Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. November '16 21:45 by Jørli Petersen

Korando med klar profil

SsangYong har været ude af det danske marked i en kortere årrække, samtidig har det koreanske mærke fået nye ejere, som investerer voldsomt i fremtiden.

SsangYong har været ude af det danske marked i en kortere årrække, samtidig har det koreanske mærke fået nye ejere, som investerer voldsomt i fremtiden.

Koreanske SsangYong er tilbage på det danske marked efter en kortere årrække, hvor det politisk ukorrekte holdt SsangYong væk fra Danmark på grund af underlige regler for varebiler, for SsangYong var tidligere et næste 100 procent varebilsmærke, med 4-hjulstrækkere og markedets største 7-personers MPV i frontlinien.

De manglende år har måske sparet forhandlere og mulige købere for en række ærgelser. For SsangYong har ført en omtumlet tilværelse, hvor man blandt andet har været kinesisk ejet, en periode, hvor det koreanske mærke blev udsultet, men i dag ejes SsangYong af indiske Mahindra, og inderne har både investeret kraftigt i mærket og fyret den gamle designafdeling.

SsangYong står derfor med gode muligheder for at få fodfæste på det danske marked, og de nye modeller er tydeligt markeret på listen over garantier. De fornyede modeller fra Mahindra-tiden har fem års garanti, mens de ældre og kun face-liftede modeller kører med tre år, desværre med 100.000 km som det maksimale, så helt koreanske er det trods alt ikke, men stadig bedre end typisk europæisk (såkaldt) garanti.

Med en længde på 441 cm, er Korando ikke blandt de største der må køre med to tons på krogne, men bagagerummet er stort nok til de fleste.

Med en længde på 441 cm, er Korando ikke blandt de største der må køre med to tons på krogne, men bagagerummet er stort nok til de fleste.

Det stærke kort

SsangYong har også fået et par ægte personbiler på kortet. Model Luvi eller Tivoli som den hedder i andre lande og den helt nye XLV, og mens den danske importør mener disse biler er trumfkort, mener vi den dyrere Korando, er det kort man burde give mere opmærksomhed.

SsangYong Korando er en bil med en helt klar profil. Man er ikke i tvivl om målgruppen, samtidig med en række oplagte konkurrenter kommer med nyheder, som ikke længere lever op til helt gængse krav.

Korando er især en bil, der er aktuel på gule plader. Det er også bilen til landets mange campister, og det er bilen til de danskere, der dyrker aktiv fritid som kræver trailer, både- eller hestetrailer, for Korando er bilen med den velvoksne dieselmaskine som ikke kun har mulighed for, – men rent faktisk evner at løbe med to tons på krogen.

Hjertet og Korandos store plus er den nye 2,2 liters dieselmotor, SsangYongs eneste diesel godkendt som Euro 6, så motoren går igen i alle biler, der er større end Tivoli og XLV.

Tidligere havde SsangYong en 2,7 liters række 5’er fra Mercedes som lokkemiddel, nu klarer man sig med en egen 2,2 liters, som med 178 HK og flotte 400 Nm over et bredt område, har det livgivende overskud, som bliver tydeligt, når man smækker en genstridig trailer på krogen.

Et grundigt kik på udstyr og indretning og kabine afslører, at SsangYong ikke er helt på omgangshøjde med de nyeste trend i Europa.

Et grundigt kik på udstyr og indretning af kabine afslører, at SsangYong ikke er helt på omgangshøjde med de nyeste trend i Europa.

Samtidig er SsangYong kendt for biler med 4-hjulstræk, og Korando med 4-hjulstræk og en solid diesel, er netop den lokkemad, som forhandlerne skal bruge, for at fange de danskere, som tidligere har købt biler som Nissan X-Trail, Suzuki Gr. Vitara og andre, som måske med nød og næppe kan holde trailervægten oppe, men som er gået ned på motorstørrelse og op i pris.

Tidernes skiften

Når man kravler bag rattet i Korando, får man et blandet indtryk. Først fornemmer man bilens styrke og kvaliteter, når man har lagret det første indtryk, går man bilen nærmere efter i sømmene, og her afslører SsangYong, at man ikke er forrest i feltet, når det gælder finurlige indretninger bag rattet.

Vi nåede aldrig at blive helt gode venner med de knapper, der sidder i midterkonsollen, det kræver et længere og mere grundigt studie, men alle daglige funktioner er som de skal være, sæderne er godkendt, udsyn er godkendt, og lige så vigtigt, de generelle køreegenskaber er også godkendt, uden at ligge i den absolutte top, men glem så ikke, at bilen er en SUV, en størrelse let off-roader i den mindre udgave, men med muskler og styrke til at blande sig blandt de meget større og dyrere biler.

Pladsen på bagsædet er godkendt. Nogenlunde god plads til lange ben.

Pladsen på bagsædet er godkendt. Nogenlunde god plads til lange ben.

Måske er det den lille detalje, der har fået den nye danske importør til at sætte prisen som den er, for vi har lidt blandede meninger om SsangYongs priser, plus det vi kan kalde ærlighed, blå øjne eller slet og ret amatørisme.

Startprisen for Korando er 290.000 kr. Med 4-hjulstræk og lidt mere udstyr som testbilen, er prisen røget op på 355.000 kr, og selv om det klart kan matche priser fra Toyota RAV4, Subaru og Mitsubishi, kan vi ikke lade være med at mene, at SsangYong burde gøre som andre har gjort, lægge ud med rigtigt giftige priser, så det bliver totalt umuligt at komme uden om SsangYong og Korando.

Et generelt minus på 20.000 kr på hvide plader og tilsvarende fald på biler med kulørte plader, ville gøre Korando med familie utroligt skarpe hele vejen rundt, for når vi kalder SsangYong for amatører eller en grad for ærlige, henviser vi til bilens ECE-tal med tilhørende årlige afgifter.

Hvis SsangYong dikkede bilerne her og der, kunne man sikkert gøre noget ved den måling, der siger 17,2 km/l i snit. Springet fra to til 4-hjulstræk er rigelige to kilometer per liter, og med et ECE-snit på 17,2 km/l, modtager man halvårlige opkrævninger på 3050 kr. i ejerafgift, og det er en åbenlys svaghed hos SsangYong, for mange købere har øjnene stift rettet mod forbrug og afgift, og knap så meget på det virkelige liv og bilens åbenlyse kvaliteter.

Netop nu har SsangYong seks danske forhandlere, og flere er på vej, men SsangYong ønske ikke et forhandlernet med forhandlere i enhver landsby.

 

Pris: fra 289.995 kr

Korandos stærke side er pakken som helhed. Generelt godkendt på alle områder, og masser af pluspoint på motor, træk og påhængsvægt. En skarpere prisprofil vil imidlertid gøre bilen endnu mere iøjnefaldende.

Korandos stærke side er pakken som helhed. Generelt godkendt på alle områder, og masser af pluspoint på motor, træk og påhængsvægt. En skarpere prisprofil vil imidlertid gøre bilen endnu mere iøjnefaldende.

Pris for testbil: 365.870 kr

Motor: 2,2-liter 4-cyl

6-trins

178 HK v. 4000 o/m

400 Nm v. 1400-2800 o/m

0-100 km/t: 11,7 sek ca.

Tophastighed: 185 km/t

ECE-snit: 17,2 km/l

Kørevægt: 1782 kg

Totalvægt: 2260 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO-2: 152 g/km

Pin It on Pinterest