Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

28. June '22 22:10 by Jørli Petersen

Kvalivare

Det er japansk luksus fra øverste hylde, og det er bil af bedste kvalitet. Lexus er tilbage, og RX-modellerne er klassikere.

Det blev et næsten hjerteligt gensyn. Som at hilse på en kær onkel man ikke har set i mange år, for det er mange år siden, vi havde første test af en Lexus RX, og det er desværre også nogle år siden, Lexus valgte at trække sig fra det danske marked.

Heldigvis er der sket store ændringer på det danske bilmarked siden da, og hvis man ser på den udvikling de to tyske luksusmærker BMW og Mercedes har haft i flere år, er vi på sporet af mulig succes for Lexus, for selvfølgelig handler det om leasing. Biler af denne type og i denne prisklasse bliver i stadigt stigende antal leaset under forskellige former, men tilbage til den Lexus RX, der har ændret sig kraftigt, siden vi satte bagdelen i den første RX’er, der kom til Danmark.

I dag hedder bilen 450, der er tilføjet en ”h” til modelbetegnelsen, og det betyder på Toyotask, at der er hybrid på bilen, og det er ikke en gang standard, der er skruet på denne RX 450h. Det er hybrid for viderekomne, og formålet er selvfølgelig, at lave en stor luksuriøs SUV der kan køre pænt langt på literen, og det er faktisk lykkes for Lexus, at lave noget der ligner økonomisk fornuftig ”stor bil”, især hvis man holder sig til det primære, som er by- og landevejskørsel.

Hvis man skal opholde sig på et bagsæde, er dette ikke det værste af slagsen.

Den spændstige 3,5 liters V6 motor af den gode gamle suge-type, altså en motor uden nogen form for kunstigt åndedræt, lægger i egen høje V-konstruktion 262 HK. Vi skal godt nok ramme de 6000 omdrejninger, før alle heste er kaldt af stalden, men motoren er overraskende sporty i sit udtryk, når man sparker til maskinen, og det er også muligt, at få motoren til at lyde af noget spændende, selv om Lexus om nogen kender kunsten at få alle former for mekanik til at holde bøtte.

To el-motorer

Den avancerede gang hybrid arbejder som alle andre hybridsystemer fra Toyota. Man trykker på startknappen, lamperne i kabinen melder alt klar, man sætter i gear og ruller frem, selvfølgelig uden den mindste lyd fra motoren, som først starter efter nogen tid.

Materialer af bedste type og funktioner der bare sidder i skabet.

Vi kørte RX i juni måned, så det var den lune morgen, der fik hybridbilen til at holde igen med at starte benzinmotoren, men den avancerede gang hybrid består ikke af en enkelt motor. Der er en på hver aksel, og hvis vi siger, at de to elmotorer yder henholdsvis 167 og 68 HK, giver det næsten sig selv, at V6 motoren ikke kan holde de lange pauser.

Ser man strengt på bilens lay-out, er RX450h en forhjulstrækker tilsat træk på baghjulene, elmotoren på forhjulene er placeret på samme måde, som vi kender fra andre hybridbiler fra Toyota, og ydelsen i denne RX siger 167 elheste på forhjulene og 68 på bagakslen, det hele er tilsat og drives af V6 benzineren på 262 HK, og den samlede ydelse siger 313 HK, og man kan mærke de mange kræfter, når det hele spiller.

Forgæves søgen

Men. Lexus RX er ikke den hårdt afstemte racer-model, Lexus er første og fremmest bilen til de store markeder, som selvfølgelig er Japan og USA, især USA har en større syndflod af Lexus biler, og vi mener ikke noget negativt, når vi skriver syndflod.

Lexus er således komfort, 4-hjulstrækket sikrer bilen en meget høj stabilitet, og så kommer vi til det, der især kendetegner Lexus, bilens generelle, høje kvalitet. Selv om man leder med lup, er det umuligt at finde noget, der ligner en lille skævert i bilen, og vi har allerede beskrevet bilens meget lave støjniveau. Selv om vi er meget stor fan af noget rigtig motor, herunder en V6’er, må vi også bøje os, når man som Lexus kan få det hele til at rulle rundt, uden man kan høre andet end vejstøj, og det er mere fordi belægning er dårlig, eller fordi Vejdirektoratet har valgt billig asfalt, eller er dårlige til at lappe godt slidte belægninger.

