Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. May '21 20:21 by Jørli Petersen

Leons løsning

Seat Leon som plug-in hybrid kører med den altdominerende koncernløsning, som heldigvis har en helt almindelig motor som basis i motorrummet.

Selvfølgelig skal Seat også have mindst en model hybrid, og ikke overraskende er Leon det store udlæg fra det spanske svar på Golf og Octavia, og ligeså selvfølgeligt er det samme pakkeløsning, der ligger skjult forrest i den 5-dørs testbil.

Vi lægger ud med at sætte en tyk streg under det tal, der har stor indflydelse på den danske pris, men også et tal som ikke har nogen fornuftig gang på jord. Vi slår ned på det tal der hedder 83,3 km/l, som igen kan oversættes til en CO2 udledning på 27 gram per kørt kilometer.

Man kunne lige så godt have vundet dette tal i tombolaen i Tivoli, men Seat er selvfølgelig ikke alene om ren fantasi på forbrugsmåling. Vi har tidligere været i angrebsmode mod de 100 km/l til Toyota RAV4, igen er det en officiel måling efter WLTP metoden, og så tager vi det næste tal, som ikke er super realistisk at genskabe i hverdagen. Bilens officielle rækkevidde på 63 km har vi ikke kunnet genskabe, men vi siger ikke, at det er umuligt. Det kommer helt an på de kørselsvilkår, der er bilens hverdag og aktuelle situation, men skal man i nærheden af de 63 km, skal man i Seat som i andre biler af plug-in hybrid typen køre helt ideel bykørsel. Ikke høj hastighed på noget tidspunkt og massevis af helt perfekte nedbremsninger, så man kan regenerere energi, som igen bliver omsat til frisk elektrisk energi.

Leon som favorit

Herfra går vi til de positive sider af Leon, som vi tidligere har fremhævet for både gunstige priser, gode køreegenskaber og fornuftig daglig komfort. Faktisk var vi i så godt humør over ny Leon, at vi havde den helt i top, da bilen dystede om titlen Årets Bil i Danmark, men en ting er en standard Leon, noget ganske andet er en plug-in, hvor der kan være meget stor forskel internt i et modelprogram.

Men. Leon udmærker sig positivt. Bag det elektriske skjul er Leon PHEV eller Leon plug-in hybrid en helt almindelig Leon.

Mormorladeren ligger klar i bagagerummet.

Benzinmotoren lægger sine 150 HK, som vi mener er en særdeles vigtig oplysning, for en plug-in skal netop kunne udfylde en dansk familiens krav til en fuldt funktionel bil, og det betyder en bil, der både kan trille bykørsel, men også stikke næsen mod syd efter en frisk forsyning fra Barolo distriktet, og så er det ikke uvæsentligt, hvor meget saft og kraft der er i benzinmotoren, for selv om den samlede ydelse på 204 HK lyder flot, er det ikke altid man kan regne med alle hestene, når batterimåleren viser tom, og det gør den det meste af tiden, hvis man vil tværs gennem landet, eller måske et smut til Barolo.

Hvis man har lidt kendskab til biler fra VW koncernen, kan man næsten ikke undgå at støde på en benzinmotor med 150 HK. Det er rugbrøds- eller hverdagsmotoren i hele koncernen, det er måske den mest almindelige benzinmotor i det hele taget på tværs af de fire mest almindelige  bilmærker i koncernen, men en standard Leon med benzinmotor og 150 HK har en 1,5 motor, hvor testbilen med 150 HK har 1,4 liters benzinmotor.

Den hurtige forklaring er enkel. 1,4 motoren er den gamle, hvor 1,5 er den nye basismotor, men det siger også noget om, at det tager lidt tid at få en benzinmotor til at arbejde fornuftigt sammen med en elmotor, der er massevis af udviklingsarbejde, og derfor er alle PHEV udgaver i hele VW koncernen udstyret med den ”gamle” 1,4 motor.

