Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

30. October '20 21:04 by Jørli Petersen

Lastbiler på brint

Mercedes spiller hårdt ud med fremtidens lastbil. En lastbil på brint med 900 HK, 4000 Nm og en rækkevidde på 1000 km, før der igen skal tankes.

Mercedes har været påfaldende tavse omkring brintbiler. I den seneste tid, har Mercedes sendt en større håndfuld biler med en eller anden form for el på gaden, flere er på vej, og mens store konkurrenter har købt brintviden med arme og ben i Japan og Korea, har der ikke været alvorlige meldinger fra det sydlige Tyskland.

Det kniber i høj grad også med den seriøse varebil. De biler Mercedes har vist, er af samme skuffe som de nærmeste konkurrenter, elbiler med store begrænsninger, og elbiler der ikke løser de mangler, som for alvor kan gør elbilen til det foretrukne valg, når en virksomhed skal have nye varebiler.

Pludselig viser Mercedes en helt ny hånd. Man viser en særdeles overbevisende stor lastbil, der kører på brint, og når Mercedes kan rykke ind i den store 40 ton klasse, og lave en fuldblods langtursbil, kan man også gøre brikkerne mindre, og flytte dem rundt i hele modelprogrammet, og næst efter lastbilen, er varebilen det næste problem, der kræver en løsning, hvis fremtidens CO2 krav til transportsektoren skal løses.

Dagens eVito har store mangler. Den elektriske varebil har det Mercedes selv beskriver som en realistisk rækkevidde på 100 km på en kølig dansk efterårsdag.

Mercedes har vist første bud på en lastbil, der kører på brint. Denne lastbil har en rækkevidde på 1000 km. De rå data for den store langturs lastbil er 40 ton totalvægt, nyttelast på 25 ton, max ydelse er op til 900 HK, mens brintbilen lægger imponerende 4000 Nm når det er bedst, samtidig med batteripakken i lastbilen er på 70 kWh.

Samlet set kan det også øge lastbilens nyttelast. Den store tank med mange hundrede liter diesel er væk. Det samme er den tunge motor og gearkasse, elmotorer er lettere, brinttankene vejer mindre, og batteripakken vejer mindre.

Navnet på den store lastbil er GenH2, og med dette voldsomme udspil, har Mercedes tegnet den mulige løsning, som skal overføres til en række kommercielle køretøjer, som i løbet af få år bliver et mix med mange typer fremdrift.

Varebiler på brint

Mercedes er hverken bedre eller dårligere end en lang række konkurrenter. Dagens Mercedes eVito, har med en totalvægt på 3200 kg og en nyttelast begrænset til 1016 kg sine mangler, som især bliver tydelige, når Mercedes beskriver en rækkevidde på 100 km på en opladning som realistisk. Den officielle rækkevidde oplyses til 150 km, motoren er på 116 HK, og batteripakken er på beskedne 41 kWh.

Søstermodel med sæder hedder EQV, her er situationen noget anderledes, nu er rækkevidden øget til teoretiske 356 officielle kilometer, men batteripakken er også røget i vejret til 100 kWh, og her er varebilernes afgørende problem. Batterier vejer, -batterier koster på varebilens nyttelast, og store batteripakker er samtidig dyre, og det gør den duelige varebil markant dyrere end den traditionelle varebil, især hvis vi ser på lande, hvor afgifter på biler er et ukendt begreb.

Med en batteripakke på 100 kWh øges rækkevidden til 356 km, men batteripakken vejer også mere, og derfor bliver kassevognens lasteevne så dårlig, at det ikke er realistisk. Derfor er det kun Vito som personbil, der er realistisk som elbil til et all-round behov.

Derfor er der ikke udsigt til en Mercedes Vito med markant forbedring af rækkevidde, mens den brugbare elektriske Sprinter synes endnu længere ude i horisonten.

Derfor giver det mening af satse på fuel-cell teknik. Ford er allerede på vej med Transit Custom PHEV, det er med en lidt anderledes teknik, men det er et skridt i den logiske retning, og den

brintteknik Mercedes netop har vist i meget stor skala, kan selvfølgelig gøre mindre. Man behøver ikke 900 HK i en Vito Van, så man kan nøjes med at sætte en procentsats på den nye brintpakke fra lastbilerne, og flytte resultatet over i Sprinter eller Vito. På den måde får man duelige og fuldt brugbare varebiler, der samtidig opfylder alle tænkelige krav til miljø.

At brintteknikken – eller fuel-cell, også kan flyttes over i Mercedes personbiler, er mere end logisk, så hvis vi læser markedet netop nu, er en række bilmærker på vej med brintbiler, men det kunne se ud som de tre førende bilmærker med brint er Toyota, Hyundai, – og Mercedes.

Mercedes nye brintteknik starter i den tungeste afdeling, men kan selvfølgelig gøres mindre og lægges i de mindste lastbiler og i varebiler.

Pin It on Pinterest