Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

23. February 12:14 by Jørli Petersen

Lastbiler på brint

Klassiske lastbiler. Enten som trækker eller med fast lad, fælles for de nye lastbiler er brintløsningen fra Toyota.

77 procent af alt gods i Europa transporteres på lastbiler, så der er et stort behov for en anden løsning end batterier, hvis ikke godstransport skal blive mere langsommelig og dermed meget mere kostbar, når lastbiler på diesel skal udfases.

Iveco er allerede godt på vej i deres samarbejde med Nikola, Mercedes synes også at have noget interessant langt nede i ærmet, men nu får Ivecos lastbiler på brint en direkte konkurrent fra et helt nye samarbejde mellem franske Hyliko og brintbilernes mester – Toyota.

Selvfølgelig, fristes man til at sige. Toyota ved en forfærdelig masse om brint, det er Toyota der kan alt det med 2. generations brint, og Toyota har allerede en busfabrik, der bygger brintbusser i Portugal, (den første brintbus kører allerede i Danmark), ligesom Toyota sammen med Hyundai er de eneste, der sælger personbiler som kører på brint.

Det nye samarbejde med Hyliko adskiller sig fra Toyotas andre løsninger på det tekniske område.

Toyota leverer udelukkende den brændselscelle, der skal drive lastbilerne, alt andet er overladt til franske Hyliko, mens Toyota har også andre gryder i kog. Man arbejder bl.a. sammen med amerikanske Kenworth (ejet af DAF) på det, man kalder kyst-til-kyst projektet, et samarbejde hvor der skal bygges lastbiler på brint, som uden problemer kan køre på tværs af USA.

Toyotas brintløsning til lastbiler. Lastbiler kan i princippet købe en plug-and-drive løsning hos Toyota.

Faktisk det projekt Tesla også havde søsat, dog med lastbiler med batterier, som gør det noget mere vanskeligt at transportere gods.

Hyliko præsenterer i første omgang to lastbiler på brint. En 4×2 og 6×2 efter behov, kan man købe traditionel lastbil eller en trækker, og brintløsningen i lastbilerne lægger 570 HK fra den drivende el-motor.

Sammenlignet med den traditionelle lastbil på diesel, er lasteevnen den samme. Lastbiler på el laster mindre inden for de maksimale vægtgrænser for lastbiler. Lastbilen på brint tankes på 20 minutter fra tom, dieselbilen tankes på 10 minutter, mens det tager otte timer, at oplade en elektrisk lastbil med nuværende teknologi, og så er der rækkevidden.

Hylikos lastbiler har en rækkevidde på 650 km. En lastbil med dieselmotor kører typisk fra 800 til 2000 km alt efter dieseltankenes størrelse, og det samme må gøre sig gældende for lastbiler på brint.

Vi har ikke oplysninger om Hyliko på det danske marked.

Det er fransk og det er CO2 neutralt. Lastbilen på brint er den oplagte løsning hvis man vil af med lastbiler på diesel. Franske Hyliko har vist deres første lastbil på brint, hvor den vanskelige teknik kommer fra Toyota. Selve lastbilen er noget Renault.

Pin It on Pinterest