Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

18. September '16 14:39 by Jørli Petersen

Legendernes legende

Toyota Hilux er bygget over samme opskift siden 1968, men alligevel er ny Hilux en egentlig ny bil. Kraftigere ramme, højere trailervægt og Toyotas mest lækre design.

Toyota Hilux er bygget over samme opskift siden 1968, men alligevel er ny Hilux en egentlig ny bil. Kraftigere ramme, højere trailervægt og Toyotas mest lækre design.

Det er en ny udgave af en gammel traver, der har fået debut hos landets forhandlere. Den første Toyota Hilux blev præsenteret i 1968 med salgsstart i Europa året efter, og siden er bilen blevet et ikon. Hilux har udviklet sig til at blive legendernes legende, og den er berømmet for sin holdbarhed, slidstyrke og pålidelighed. I virkeligheden er det kun den evigt irriterende rust, der kan få bugt med en Hilux, og hvis nogen bil er blevet en signatur for et helt bilmærke, må det være Hilux.

Den nye Hilux er det man må beskrive som en helt ny model. Seneste nye Hilux kom i 2004, og hvis vi skal være lidt mere end småfrække, vil vi påstå, at den nye Hilux er den pæneste og designmæssigt mest vellykkede Toyota i alt for mange år.

En pick-up truck som et bilmærkes pæneste bil??? Et rigtig godt spørgsmål, men det er både positiv omtale af den nye Hilux, samtidig med det signalerer, hvad vi mener om tidens Toyota design, med Mirai som en milepæl i grimhedens uendelige række.

Den 4-dørs Double Cab menes at blive den mest solgte udgave af ny Hilux. Den 2-dørs med singlekabine ventes kun at udgøre 10 procent af salget.

Den 4-dørs Double Cab menes at blive den mest solgte udgave af ny Hilux. Den 2-dørs med singlekabine ventes kun at udgøre 10 procent af salget.

Stærkere chassis

Opskriften på Hilux er den samme, som den har været siden 1968. En kraftig chassisramme, blad- eller hestevognsfjedre med valg mellem 2- eller 4-hjulstræk, så de steder Toyota har ændret på model 2016 er chassisrammen, som både er ny, kraftigere og især mere vridningsstiv. Resten er variation over den kendte opskrift, men Toyota mener også de har brugt bedre materialer til den nye Hilux, og sammenlignet med modellen fra 2004, er Hilux blevet længere, bredere og lavere, mens selve bilens lad er kortere men en anelse bredere.

Bagklappen på solide hængsler er ikke blevet lettere, der skal lægges kræfter i, når den skal lukkes, ladindsatsen er forbedret, der er flere isoleringspunkter på gennemgående bolte, så man forsinker rustangreb på den lange bane, og så er det også en god nyhed, at trailervægten er øget.

Ladindsats er gratis, styrtbøjlen koster ekstra mens den tunge bagklap ikke er noget hunkøn med nypolerede negle.

Ladindsats er gratis, styrtbøjlen koster ekstra mens den tunge bagklap ikke er noget for hunkøn med nypolerede negle.

Set over hele modelprogrammet går trailervægten fra 2800 til 3500 kg. Den mest almindelige vægt er 3200 kg, og så finder vi de tre kendte udgaver af kabine, hvor den 4-dørs model Double Cab, skulle blive den mest solgte, hvis Toyotas prognoser er rigtige.

Det handler selvfølgelig om pris og behov for et større eller mindre lad, men Toyota taler også om såkaldt skarpe priser, hvilket vil sige 190.000 kr før moms, men for de penge får man ikke meget mere end en Hilux med baghjulstræk, lad, sidespejle og ruder. Ikke engang centrallås finder man på bilen, så den mere almindelige pris vil nok ligge mellem 232- og 250.000 kr før moms.

Kun en motor

Der er tilvalg på udstyr, størrelse af kabine, komfort og sikkerhedsudstyr, men der er kun en enkelt motor på programmet. En ny udgave af en 2,4 liters 4-cylindret, som i nyeste Euro 6 udgave yder 150 HK og 400 Nm ved 1600 omdrejninger. For enden af motoren finder man enten en 6-trins manuel gearkasse eller en 6-trins automatkasse af traditionel convertertype, og det første køreindtryk af Hilux viste lidt overraskende, at støjniveauet i kabinen var lavere med manuel gearkasse, end det var med automatgear.

Komforten i Hilux er generelt øget flere grader. Der er mærkbar forbedring i daglig omgang på almindelig landevej, det man populært kan kalde affjedring af bagakslen er forbedret, mere dagligdags komfort man kan kalde det, andre vil måske sige, at baghjulene ikke hopper men ruller hen over vejbanen ved det mindste bump eller hul.

Kabinen har fået lidt ekstra lækkerier, måtterne er stadig af den type, som kan tåle en den bedskidte byggeplads, men generelt byder Hilux på mere komfort.

Kabinen har fået lidt ekstra lækkerier, måtterne er stadig af den type, som kan tåle en den beskidte byggeplads, men generelt byder Hilux på mere komfort.

Det er heller ikke nogen overraskelse, at Toyota Hilux klarer sig fint i terræn. Eneste åbenlyse fjende for en bil som Hilux er den grimme mudderpøl med meget blød bund, mens alt det med bakke op og bakke ned er ren rutine. Hilux med 4-hjulstræk har selvfølgelig reduktionsgearkasse og fuldt spær på bagakslen, men der er også kommet noget elektronik til at styre nedkørsel på stejle bakker, denne funktion fungerer også som forventet med tydelig afbremsning af de bagerste hjul.

Dagens nye Hilux vejer mellem 1700 og 2160 kg alt efter udstyr, træk og kabine. Totalvægten svinger fra 2950 til 3210 kg, og så er der et enkelt punkt, hvor Toyota ikke har udviklet sig siden den første Hilux så dagens lys.

Dengang i 1968 var det ekstraordinært fornemt at give tre års garanti med 100.000 km. Det er det ikke i dag, hvor Toyota er overhalet af en række seriøse konkurrenter. Nissan giver nu fem års garanti med 160.000 km, mens genopstandne SsangYong også lokker med fem års garanti, og vi kunne blive ved.

Til gengæld har ingen bil samme gode navn og rygte som en Toyota Hilux. Her er bilens helt sin egen.

Hilux er som altid en rigtig god bil i terræn. Reduktionsgear, fuld spær på bagaklen men nu også med elektronisk hjælp når det går stejlt ned ad bakke.

Hilux er som altid en rigtig god bil i terræn. Reduktionsgear, fuldt spær på bagakslen, men nu også med elektronisk hjælp når det går stejlt ned ad bakke.

Pin It on Pinterest