Konkurrenter søges …
Det er både med en vis andagt og store forventninger, man sætter sig tilrette i den gode læderstol, som med et par klik i længdejusteringen ikke kræver meget mere, før man har opnået en rigtig god kørestilling med fin støtte.
Et kik på det eneste man kan beskrive som fjollerier i bilen, – start/stopknappen, er placeret til venstre i selve rattet, så ja, startknappen farer rundt i synsfeltet under kørsel, og indtil videre er Alfa de eneste der byder på den særhed.
Til gengæld er indtrykket anderledes, når man trykker på den roterende startknap. Alfa Giulia Veloce lyder helt rigtigt, det er et tydeligt signal om vitalitet, det er lyden af 280 HK, der er vækket til live, men Alfa har også gjort sig umage med selve lyden, for lyd er en vigtig del af helhedsindtrykket i den bil, som skulle vise sig at være et sjældent positivt bekendtskab
Vi har tidligere skrevet mange positive linier om Alfa Giulia, som er Alfa Romeos tilbagevenden til en bil med langsliggende motor og baghjulstræk. Vi havde også Giulia som den erklærede favorit, da bilen havde chancen for at blive Årets Bil i Danmark. Desværre var flertallet mere interesseret i bagsæder og iso-fix beslag, så Giulia blev nummer to, men det havde måske set lidt anderledes ud, hvis Giulia Q4 Veloce havde været med, da årets bedste skulle findes.
Det er måden
Den trofaste læser har allerede fundet ud af, at vi har overgivet os til denne Alfa, og her følger forklaringen, som både kan underbygges med tekniske data og løsninger, men det handler også om følelser, – om hjerte for biler, – og om bilen er mere end det dagligdags transportmiddel fra A til B.
Her betyder Q4 4-hjulstræk, og nu har vi lige rost Alfa for at lave bil med baghjulstræk, men Alfa har også en egen måde at lave 4×4. Her er det mærkbart, at bilen er født med baghjulstræk, det ekstra træk på forhjulene er kun en form for assistent, og i øvrigt er det umærkeligt ved almindelig daglig kørsel. Man skal for alvor mase på Giulia Veloce, før man begynder at ane, at bilen nok trækker på alle fire, for den karakteristiske styrekarakter fra en baghjulstrækker, er faktisk umulig at konstatere i Giulia med 4×4, der samtidig er udstyret med en 8-trins automatkasse, som fungerer perfekto både under hverdagskørsel, – og når man slet ikke kan styre sig, og drejer på humørknappen i midterkonsollen, som får bilen til at skifte karakter.
Vi har tidligere kørt Alfa med humørknap i midten, men vi har aldrig kørt en bil, hvor skiftet er så dramatisk. Med et trylleslag er samtlige 280 heste helt fremme i forreste linie. Der indføres et helt andet skifteprogram til gearkassen, bilens totale opsætning giver et helt anderledes indtryk, og så kommer vi til alt det med oplevelser og følelser.
Udgangspunktet i Giulia er et meget velbygget karrosseri. Vridningsstift. Vi ved det ikke, men vi gætter på, at der er ødslet med en god del ekstra svejsepunkter på steder man slet ikke ser, men vi kan måle, at akselafstanden er 282 cm, umiddelbart er det meget for en bil som Alfa Giulia, faktisk er det identisk med det man får, hvis man køber den nye BMW 8-serie Coupe, og her har vi en stor del af forklaringen på Giulias generelt gode køreegenskaber. Når man så tilfører et veltrimmet 4-hjulstræk, er vi røget op på øverste hylde.
Styring og maskineri
4-hjulstrækket har ingen indflydelse på bilens hurtige og meget præcise styring. De har bare skruet op for servoen, vil den negative så påpege, vi siger nej, for vi har tydelig føling med vejbanen, så man får hjælp hvor hjælp er berettiget, mens man resten af tiden klarer sig med det mest primitive, men det er netop det, man ønsker i en meget sporty bil, og så har vi tøvet længe, for vi skal selvfølgelig dvæle ved den 2-liters motor, der er pumpet op til de nævnte 280 HK.
Hvis læseren vil undskylde udtrykket, – alle kan blæse en 2-liters benzinmotor op til 280 heste, men kunsten herfra er at få de mange kræfter til at fungere til bilens bedste.
Fra at være vækket til live med fornøjeknappen i ”sporty” indstilling, læsses de 280 HK ud til de fire trækkende hjul på en næsten civil måde. De læsses på i et tempo, så det akkurat giver en bil i perfekt balance, bilen kan hele tiden styre den mængde kræfter, der dikteres fra højre fod, og så lige et kik til sæderne. Der er præcis den komfort og støtte der giver en rolig tid bag rattet, man kan styre uden at skulle klamre sig til den runde, og man kan slet ikke undgå at blive revet med i begejstring over en særdeles veltrimmet køremaskine, som både byder på oplevelse, men også er den brugbare bil i hverdagen, uden at bunden ryger ud af benzinkontoen.
Alfa Giulia er mere end blot køremaskine. Den er også bagsæde, indretning, bagagerum og alt det andet. Her er vi mere kort for hovedet, det er ikke her man skal finde Giulias kvaliteter, intet opsigtsvækkende eller specielt, heller ikke noget der trækker ned i det generelle indtryk, men Alfa Giulia Veloce skal måles på det den er, noget specielt, noget der giver oplevelser, og så har vi brugt nogen tid på at finde en bil til direkte sammenligning, men selv om hjernen af ren bestræbelse er svundet ind til en rynket rosin i størrelse og kapacitet, kan vi ikke komme i tanke om en bil med tilsvarende køreoplevelser og egenskaber, der kan fås til en pris, der bare kommer nogenlunde i nærheden af det, man skal slippe for denne Alfa, som endda ikke er den største model Giulia.
Vi er af den opfattelse, at Giulia Q4 Veloce er den suverænt mest velkørende og teknisk veltrimmede bil i sin prisklasse. Der skal betydeligt flere penge på bordet, før man finder den åbenlyse konkurrent.
Alfa Romeo Giulia Q4 Veloce
Pris: fra 413.945 kr
Pris for testbil: 682.477 kr
Motor: 2,0-liter 4-cyl
Automat type 8-aut
280 HK v. 5250 o/m
400 Nm v. 2250 o/m
0-100 km/t: 5,2 sek
Tophastighed: 240 km/t
ECE-snit: 15,6 km/
Kørevægt: 1605 kg
Totalvægt: 2105 kg
Trailer: 745/1600 kg
CO-2: 152 g/km