Lexus RX er ikke et kæmpe som nogle europæiske konkurrenter, længde under fem meter, og en akselafstand så bilen også kan parkeres.

Synspunktet understreges yderligere, når noget så banalt som sideruderne skal rulles ned. Normalt afgiver denne nedrulning lidt støj, men det er næsten uhørligt i en Lexus. Man lurer lige en ekstra gang, ruller ruden op, for så at gentage spøgen, og for at være helt sikker, fortsætter man hele vejen rundt, ligesom kan man være sikker på, at hvis noget siger ”klik”, når man trykker på en knap, er det fordi den skal sige klik, og sådan kan man blive ved med at undres, men det er nok fordi vi ikke er så vant til Lexus på danske breddegrader, – vi skal lige tilbage til de gamle vaner, for hvis man ønsker højeste kvalitet i sin bil, kan man godt glemme tyskerne, og er du i tvivl, så tag en rundtur og læs de amerikanske undersøgelser, hvor Lexus i mange år har været toppen af poppen.

Ulempen ved en RX450h? Er der ulemper, – svaret er ja. Vi har nærmest per tradition beklaget Toyotas valg af automatgear CVT type, og det gør det næsten værre, at sætte denne type automatgear i en Lexus frem for en Yaris, hvor det er lidt lettere at tilgive.

Vi anerkender, at Toyota og dermed Lexus, kæmper for at gøre denne type automatgear bedre, og den er blevet bedre, men sammenlignet med alle øvrige valg til Lexus, stikker denne type automatgear i øjnene.

Bagageplads til det meste, og bilens batteri er gemt under bagsædet, så det ikke stjæler bagageplads.

Det samme er i nogen grad også gældende, når blikket glider rundt i bilen. Der er næsten gensynsglæde, når man ser stilkkontakten under rattets højre side, det er den klassiske betjening af fartpilot, som vi har kendt den i rigtigt mange år, og vurderet som model, er der ingen tvivl om, at RX er en af de biler, der snart bliver afløst af en ny model, for vi har set mere moderne indretning af Lexus.

Hybrid til trailer

Modsat er vi meget tilfredse med noget så elementært som bilens trailervægt. Her er en Lexus, der må køre med en rigtig hestetrailer, max trailervægt er 2000 kg, som er det skarpe hjørne for at være en rigtig trækker. Om vi så vil anbefale bilen til at køre med to ton på krogen i tide og utide er en helt anden sag. Der vil bliver trukket grove veksler på benzinmotoren, som igen vil suge godt med brændstof ud af tanken, så vi er tilbage ved den hårde kendsgerning, – kører du meget med stor trailer, skal du køre diesel, men det positive ved Lexus RX 450h er, at det er muligt og ikke mindst lovligt, så vi har fingre i en multifunktionel bil med ualmindelig høj komfort og i ualmindelig høj kvalitet, som kan blive endnu mere populær i Danmark, hvis man vil genoplive muligheden for at sætte gule nummerplader på bilen.

I skrivende stund er det ikke så væsentligt, for der er problemer med at få biler nok af alle mærker, men når forsyningssituationen er normaliseret, bør Lexus kraftigt overveje salg til erhvervsmarkedet. Hverken BMW eller Mercedes har berøringsangst, så hvorfor skulle Lexus ikke sælge biler på gule plader. Det har gjort de før. Endda med succes.

Lexus RX 450h F Sport S

Coupe stilen er blevet mere rendyrket med årene, men RX 450h er fortsat en rummelig familiebil, hvis vi må bruge det udtryk i denne prisklasse.

Pris: fra 1.036.500 kr

Pris for testbil: 1.321.500 kr

Motor: 3,5-liter 6-cyl

aut type CVT

262 HK v. 6000 o/m

335 Nm v. 4600 o/m

Elmotorer for/bag 167/68 HK

Max effekt: 313 HK

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 200 km/t

Forbrug: 12,7 km/l

Kørevægt: 2215 kg

Totalvægt: 2715 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO2: 179 g/km

Pin It on Pinterest