Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

13. October '19 20:20 by Jørli Petersen

Lækker-dyt på brint

Både for og bag. Den næste Toyota Mirai er helt og aldeles lugtfri, men alligevel dufter den af Aston Martin design og spændende bil. En helt anden Mirai.

Toyota har smidt skeen så langt over i den anden hånd som det overhovedet er muligt med den næste Mirai, der får debut i løbet af 2020.

Ny Toyota Mirai får premiere på Tokyo Motor Show i slutningen af oktober måned, og bilen kommer til salg næste år, først i Japan, derefter i USA mens Europa og dermed Danmark følger som den berømte rosin helt i slutningen.

Da den første Mirai kunne købes, var Danmark et af de fem markeder, hvor man kunne købe Toyotas første brintbil. Produktionen af denne første brintbil har været begrænset, der er i alt produceret og solgt 10.000 Mirai siden starten i 2014, og det er meget små tal, målt efter Toyotas normale produktionstal.

Den første Mirai er “kun” blevet solgt i 10.000 eksemplarer siden 2014, og Toyota har betegnet bilen som en udviklingsbil. Med den næste Mirai er hensigterne helt anderledes. Nu skal det være rigtigt spændende.

Næste Mirai bliver en meget mere bred bil. En bil til flere markeder, en bil der kommer i egentlig produktion og en bil, som bliver til salg under helt almindelige vilkår, selv om prisen nok bliver lidt højere end det er tilfældet med både Aygo, Corolla og Camry.

Til gengæld er næste års Mirai ualmindelig smart. Det er bildesign, der lever op til Toyotas nye motto der siger, at det skal være slut med kedelige biler, og man behøver kun et kort kik på ny Mirai for konstatere, at der næsten er noget ”dansk design” i den næste Mirai.

Der er utroligt meget Aston Martin i den nye Mirai, og det var som bekendt danske Fisker, der tegnede den Aston Martin, som ligger på toppen af mange drenge og mænds ønskeliste.

Toyota har også gjort sig umage når man opholder sig i bilen. Den store 12,3 tomme skærm er det centrale instrument i ny Mirai.

Ny Mirai er lige knap fem meter lang, så den er ikke nogen lille bil. Den får baghjulstræk, og Toyota fortæller, at man er på vej med en brintbil, der er lige så sjov og sporty som bilens design antyder, og så kommer Toyota med en lidt underlig oplysning, som må være målrettet mennesker, som ellers kun kan tænke el-bil.

Rækkevidden bliver 650 km, fortæller Toyota, ligesom man gentager, at den nuværende Mirai har en rækkevidde på 500 km,men Toyota fortæller ikke, hvor langt en Hilux eller Camry kan køre på en tankfuld benzin, så hvorfor oplyse rækkevidden på ny og gammel Mirai.

Brintbiler tankes på samme måde som de biler der kører på gas. Man tilslutter en tankstuds, viser sit betalingskort og trykker på en knap. To minutter senere er tanken fuld.

Toyota oplyser samtidig, at man har udviklet på selve brændselscellen, der er en slags gasbrænder, som driver den generator, der leverer strøm til en eller flere el-motorer. Den nyhed lyder interessant, for BMW har netop købt brintteknologi hos Toyota, så den første BMW på brint, bliver med Toyota teknik. Det er også Toyota der leverer brintteknik til den busfabrik, som netop er startet i Portugal, og brintteknologien er på hastig fremmarch. Hyundai leverer brintteknologi til Audi, så vi kan passende afslutte med et spørgsmål: Hvem leverer brintviden eller brændselsceller til Mercedes?

Det skal være slut med kedelige biler, er det nye motto fra Toyota, og Mirai II er også meget anderledes end den første Mirai. Designet læner sig voldsomt op ad det design de fleste kender fra Aston Martin, og den næste Mirai er heller ikke nogen lille bil. Længen er lige under fem meter, akselafstand er 292 cm, højden er 147 cm og dækkene er monteret på 20 tomme fælge.

Pin It on Pinterest