Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. September '21 09:13 by Jørli Petersen

Lexus-drømme

Belgiske nummerplader på denne Lexus LC Cabriolet, men nu kan bilen også købes og leveres i Danmark.

Ventetiden er forbi. En delvis coronaramt sommer med ”nok se, – men ikke køre” er forbi, Lexus er tilbage på det danske marked, der kan både sælges og leveres biler, og efter at have set det endelige modelprogram med tilhørende priser, vil de bekymrede rynker hos en række andre luksusmærker blive endnu dybere.

Ægte V8’er, den helt rigtige lyd af potent motor uden nogen form for kunstige indgreb, og masser af luksus.

Både indiske, kinesiske men især tyske bilmærker har fået en seriøs konkurrent.

Det er otte siden Lexus trak sig fra det danske marked. Som optakt til den japanske genkomst, mener Lexus man kun var sat på pause, men virkeligheden i september 2021 er, at Lexus starter med en enkelt forhandler, der er Lexus service i Aarhus og København, mens forhandler nummer to og måske tre bliver vurderet efter mærkets genstart.

Virkeligheden siger også, at Lexus er bilen af ypperste kvalitet, og ja, – vi er ikke bange for at bruge det udtryk. Ingen af de tyske mærker kan følge Lexus når det gælder produktkvalitet, det japanske mærke har i årenes løb hentet så mange udmærkelser, og bunken af JD Powers præmieringer taler sit tydelige sprog. Intet andet bilmærke kommer bare i nærheden af den mængde forbrugerrelaterede udmærkelser, som er blevet Lexus til del, og herfra er det op til den enkelte bilkøber at vurdere bilernes design, drivlinje, komfort og alt det andet subjektive der afgør, om man vælger en bil med stjerne eller et stiliseret L på fronten.

Velkommen ombord. Den 5-lags kaleche styres fra midterkonsollen. Knapperne er skjult under den lille klap bagerst.

Næsten fuldt program

Det er selvfølgelig bilerne der afgør, om Lexus står til dansk succes eller en mere ydmyg tilværelse, men Lexus genstarter med noget der ligner fuldt program. Den forventede topsælger NX er dog ikke med fra start, bilen får først premiere i løbet af en måned, og kort tid senere er bilen klar til salg i Danmark.

Fra start består Lexus modelprogram af fire biler af typen SUV, to klassiske 4-dørs modeller, en enkelt coupe og en enkelt cabriolet, og læg især mærke til de to sidste. Disse to modeller hedder LC, og de er toppen af poppen. Det er 5-liters V8, det er biler, hvor man omgående slukker for bilens radio, for at nyde den helt ægte motorlyd, og i tilfældet Lexus er der ikke tilført kunstige omveje eller lyd, for at opnå den rette stemning.

Lexys RX er indtil videre den mest solgte Lexus i Danmark. I dag hedder bilen RX450h.

Lexus LC i topversion er 477 potente heste fra en klassisk V8 sugemotor, motoren lægger 540 Nm, og vægtfordelingen er 52 procent på forhjulene og de resterende 48 på baghjulene, og hvis man fortsat er lidt skeptisk overfor model LC, så er det netop denne model, der er udgangspunkt for den voldsomt eftertragtede Lexus LFA, der kun blev produceret i 500 eksemplarer.

Den første fuldt elektriske Lexus er denne model UX.

Basis Lexus er model UX, og så snart der er et X i en Lexus modelbetegnelse, er det fordi bilen er af SUV-typen. Motoren er en 2-liters 4-cylindret med 152 HK, og selvfølgelig er UX en hybrid, elmotoren yder 109 HK, mens den samlede effekt oplyses til max 184 HK, men en 109 hestes elmotor der klapper til fra start, lyder ganske interessant. Det kan mærkes.

Mindste Lexus eller baby-Lexus er denne model UX, der kører med 2-liters benzinmotor tilsat en god gang hybrid.

Konkurrenter er biler i klasse med Audi Q3 og kinesiske Volvo 40 og priserne starter ved 431.500 kr.

UX er også Lexus’ første fuldt elektriske model. Her er modelbetegnelsen 300e, elmotoren lægger 204 HK, batteripakken er på 54,3 kWh og rækkevidden opgives til de mere teoretiske 305 WLTP kilometer. Lexus kalder selv bilen for en by-ellert, og priserne starter ved 372.500 kr.

