Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

25. November '20 21:43 by Jørli Petersen

Lige ved og næsten

Det kan godt være vanskeligt at se, men Yaris er blevet bredere, og især hjulene er flyttet helt ud i hjørnerne.

Vi har skrevet det før, og vi gør det gerne igen. Vi er højt på karakterskalaen med ny Toyota Yaris, faktisk er vi godt oppe og ringe, og vi kan næsten ikke lade være med at tænke og gætte, for hvad kunne det ikke være blevet til, hvis man ikke var faldet i den samme fælde som så mange andre hygger sig med disse år.

Da vi første gang fik lidt info om ny Yaris, blev vi voldsomt opstemt, for der gik rygter om hovedmotoren ville blive opgraderet. Vi drømte søde drømme, at tænke sig, en Yaris hybrid med en 1,5 liters benzinmotor, – den ville gå rent ind, og den ville være et spark i nyrene til næsten alle konkurrenter, – men ak.

Da vi fik næste kapitel af ny Yaris, måtte vi konstatere, at Toyotas nye herlighed er en 3-cylindret, så opskriften på den nye motor er lige frem efter næsen. Man napper lige en traditionel 4-cylindret 2-liters, eksempelvis fra hedengangne Avensis, og går løs på blok, top og fuld længde aksler med en veltrimmet skæreskive, lapper lidt på den mishandlede blok, så den kan ”holde på vandet”, og på den måde har man en 3-benet.

Mens vi roser det nye design, er der ikke meget at melde fra det bagerste rum.

Jovel, det er vildt overdrevet, men fremgangsmåden er ikke helt skævbenet. Det er i næsten alle tilfælde en kendt 4-cylindret, der er udgangspunkt for alle 3-cylindre, som vi også ynder at kalde for halte-fanden, og så springer vi direkte over til Toyotas talmæssige uheldige nyhed, for ret skal være ret, og vi gentager hvad vi tidligere har skrevet, – at Toyotas 3-cylindret er utrolig velgjort, faktisk er det den bedste 3-cylindrede vi har kørt til dato, hvor skrækeksemplet er den 3-benede, der lå i VW Lupo 3L.

Toyota har formået at dæmpe både lyd og vibrationer, og det er heller ikke nødvendigt, at lave den tidligere så almindelige refleks med et par hurtige ”dap” på gaspedalen, så motoren var klar og parat til start, når den igen blev givet signal til fremad kørsel.

Fire vigtige tal

Det sidste kan selvfølgelig også hænge sammen med bilens hybridsystem, for motorens max moment kommer direkte fra den elektriske del. Der er ikke ikke turboladning på motoren, så samlet set kan vi næsten kalde den maksimale ydelse for begrænset, men de 116 HK fungerer rigtig godt, det er veltrimmet og harmonisk, det funker, så tænk hvis Toyota havde kørt fuldt skrue på udviklingen, og givet os en 4-cylindret motor!

Toyota har også en forkærlighed for automatgear af CVT typen. Dette milliongear bliver mere og mere trimmet, men uanset hvor store anstrengelser man gør, kommer der pludselig det velkendte hyl fra den nye 3-benede, når CVT-systemet finder det betimeligt, at geare ned og samtidig skrue op for motorens omdrejninger.

Kabinen har også fået en endog kraftig opdatering, til det der er meget, meget bedre. Et stort plus.

Men igen er der en rigtig positiv bemærkning. Vi kan næsten leve med Toyotas valg af CVT gear, for der er ingen der laver hybrid som Toyota. Det er tydeligt den japanske gigant har rigtig mange års erfaring, alle små dumheder og børnesygdomme er for længst luget væk fra kartoffelrækkerne, vi får ved hvert eneste generationsskift større og større glæde af hybridsystemet, vi kan køre ganske lange stræk uden den 3-benede blander sig, vi kører altid el fra selv en nogenlunde kold morgenstund, og så skal man lægge mærke til følgende tal.

15,5, 16,5, 20,0 og 21,5+.

Fordi Yaris gav et fornemt indtryk fra første færd, brugte vi ekstra tid på den store stresstest. Vi satte kurs mod syd, satte fartpiloten til at holde 155 km/t, det lykkedes sådan nogenlunde at finde den ønskede trafikrytme, og de 15,5 km/l er resultatet af den hastighed over en længere strækning.

Yaris hybrid har ikke en, men to elmotorer, som kan give 80 HK. Benzinmotoren yder 91 HK, og det maksimale for hele pakken er 116 HK.

Tilbage på dansk jord, blev indstillingen sat til 133 km/t, her er det de 16,5 km/l, der er resultatet af forbrug på igen en pæn lang strækning, og så giver de to sidste tal næsten sig selv.

