Koreansk linedans
Vi har fulgt Renault Arkana, siden bilen blev præsenteret første gang som Samsung XM3, videre over Rusland, hvor bilen blev præsenteret som Renault, men selv om man begyndte at brede sig på det russiske marked, var det ikke hensigten, at Arkana skulle til Europa.
Desværre for Renault begyndte forhandlerne at beklage sig over, at der manglede varer på hylderne. Forhandlerne manglede kort sagt en bil der kunne ligne noget SUV, en model der kunne lande mellem Captur og Kadjar, og så ligger løsningen lige til højre fod.
Vi henter da bare en gang Arkana i Sydkorea, og alt andet lige, bør det ikke vække bekymring, for koreanske biler har vist sig at have god produktkvalitet, men hvad så med selve bilen Arkana?
Her kan man godt trække på lidt rynker i panden, for Arkana er noget videre-byg, der kan oversættes til en gang knopskydning på sommerhuset, som måske ikke altid er lige heldigt. Ta’ selv en spadseretur rundt i et sommerhuskvarter, og se hvad vi mener, og her kommer begrundelsen for vor bekymring.
Clio med plusser
Arkana er en Clio. Sådan strengt taget. Renault Clio er først gjort større for at gør Captur til det bilen er, og vi er rigtigt godt tilfredse med Captur, så ingen problemer på den konto. Til gengæld begynder det at bekymre, når man yderligere strækker en Clio-bund til en akselafstand på 272 cm, som er plus otte i forhold til Captur, og samtidig får man hevet godt og grundigt i udhæng over
hjulene, så bilens totallængde er 34 cm længere end Captur, og således er Arkana blevet en Clio med en meget kraftig gang vokseværk.
Endelig gør man ikke noget ved teknikken. Man hiver den teknik man har i Clio til Arkana, man fastholder samtidig hele undervognen, og eneste forskel fra motorprogrammet i Clio er den 160 hestes variant, som vi ser hos Captur, men som Renault endnu ikke har hentet til Danmark til Arkana. Måske på grund af problemer med at få biler nok.
Derfor er Arkana programmet begrænset til en E-Tech 145, som vi kender fra Clio, plus en mere almindelig basisudgave med 1,3 liters benzin på 140 HK, som er tilsat en gang mild-hybrid.
E-Tech Arkana er den dyreste model, men er den også bedre? Det spørgsmål var det vigtigste vi stillede på forhånd, og vi springer direkte til slutlinjen efter test, og et – nej. Arkana E-Tech er ikke bedre end basis Arkana med 140 HK. Vi vil til hver en tid vælge den 140 hestes Arkana, og spare en sjat penge, som kan kompensere for et muligt større benzinforbrug, (måske-måske), og når vi peger på 140 hestes Arkana, er det fordi bilen er betydligt bedre motoriseret, ligesom bilen må køre med større trailer, og har et marginalt større bagagerum, selv om det ikke på nogen måde kan afgøre valg af model.
Kikset hybrid
Arkana E-Tech er en hybrid, og en noget speciel type hybrid. Velgjort, – bevares, men med det mener vi udelukkende teknisk udførelse, og her tænker vi især på den noget anderledes type gearkasse. En automatkasse med fire fremadgående gear og helt usædvanligt, en indbygget el-motor, som selvfølgelig skal give ekstra fremdrift, men den skal også assistere ved gearskift, og det er her vi løfter på hatten. Det fungere langt over forventning.
Modsat er vi ikke tilfredse med hjertet i Arkana E-Tech. Den nye 1,6 liters 4-cylindrede benzinmotor, en såkaldt kompaktmotor, der er særligt tilpasset hybridsystemet. Efter vor bedste overbevisning har Renault set galt på kompasset.
1,6 motoren lægger 91 HK, som ikke er ret meget til en bil som Arkana. Det går bedre i den noget mindre Clio, men uanset hvilken bil der frister denne Renault teknik, er det misforstået.
Arkana er klassisk hybrid. Der er ingen mulighed for at lade hjemme i carporten, batteriet er begrænset til 1,2 kWh, så selv om bilen rent faktisk kan køre som ren el-bil, er det kun over en meget kort strækning, og det er umuligt at forudsige, hvornår og hvor langt man kan køre rent elektrisk.
Det betyder også, at det tilskud man får på motorvejen fra hybriddelen, er begrænset. Der bliver hele tiden opsparet lidt energi, som ryger tilbage til de drivende hjul, når der er behov, men hvis bilen er godt læsset, og det går op ad bakke, hænger man udelukkende på de 91 HK, og så er det man virkelig savner de 140 eller 160 HK fra 1,3 motoren, der også har et markant bedre drejningsmoment, så E-Tech hybrid er standardmodellen underlegen på langt de fleste områder.
Vi samme også et spørgsmålstegn ved bilens forbrug. Her kører bilen længere på literen ifølge de officielle målinger, men når den mere sløjbenede 91 hestes motor i E-Tech får pisken, tror vi ikke helt på, at de officielle tal holder i byretten.
Enkelt men velgjort
Vi var også kort inde på undervognen, der er identisk for både Arkana, Clio og Captur. Der er selvfølgelig forskel i endelig afstemning, men konstruktionen er den samme, og det betyder, at Renault Arkana balancerer på en meget tynd linje.
Det er ikke raketvidenskab, der sidder under Arkana, det er en af de mest enkle typer undervogn med compoundaksel bag og fjederben for, og med en bil i Arkana størrelse, skal man være omhyggelig, og det har Renault (Samsung) været.
Resultatet er faktisk ganske pænt uden at være direkte prangende, det samme gælder bilens styring, og hvis man udelukkende kører almnindelig hverdagskørsel, vil man uden større problemer kunne erklære sig tilfreds med en Arkana 1,3 liters 140 HK, som også henter en god del pluspoint i kabinen, hvor en direkte sammenligning med det indvendige af Captur er påfaldende.
Det er rent faktisk samme kabine der er hentet, forskellen til Arkana er lidt ekstra lækkerier, som igen kan blive forstærket, fordi man har en mere rummelig kabine og et større lysindfald, og alle kneb gælder, og det gør det også for denne anbefaling, som er lidt utraditionel, for i dette tilfælde har vi en klar anbefaling om at købe billigt og samtidig enkelt.
Renault Arkana E-Tech 145 RS
Pris: fra 295.990 kr
Pris for testbil: 361.990 kr
Motor: 1,6-liter 4-cyl
4 aut
Benzinmotor: 91/5600 HK
El-motor: 49 + 20 HK
Systemydelse: 145/5600 HK
Systemydelse: 148/3200 Nm
0-100 km/t: 10,8 sek
Tophastighed: 172 km/t
Forbrug: 20,8 km/l
Kørevægt: 1576 kg
Totalvægt: 1911 kg
Trailer: -/750 kg
CO-2: 106-112 g/km