Jamen, er der ikke bare boret et lidt større hul i blokken, er det oplagte spørgsmål, men svaret er nej. 1,5 motoren er ganske anderledes, det er en anden måde at tænke motor på, for ny 1,5 er det man kalder langslaget, hvor 1,4 motoren næsten er kvadratisk, så 1,5 motoren er en helt ny motor og ikke kun en opdatering af noget eksisterende.

Gennemsnitlig

Til gengæld er gearkassen en gammel kending. Det er koncernens første DSG type 6-trins automatgear, det er en lidt mere sikker type DSG gearkasse end den 7-trins, den er mere modstandsdygtig overfor høj temperatur, som måske, – måske ikke er af betydning for en motorløsning af typen PHEV, og generelt er det lavet et flot stykke arbejde, det hele fungerer som man kan forvente, og der er de programmuligheder der gør bilen særligt anvendelig, for man kan prioritere opladning af bilens batteripakke, mens man eksempelvis kører på motorvej mod storbyen.

Type 2 stik er standard på en plug-in hybrid.

Som vi altid gør, når vi har en plug-in til test, kører vi nøjagtig samme rute, hvor vi starter med fuldt opladt batteri. Et batteri, hvor der ikke er plads til så meget som en kvart gang Duracel, og som vi skrev indledningsvis, kan vi ikke nå de 63 km, der er den officielle opgivelse for rækkevidde på ren el.

Seat Leon PHEV ligger præcis som en god gennemsnits plug-in. Benzinmotoren giver sit første livstegn på det sted, vi mener er acceptabelt med et lille plus for en plug-in, men det er vanskeligt at køre batteriet helt i bund. Jo mere vi nærmer os bunden, jo mere forsigtigt skal man betjene gaspedalen, for bilens program vil meget gerne blande sig, selv om man udtrykkeligt har trykket på ”EV” knappen, der betyder kørsel på ren el.

Der er pumpet rigtigt meget ekstraudstyr i testbilen. For godt og vel 50.000 kr.

Umiddelbart er det ikke et problem i Danmark, men man kan komme til steder, hvor man ikke må benytte nogen form for forbrændingsmotor, og så kan man få problemer. Måske er det noget koncernen arbejder på at forbedre, måske er det så vanskelig en opgave, at den nuværende løsning er den bedst opnåelige.

Indledningsvis gav vi Seat Leon en god gang ros for alle vanlige dyder, vi giver også et plus for testbilens mulighed for at køre med påhæng, der er pænt langt mellem PHEV biler, der må køre med en trailer op til 1500 kg, og så er det selvfølgelig også værd at vide, at vort velbefindende i Seat Leon også kan have været under indflydelse af det høje udstyrsniveau, og ganske rigtigt, der er sat godt med krydser ud for diverse former for ekstraudstyr, for testbilen koster omkring 350.000 kr, hvor en 150 hestes Leon plug-in koster 290.000 kr.

Vi lukker med det klassiske spørgsmål? Hvad vil vi selv vælge, hvis vi skulle have en Leon holdende i indkørslen. Svaret er som det har været tidligere, vi snupper den helt almindelige Leon, den med 1,5 motor, og lader tiden gå, indtil fremtidens biler er udviklet til noget, der ligner den endelige udgave, men hvis man absolut vil have en plug-in, er Seat Leon en af de rigtige. Den type PHEV, der ikke har en neddroslet benzinmotor som afgørende drivmiddel.

Seat Leon 1,4 TSI PHEV 5d

Leon som 5-dørs. Velkørende og rummelig.

Pris: fra 289.990 kr

Pris for testbil: 349.400 kr

Motor: 1,4-liter 4-cyl

6-aut type DSG

Samlet:

204 HK v. 6100 o/m

250 Nm v. 1550-3500 o/m

Benzinmotor – 150 HK

Elmotor – 116 HK

El-rækkevidde 63 km

0-100 km/t: 7,7 sek

Tophastighed: 220 km/t

Forbrug: 83,3 km/l

Kørevægt: 1614 kg

Totalvægt: 2060 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO-2: 27 g/km

Pin It on Pinterest