De 20,0 er en blanding mellem almindelig dansk kørsel på landevej samt motorvej med 110 km/t, hvor de 21,5 er samme blanding af lidt landlig kørsel på vej til arbejde, tilsat en trist mængde bykørsel, hvor bilens hybrid for alvor kommer til sin ret, så alt afhængig af hvordan du kører, så hedder det mindst 21,5 km/l i snit, og har du mange kilometer i byerne, er det noget mere. Nok op omkring 25 km/l, men det er den daglige strækning, der har den helt afgørende betydning for det forbrug nye Yaris ejere vil opleve.

Det vi hænger hatten på, og det er rigtig positivt, er bilens forbrug på motorvej. Tænk at man kan banke livet ud af en stakkels Yaris, og holde sig til på et forbrug, der siger 15,5 helt almindelig blyfri 95, – det er rigtig flot. Tallet for det hurtigste man må køre i Danmark uden at risikere en hjemmelsudfordring, er også flot, vi er mere end tilfredse med de 16,5 km/t, så selv om vi ikke klapper i hænderne af begejstring over den 3-benede motor, må vi nødtvungens anerkende de rent håndværksmæssige og forbrugsmæssige kvaliteter, der er lagt for dagen.

Med den ene hånd må vi rose det tekniske resultat, mens vi med den anden beklager, at det kun blev til tre cylindre.

Fast komfort

Ny Yaris er bygget på en helt ny platform, og normalt kan man ikke se på en ny bil, om der er tale om en ny eller noget genbrug af byggesten, men det kan man faktisk på ny Yaris, som både har fået et anderledes og friskt udtryk, men hjulene er rykket fra hinanden, helt ud i hjørnerne, ligesom akselafstanden er øget. Yaris er også lavere, bredere og en anelse kortere end tidligere, og når man samtidig strammer på bilens opsætning, uden det går ud over komfort, gør styringen lidt mere direkte, ligesom man har fornuftig føling med vejbanen, så udløser det rigtigt mange plusser hos Bursd.com

Den større bredde i bilen, gør også kabinen mere luftig. Der er blevet bedre plads, bagsædet er som det altid er tilfældet i denne klasse lidt begrænset, men så længe man er to, har man rigelig plads, og man føler rent faktisk, man kører i en større bil end tilfældet.

Sikkerheden har også fået et meget større plaster til sjuskede, uopmærksomme eller glemsomme bilister, vi kipper på hatten og noterer, at det er ganske let at sætte den automatske linjevogter ud af funktion, vi er tilfredse med støjniveauet, vi kan ikke finde noget positvt at sige om bilens bagagerum, det er jævn, trist standard med en høj indvendig læssekant.

Vi noterer også, at man nu kan køre med en ganske bitte, lille trailer, – en trailer som ikke henter den store Ikea pris, man kan med lidt omtanke klare det mest nødvendige, og så slutter vi som vi begyndte med den tekniske pakke, hvor batteriet i ny Yaris hybrid er blevet større, bilen har ikke en, men to elmotorer, hvor der kan hentes 80 HK ud af det elektriske system, mens benzinmotoren står noteret for 91 HK.

Bagruden er knap så lodret som tidligere, og det kan koste Toyota mange kunder i Danmark, for ny Yaris kan ikke længere registreres som dansk varebil. Målene er ikke gode nok.

Den helt afgørende forskel mellem en Yaris hybrid og bilens konkurrenter, er den måde el og benzin går op i en højere enhed. Der er et rigtig flot – hvad skal vi kalde det – flow i systemet, hvor man kører el på tidspunkter, hvor det slet ikke er forventet, og så viser vor stresstest på de lange grimme motorveje, at Toyota også har fundet ud af at bruge hybridteknikken på tidspunkter, hvor den tidligere så helt i dvale.

Og så er der selvfølgelig Yaris og Årets Bil i Danmark. Vi tør stadig ikke tænke på, hvad det kunne være blevet til, hvis Toyota nu havde udviklet en ny 1,5 med fire cylindre. Vi kan sige med sikkerhed, at vi var røget helt til top på karakterskalaen. Både skalaen på denne side, men også på den eksterne karakterskala.

Toyota Yaris 1,5 Hybrid H3

Smartere, mere kæk, nærmest lidt fræk i sit formsprog, og alt i alt en herlig forbedring af design fra Toyota.

Pris: fra 129.990 kr

Pris for testbil: 249.990 kr

Motor: 1,5-liter 3-cyl

aut type CVT

116 HK v. 5500 o/m

141 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 9,7 sek

Tophastighed: 175 km/t

ECE-snit: 26,3 km/l

Kørevægt: 1140 kg

Totalvægt: 1615 kg

Trailer: 450/450 kg

CO-2: 87g/km

Pin It on Pinterest