 545.000 kr er startprisen på GTI Clubsport, som er seneste trin på den udvikling, der startede med en 1,6 motor i 1976. Her blev standardmotoren på 75 HK monteret med mekanisk indsprøjtning og lidt andre forbedringer, og det eftertragtede resultat blev den første Golf GTI, der lagde eftertragtede 110 HK.

Efter Golf GTI, måtte alle andre bilmærker også have deres egen GTI, men den alt dominerende konkurrent til Golf, var Peugeot 205 GTI, der også var udstyret med 1,6 motor, men ”kun” med 105 HK i første udgave.

Sæderne er meget vigtige, hvis man skal hurtigt rundt på Nürburgring. Sidestøtte er et must, mens lårstøtten ikke må være for voldsom.

Pin It on Pinterest