Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

21. February '20 14:00 by Jørli Petersen

Langstrakt fødsel

De første generationer af Caddy kom aldrig til Danmark på grund af vores underlige regler for varebiler med tilhørende afgifter, men den nye Caddy yderst til højre er generation 5.

VW satte Düsseldorf på den anden ende i slutningen af februar. Den store begivenhed var det VW kalder verdenspremiere på en helt ny Caddy 5, og VW brugte masser af tid på understrege, at der virkelig er tale om en helt ny Caddy.

Med alle sejl sat til godt en uge før den store biludstilling i Geneve slår dørene op, skulle man tro, at VW havde travlt med at få sendt den nye Caddy ud til ventende forhandlere, – men nej.

Den mere sporty Caddy til tilnavnet Edition.

Når lysene slukkes i Düsseldorf, smider VW næsten et glemslens tæppe over nyheden, som selvfølgelig skal spille en hovedrolle på VW’s stand i Geneve, men herfra synes bilen at gå i sommerhi, for først at genopstå i første del af september, hvor Caddy står klar til testkørsel kort før den store IAA for kommercielle køretøjer åbner i Hannover, for mens Caddy optræder som personbil i Geneve, er det rollen som varebil der skal spilles i Hannover, og først når denne udstilling er slut, begynder man at tænke på egentlig produktion og salg.

Aktiv fritid, surfere, cykelryttere og alle andre bliver lokket med en model Pan Americana.

Alt i alt betyder det dansk salgsstart, når den står på vinter i Danmark næste gang, og efter den store premiere i Düsseldorf står vi tilbage med et ubesvaret spørgsmål: Hvad kommer først? Caddy som personbil eller kommer både person- og varebilsudgaven nogenlunde samtidig?

Her er VW alt andet end klar med en utvetydig udmelding, så vi må vente og se.

Rummelig Golf

Teknisk er der utroligt meget ny VW Golf 8 i den nye Caddy. Platformen under Caddy er hentet direkte fra Golf, al ny instrumentering, digitalisering, on-line systemer og alt andet der handler om at være på 24-7, er hentet direkte fra Golf, ligesom akselafstanden på en standard Caddy er identisk med det vi kender fra Golf.

Og så den lange Caddy Maxi, som er alt andet end klar til salg. En japansk journalist forsøgte at åbne døren, men endte med at stå med håndtaget løst i hånden.

Det er også mere end tydeligt, at VW satser på en bred skare købere. Selvfølgelig er Caddy den oplagte bil til den almindelige danske børnefamilie, men en model Edition sender mere sporty signaler, ligesom Caddy Pan Americana skal lokke købere med aktiv fritid.

Den fuldt digitale instrumentering er hentet direkte fra ny VW Golf 8.

Hovedkonkurrenten er lige så åbenlyst Citroen Berlingo med tilhørende fætre og kusiner, og lad os så videregive det første indtryk vi fik af ny Caddy, da den rullede ind på scenen, – den er faktisk ret vellykket vurderet på design.

Skydedør i begge siden når Caddy er personbil, og god plads på begge række sæder.

Harmonisk, velproportioneret, godt design, alt i alt en bil der giver et rigtig godt første indtryk, og det er jo aldrig skidt, at man slipper godt fra start. Samtidig viser VW også en alternativ type Caddy, som er hele 35 cm. længere end standard Caddy, her har man øget akselafstanden med 22 cm. for at få bilen til at fungere som den skal, og den lange Caddy Maxi er selvfølgelig bilen til den store børnefamilie. Det er den man måske vælger, hvis man har behov for syv sæder og plads til lidt bagage, men det er nok mere sandsynligt, at den lange Caddy Maxi bliver mere almindelig som varebil.

Ingen el-Caddy

I modsætning til stamfader Golf, er Caddy noget anderledes udrustet i motorrummet. Her skal man lede noget længere efter noget ny teknik, det er faktisk yderst traditionel helt fra start, bortset fra den nye type diesel, som går igen i hele VW’s modelprogram.

Caddy fås med to type bagdør. Som personbil er bagklappen tophængslet, som varebil har Caddy sidehængslet to-delt dør, der er asymetrisk.

En forbedret dieselmotor med dobbelt styring af AdBlue og en ekstra katalysator er VW’s opskrift på morgendagens diesel, for VW er ikke parat til at slippe dieselmotoren, som er betydeligt mere CO2 venlig end benzinmotoren.

Måske er det derfor, VW kun har en enkelt benzinmotor i den kommende Caddy program. Den enlige benziner er uden mild-hybrid, det er VW’s kendte 1,5 motor der yder 116 HK, og bilen fås både med manuelt gear og med 7-trins DSG.

Tæl til 7

Dieselafdelingen er betydet mere veludrustet. Alle dieselmotorer er 2-liters, og basisudgaven har 75 HK. Om denne noget underdimensionerede motor kommer i Caddy som personbil er stadig uklart, men det lyder ikke så oplagt, så hvis man vælger Caddy med glasruder hele vejen rundt og klar til hvide nummerplader, lægger man sikkert ud med 102 HK eller 122 HK, alt efter pengepung og temperament.

De første tegninger af ny Caddy talte om hældende taglinje, store hjul og leg med LED lygter. Det sidste er rigtigt. De to første er mere så som så.

Topudgaven med 122 hestes diesel kommer også med 4-hjulstræk og med 7-trins automatgear af typen DSG, og så afslører vi nok ikke nogen større nyhed når vi oplyser, at alle nye sikkerhedssystemer også er rykket over i den meget digitaliserede Caddy, som måske er gået i glemmebogen, når den endelig når ud til de danske forhandlere. Den hårde fødsel er selvfølgelig også forklaringen på manglende oplysninger om danske udstyrspakker og priser, men de første meldinger fra festklædte Düsseldorf tyder på nogenlunde uændrede priser.

Længere ud i fremtiden kommer ny Caddy som plug-in hybrid, men der kommer ikke nogen Caddy som 100 procent el-bil. Indtil videre vil alle VW’s el- biler hedde noget med ID.

VW har godt styr på designet på ny Caddy 5, hvor frontens mest iøjnefaldende detaljer er er anderledes LED lygter og det gitterformede parti under kofangeren.

Pin It on Pinterest