Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

2. June '18 10:17 by Jørli Petersen

Kongerækken

Mazda MX-5 er den mest populære af alle i klassen for sportsvogne. 40 nye ejere kan nyde sommersolen alene i maj måned.

I maj måned 2018 blev der sat nummerplader på 22541 nye biler i Danmark, så danskernes interesse for nye biler er fortsat høj, men hvad er det egentlig for biler der sælges? Hvem er førerhunde i de respektive klasser, hvem sælger mange biler som ikke nødvendigvis købes af private husstande, og bliver der i det hele taget solgt dyre biler i Danmark, og i givet fald hvor mange?

Vi lægger ud i den tidligere så populære microklasse, der er skrumpet kraftigt de senere år. Fra at være den mest populære type bil, er micro-klassen nede omkring 10 procent af salget i maj, og der er både jævnbyrdighed i klassen, ligesom det er de samme der holder til øverst på listen med VW Up og Toyota Aygo som et og to i maj.

Næste type bil kaldes officielt den ”lille” klasse, som er tidens absolutte mest populære i 2018 med danskernes mest solgte bil, Peugeot 208 som den absolutte topscorer med 958 nye biler. Nummer to i klassen er Renault Clio med 622, altså rent fransk i den mest solgte bilklasse, men det er ikke private købere, der gemmer sig bag det høje salg af 208. Peugeot er mestre i salg til udlejningsselskaber og de er skrappe til alle former for leasing, herunder korttids aftaler, hvor bilerne ikke behøver at være ret gamle, før de ryger ud af landet igen, men der er selvfølgelig også mange private danskere, der har 208 holdende i carporten.

Her kommer proff-køberne

Næste klasse er den såkaldte mellemklasse, og lidt overraskende for mange private købere, er det VW Golf, der er nummer et med 641 solgte biler i maj. Nummer to er samme bil på en anden måde, Skoda Octavia med 425 solgte biler, så VW-koncernen har sat sig solidt på mellemklassen, men igen er det leasing og salg til udlejningsselskaber, der ligger bag de høje salgstal, og så undlader vi at gå ind i udlejningsselskabernes måde at købe og sælge biler på i denne epistel.

VW Golf er nummer et i mellemklassen, men mange købes af såkaldte professionelle købere.

Det er nøjagtigt det samme der gør sig gældende i den næste klasse, der går under navnet ”stor”, som er en meget passende betegnelse. Her er der plads til hele familien, og Passat sidder solidt på den store klasse, men det er meget, meget få private, der køber Passat. De 542 nye Passat i maj er gået til udlejning, flådeejere og leasingselskaber, vi har ikke det nøjagtigt tal, men gætter på det ligger et godt stykke over 90 procent, og leasing er også årsag til klassens nummer to, som er Mercedes C-klasse med 291 nye biler i maj 2018.

Meget lille luksusklasse

Næste klasse betegnes som Premium, det er en type bil med meget begrænset salg, her kan man for alvor mærke at afgifter og pris har betydning, for mens topsælgeren er Mercedes E-klasse med 202 biler, kan man blive nummer syv på månedens hitliste, hvis man bare sælger to biler.

To biler for at blive nummer syv? Ifølge månedens tal fra De Danske Bilimportører er den god nok, og navnet på nummer syv i maj er Tesla. To biler til et meget stort net af ladestationer fordelt over hele landet, – det lyder ikke som en specielt god forretning.

Man behøver heller ikke at sælge flere end otte biler for at være nummer et i den ypperste luksusklasse, der meget passende kaldes luksus. Her er det Jaguar XF, der ligger i spids med de otte biler, men som tallene antyder sælges der meget få luksusbiler i Danmark.

Der skal flere end otte biler til at være nummer et i klassen for sportsvogne, her er dominatoren selvfølgelig Mazda MX5 med hele 40 biler i maj måned, og selv om det er en type bil med sæsonudsving, er 40 et ganske flot tal.

Den nye topsælger

Den lille klasse med Peugeot 208 er den mest populære typer bil, men en ny type bil ånder den traditionelle kompaktbil i nakken. Klassen hedder SUV, og det er sammensurium af alle størrelser bil, det er cross-over, dem der bare vil ligne en ægte off-roader, og dem som bilimportørerne ikke rigtigt kan sætte i bås.

Jaguar er begyndt at blive synlig i luksusklassen.

Her finder vi danskernes klare nummer to, som endda har en søstermodel, der også gøre det rigtig godt. Nissan Qashqai er den klare førerhund i SUV-klassen. Nissan sælger til udlejning, leasing, privatleasing men også også rigtigt mange biler sælges på traditionel vis til den private køber, og de 870 biler i maj, gør Qashqai til en ægte topsælger.

Søstermodellen er Renault Kadjar med 220 biler i maj, og lægger man de to tal sammen, er Qashqai-modellen så langt foran konkurrenterne, at den næsten må betegnes som enerådende og altdominerende. Nærmeste konkurrent er ikke en ægte SUV efter vores målestok, det er Renault Captur med 380 biler i maj måned, og herfra er der både afstand til de næste og stor jævnbyrdighed. Vi kan også tale om dominans i MPV-klassen. Her dominerer VW Touran med 422 biler i maj, og der er rigelig afstand til de næste, der er biler som Ford S-Max, Citroen Gr.Picasso, Opel Zafira, Renault Scenic og lignende.

Top-10 i maj 2018

PEUGEOT 208

958

NISSAN QASHQAI

870

VOLKSWAGEN GOLF

641

RENAULT CLIO

622

VOLKSWAGEN PASSAT

542

VOLKSWAGEN UP!

438

TOYOTA YARIS

438

VOLKSWAGEN POLO

438

SKODA FABIA

437

SKODA OCTAVIA

425

Nissan Qashqai er den ukronede konge i den nye og meget blandede SUV-klasse.

Pin It on Pinterest