Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

31. January '18 12:38 by Jørli Petersen

Lastbiler på brint

Nikola One er verdens første el-lastbil, eller helt korrekt, en lastbil der drives af en brændselscelle. De første 8000 lastbiler er bestilt, og skal leveres fra en helt ny fabrik i Arizona i 2021. Brændstoffet i Nikola One er brint, og der er ingen begrænsninger på rækkevidde og andet, så længe der er tankstationer på ruten.

Det amerikanske Nikola Motor Company sender de første lastbiler med brændselscelle på gaden i 2021. Nikola Motor Co. har købt et større areal i Buckeye vest for Phoenix, Arizona, og den nye fabrik, der kommer til at dække et areal på 500 tønder land, vil rejse sig over solstatens ørken i løbet af næste år.

Den samlede investering vil ligge i nærheden af en milliard dollars, når man er helt færdig med de nye faciliteter i 2024, og den avancerede fabrikation af lastbiler ventes at skabe 2000 nye arbejdspladser i Arizona, der løb med det nye produktionsanlæg foran 30 andre mulige placeringer.

Nikola beskæftiger sig med produktion af elektriske køretøjer, de arbejder med solceller og andre nye teknologier i energisektoren, og så producerer man også brintstationer, og hvad er mere naturligt, end at sætte et brintsystem på en lastbil, hvor der er lidt ekstra plads til de pladskrævende komponenter.

Plads til to på forreste række, men tjek lige den store centerskærm og de indvendige spejl-skærme.

En hvilken som helst rumænsk trucker vil slå ihjel for sådan en “hytte”.

Nikola har til dato to typer lastbil. Mens amerikanerne kalder bilerne for semi-elektriske, kalder vi lastbilerne for brændselscelle køretøjer, for mens det er el-motorer, der driver lastbilen, – med de fordele det giver, medbringer man egen energiforsyning og en mindre batteripakke, der mere fungerer som buffer mellem producent og de forbrugende el-komponenter, for selve drivmidlet er en form for oliefyr, der kører på brint, som igen driver en generator, der sender den producerede energi til køretøjers batteripakke.

Vi har ingen oplysninger om Nikola One og Nikola Two, når det gælder totalvægt eller lasteevne, men vurderet efter tilgængelig information, ligger det tæt på det vi kender fra det amerikanerne allerede benytter i dag.

Vi ved også, at hovedmotoren i en Nikola One er en 800V AC motor, vi ved også, at batteripakken er på 320 kWh og af typen Litium Ion, vi ved også, at der allerede er bestilt 8000 lastbiler til levering fra 2021.

Der er ingen planer om at sende Nikola lastbiler til Europa, men Nikolas brændselscelle lastbiler har ingen begrænsninger i rækkevidde, og Nikolas nye type lastbil, får Teslas våde drøm om en el-lastbil til at ligne et håbløst projekt.

Nikola One ligner en helt rigtig amerikansk truck. Der er brugt mange lette materialer, men alt det nye og avancerede er gemt i den sorte kasse bag førerhuset.

Nikola Two bærer også H2 og Zero Emisson på sioden. På model Two er sidespejlene flyttet udendørs, men ligner mere små kameraer frem for rigtige spejle.

Pin It on Pinterest