Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. November '16 13:50 by Jørli Petersen

Letvægts 1-tonner

Fiat Fullback er en meget let ændret Mitsubishi L200 til en højere listepris og med en dårligere fabriksgaranti.

Fiat Fullback er en meget let ændret Mitsubishi L200 til en højere listepris og med en dårligere fabriksgaranti.

Fullback er Fiats første forsøg på det vi opfatter som en ægte pick-up, som er en bil med åbent lad, men samtidig et køretøj, der kan begå sig på overflader, hvor mængden af asfalt er stærkt mangelfuld.

Overskrifen dækker over flere væsentlige betydninger. Den vigtigste er måske, at Fullback er lavet med en såkaldt letvægts ramme, det vil sige begrænset egenvægt og tilsvarende højere lasteevne, men næste vigtige faktor er, at letvægt også dækker over begrænset lasteevne, for Fiat Fullback opfattes som en typisk pick-up i 1-ton klassen, og det ene ton betyder, at bilen kan køre med et ton på det åbne lad.

Her træder en vigtig begrænsning ind i regnestykket. Fiats første rigtige fuldblods pick-up med mulighed for montering af raketstyr, antiluftskyts eller bare en almindelig ladindsats, må kun løbe med 888 kg på ladet. Der mangler 112 kg før Fullback er en helt ægte 1-tonner, men en del af forklaringen er, at testbilen er en Double Cab, en version med plads til bagsæde på andre markeder end i Danmark, og det er en tungere konstruktion end en mindre kabine og længere lad.

Det handler også om den forholdvis nye regnemetode, hvor vi regner en bils vægt som køreklar, det betyder beregning af både vægt af fører og brændstof, og det regnestykke er mere end 100 kg værd i det samlede regnestykke.

Det sikre valg

Det er langt fra en nyhed, at Fiat Fullback er en Mitsubishi L200 tilsat lidt andre lygter og navneskilte. Fiat er ved at blive sande mestre i at købe biler hos andre producenter, og give dem lidt Fiat skilte, men det giver mening med Fullback, for Fiat kan hurtigt brede sig med et nyt produkt på vigtige markeder.

Et foto af Fullback bagfra viser, at Fiat er nybegyndere med denne type bil. Ingen ladindsats og ingen trækkrog. To fundamentalt vigtige elementer til denne type bil.

Et foto af Fullback bagfra viser, at Fiat er nybegyndere med denne type bil. Ingen ladindsats og ingen trækkrog. To fundamentalt vigtige elementer til denne type bil.

Samtidig er Mitsubishi en god partner. De laver en pick-up der kan holde, Mitsubishi giver fem års garanti på den ægte L200, noget vi godt vil efterlyse hos Fiat, så test af Fiat Fullback er ikke den store nyhed, men vi havde set frem til at give bilen den store rundtur med vægt på ladet, og lidt mere end 2,5 ton på krogen.

Men vi blev snydt. Fiat leverer en testbil uden ladindsats og uden krog. Vi spørger: Hvor mange biler af pick-up type i 1-ton klassen sælges der uden krog? Denne type bil skal kunne nappe en bunke grus på ladet og en gravemaskine på krogen. De to mangler på Fiats testbil viser tydeligt, at Fiat er helt grønne på det danske pick-up marked.

Vi havde også anbefalet Fiat, at vælge en testbil med 150 hestes motor og manuelt gear. Vi fik kun det ene ønske opfyldt, men vi blev overbevist om, at det helt rigtige valg af gearkasse til Fullback og selvfølgelig også L200, er manuelt gear. Automatkassen er ganske enkelt blevet for gammel, så nap den 6-trins manuelle gearkasse.

Vi tror på 150

Mitsubishis 2,4 motor er ved at være en gammel kending, men stadig en lækker og kompetent motor. Testbilens 180 heste er fornemt, og vi har en rigtig skummel ide der siger, at den 150 hestes er rigelig til alt andet end praleeffekt. Når man vælger 150 HK, hedder bilen ikke High Power, og det kan godt være vigtigt, når gutterne mødes ved grillbaren.

Fullback er først og fremmest et værktøj til det daglige arbejde, køreegenskaber går vi let henover,

med stiv bagaksel og hestevognsfjedre, er det en blandet fornøjelse når man kører med tom vogn. Der skal et par hundrede kilo på ladet, før bilen begynder at køre nogenlunde fornuftigt, vi mener også servoen er for voldsom, men en ganske velindrettet kabine og godt udsyn trækker op.

Man kan selvføglelig diskutere, om man skal vælge en den store kabine, men det er rart at kunne låse for værdifulde genstande. FUllback har også en velindrettet kabine og godt udsyn.

Man kan selvfølgelig diskutere, om man skal vælge den store kabine, men det er rart at kunne låse for værdifulde genstande. Fullback har også en velindrettet kabine og godt udsyn.

Trailervægten er 3100 kg, som er nok til langt de fleste, men læg også mærke til det samlede regnestykke, for vægten af det samlede vogntog må ikke overstige 5950 kg. Med en totalvægt på 2905 kg for bilen, er der ikke helt plads til en trailer på maksimalvægt, så der skal lige findes en håndfuld kilo, før det bliver helt lovligt.

Prismæssigt er Fiat Fullback mere uklar. Som udgangspunkt er bilen 5000 kr dyrere end Mitsubishi, som endda giver fem års garanti, udstyrspakkerne på de to biler er meget ens, så Mitsubishi har på papiret et bedre udgangspunkt, men så kommer vi til rabatterne, og her står Fiat måske stærkere. Fiat har godt fat i mange erhverskunder, og det giver god mening hvis Fiat giver en god pakkerabat på en håndfuld Ducato og en enkelt Fullback, men budskabet fra denne test er måske lidt overraskende, at småt og billigt er godt. Vi tror den helt rigtige Fullback er den 150 hestes med manuelt gear.

Fiat Fullback D-Cab 2,4D 180

Når bilen er uden landindsats og krog, måtte vi opgive den oprindelige plan, og finde på en anden form for last, som ikke ville give synlige skader på bilen.

Når bilen er uden landindsats og krog, måtte vi opgive den oprindelige plan, og finde på en anden form for last, som ikke ville give synlige skader på bilen.

Pris: fra 224.900 kr excl moms

Pris for testbil: 253.395 kr x moms

Motor: 2,4-liter 4-cyl

6-trins man

180 HK v. 3500 o/m

430 Nm v. 2500 o/m

0-100 km/t: – sek

Tophastighed: 179 km/t

ECE-snit: 15,6 km/l

Kørevægt: 2017 kg

Totalvægt: 2905 kg

Trailer: 750/3100 kg

CO-2: 169/km

Pin It on Pinterest