Koreanske streger
EV6 er ikke den første fuldt elektriske bil fra Kia, men det var EV6, der præsenterede det nye logo for det koreanske mærke, et logo som vi ikke synes er særligt spændende eller genialt for den sags skyld. Vi har tidligere luftet sammenligning med den daglige smittekurve fra Statens Seruminstitut, det synes vi fortsat er ganske rammende, mens selve EV6 er helt anderledes interessant.
Hvad er det der sker med koreansk bildesign? Det kan ikke være de samme mennesker, der laver logo og biler, de der tegner biler, har meget mere at byde på, og vi finder EV6 rigtigt spændende.
Især i kabinen er der rigtigt gode takter, men det vender vi tilbage til, vi skal først se nærmere på bilen, sparke lidt dæk, og se nærmere på den sammensætning man har valgt hos Kia, hvor testbilen er den variant vi tror bliver mest almindelig, men også den model, der giver mest mening.
Platformen under EV6 er den samme, som den der er lagt under Hyundai Ioniq 5, men der er forskel. Målt direkte, er der 10 cm kortere mellem akslerne i EV6, og det giver selvfølgelig en anden køreoplevelse.
Fordele og ulemper! Fordelen ved lang akselafstand er bedre stabilitet ved høj hastighed på motorvej, men hvor vigtigt er det for en ellert? Det er to af de ting el-biler ikke er velegnet til, mens fordelen ved kortere akselafstand er bedre evne til manøvrering, noget helt almindelig som en forlæns parkering på begrænset plads. Med en masse elektriske komponenter forude, har man ikke helt samme udfordring omkring plads i maskinrummet. Når man samtidig vælger træk på baghjulene til denne hverdags EV6, er det ganske let at lave større styreudslag – læs større hjulkasser til de styrende hjul, mens det forholder sig lidt anderledes med topmodellen, der trækker på alle fire, men lad os komme bag rattet.
Den rigtige model
Kørevægt lige under to ton lugter ikke just af familiebil, men det er almindeligt for el-biler. Lavt tyngdepunkt er attraktivt for alle typer bil, el-bilen er født med lavt tyngdepunkt, men EV6 opleves også ganske levende, ganske godt styrende og med en fornuftigt opsat undervogn, målt på rene køreegenskaber er EV6 meget højt på listen over velkørende el-biler, men ligefrem en væver bil med klassisk præcis og hurtig styring, tilsat en opsætning af undervogn der både kan mærkes og give tilbagemeldinger, – er der ikke tale om.
Alligevel er det en flot begyndelse på den nye platform, der også bliver anvendt på fremtidige ellerter fra Kia, og herfra vil vi først og fremmest give en håndfuld flotte point til bilens komfort.
Vi brugte rigtig meget tid på at studere de designelementer, Kia har taget i anvendelse i bilens kabine. Man har været særdeles grundig med arbejdet, foruden gode sæder med fuld fleksibel indstilling, er der også masser af point til pladsforholdene på bagerste række, bagagerummet der skjuler sig bag den anderledes designede bagende, giver også ganske pænt med plads, så eneste lille købsvejledning til muligt kommende ejere må være, køb kun en EV6 med soltag når du har prøvesiddet bilen, for der ryger tæt på 10 cm af siddehøjden, og da netop EV6 både placerer førersædet højt, samtidig med den lægger op til en ganske høj kørestilling, skal man være opmærksom på denne detalje.
Hvilken EV6?
Når vi kalder denne udgave af EV6 for hverdagsmodellen, er det fordi vi er ganske godt tilfreds med bilens køreegenskaber, vi er også godt tilfredse med motorydelsen, vi er på 229 el-heste, der som altid har flest kræfter fra stående start, og selv om EV6 fås i en kraftigere udgave, og en endnu kraftigere er på vej, er der ingen grund til at gøre mere ud af indsatsen, end netop denne hverdags EV6 med træk på baghjulene og længst rækkevidde.
Så skal vi til alt det med batterier, og afstand fra A til B. Som det er tilfældet med alle el-biler, går det rigtig stærkt med strømforbruget, når vi skruer farten op på motorvejen. Det er ikke her el-biler hører naturligt til, de hører heller ikke naturligt til i dansk vinterklima, men så er det da godt, at netop EV6 på papiret kan lades med hastigheder op til 240 kW, hvis alt spiller rent på dagens klaver.
Derfor lagde vi vejen forbi en af de såkaldte lynladere, og nej, vi kom slet ikke i nærheden af den ladehastighed, som er teoretisk mulig.
Vi siger ikke Kia overdriver. Til gengæld siger vi, at der er forfærdeligt meget, der skal falde i hak, før vi bare kommer i nærheden af disse ladetider, og senest har der været kritik af det eksisterende danske el-net, som skal udvides voldsomt, hvis alle skal køre el-biler.
Spørgsmålet er selvfølgelig, om man kan nå omkring 500 km på ”en tankfuld”. Svaret må være et forsigtigt ja. Hvis man holder sig til bykørsel, kører om sommeren, ikke er alt for voldsom med højre fod og god til at genvinde el fra diverse former for påløb, så kommer vi sikkert i nærheden af den opgivne rækkevidde.
Næste spørgsmål må være, om man så kan nøjes med mindre, eventuelt den billigste EV6, og igen, hvis det primære formål er bykørsel, så er svaret ja, men vil man gerne have mulighed for at køre EV6 til sommerhuset i week-enden, er det selvfølgelig tillokkende at vælge samme model som testbilen, for det er ikke forskellen i trailervægt, der må være argument for valg af elbil.
Det lyder flot med en maksimal trailer på 1600 kg efter testbilen. Den mindste EV6 må kun køre med 750 kg som det maksimale, men en stor trailer efter en EV6? Vi gyser lidt ved tanken. Der sker noget meget alvorligt ved rækkevidden, når man spænder noget på elbilens trækkrog, så glem alt om en campingvogn og en tur til Gardasøen.
Rækkevidde estimeret:
By koldt vejr 415 km By mildt vejr 615 km
Motorvej koldt vejr 300 km Motorvej mildt vejr 385 km
Gennemsnit koldt vejr 355 km Gennemsnit mildt vejr 486 km
Tal er internationale beregninger fra Holland, England og Tyskland.
Kia EV6 Long Range 2WD
Pris: fra 329.900 kr
Pris for testbil: 411.898 kr
1 – aut
229 HK 4600-8600 o/m
350 Nm v. 4600-8600 o/m
0-100 km/t: 7,3 sek
Tophastighed: 185 km/t
Batteripakke 77,4 kWh
Spænding ?
Rækkevidde: 528 km
Kørevægt: 1985 kg
Totalvægt: 2425 kg
Trailer: 750/1600 kg
CO-2: 0 g/km