Topsælgeren

Den model Lexus forventer bliver den nye topsælger, er den kommende model NX, som i princippet allerede er i Danmark, og allerede er anmeldt her på Bursd.com.

Lexus L Coupe. Hvis man tvivler på det danske klima med tilhørende ændringer, kan man vælge en LC’er med hårdt tag.

NX er en Lexus version af den nye Toyota RAV4, teknikken er fuldt og helt identisk, det er ægte plug-in RAV4 tilsat en god gang Lexus luksus, og priserne starter officielt ved 558.000 kr, men her kommer et af de skarpe skud fra Lexus. Den beskattede værdi er mere end 100.000 kr lavere, mere præcist er værdien 456.000 kr, og det betyder billigere firmabil, og konkurrenter som kinesiske XC60 og de tyske Mercedes GLC og Audi Q5, må rykke lidt nervøst i kontorstolene, for det er ikke en velkommen nyhed.

Lexus RX er den klassiske Lexus. RX modellerne er de mest solgte i Danmark, og dagens model RX hedder 450h. Hybrid selvfølgelig. Det er en direkte konkurrent til Q7, Mercedes GLE og BMW X5, motoren er 3,5 liters V6 med 262 HK, dertil kommer en elmotor på 167 HK, og den samlede maksimale effekt er opgivet til 262 HK.

Lexus LS er mærkets flagskib og den første model Lexus i det hele taget, og det er ikke tilfældige rumænske fabriksarbejdere, der strikker disse biler sammen på fabrikken i Japan. Det er specialudvalgte sushi-kokke, som har læst videre, der sørger for den absolutte topkvalitet.

Når man taler om Lexus RX, er det også naturligt at tænke RX på gule nummerplader, og tidligere har netop RX solgte pænt som ombygget dansk varebil.

Fra genstart af Lexus har man ikke taget stilling til begrebet varebiler, det er noget vi vil tage stilling til senere, lyder det officielt fra Lexus Danmark, vi vil absolut ikke afvise muligheden for indtil flere modeller på gule nummerplader, men nu starter Lexus forfra, og vi vil løbende vurdere markedet og muligheder, lyder det dagen før den officielle salgsstart.

Den originale Lexus

Den klassiske og oprindelige Lexus var en klassisk sedan. Dagens modelprogram har to typer klassisk 4-dørs, den mindste model er ES300h, men Lexus er begyndt at snyde på vægtskålen på samme måde som både BMW og Mercedes, man kan ikke længere helt stole på modelbetegnelsen og oversætte det til motortype, for ES kører med 4-cylindret rækkemotor på 2,5 liter, faktisk er EX 300h en Toyota Camry i let overdrevet udgave, den samlede effekt er 218 HK, for ingen Lexus uden en eller anden form for hybrid, og priserne på denne top-Camry er 585.000 kr, mens værdien som firmabil er reduceret til 467.000 kr.

Lexus LS 500, hvor selv den mindste syning i sæderne har sin helt egen betydning.

Og så slutter vi hvor Lexus begyndte, men model LS er højeste grad af luksus fra Lexus. Det er her de omskolede sushi-kokke med ekstra 25 års uddannelse i at samle Lexus biler, træder i karakter for alvor, men nok engang, modelbetegnelsen 500h er igen en snyder, motoren er ikke den lækre V8’er, men den 3,5 V6’er, vi allerede har omtalt i Lexus RX450h.

Bagsædeplads til de ekstra lange ben.

Dagens Lexus LS er en solid bandit, bilen er 523 cm lang, akselafstanden er 313 cm, og det betyder, at passageren på bagsædet skal anstrenge sig, hvis man vil sparke chaufføren i ryggen, der er benplads til den sidste krone, og den samlede effekt opgives til 296 HK, mens benzinmotoren her lægger 218 HK, hvor elmotoren yder 179 HK.

Prisen for ultimativ luksus på fire hjul er 1.762.500 kr, mens den beskattede værdi er 1.500.000 kr.

Konkurrent til Lexus LS er det største fra Audi, BMW og selvfølgelig Mercedes S-klasse.

Vi løfter på låget, Lexus er tilbage.

Pin It on Pinterest