Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

15. August 20:00 by Jørli Petersen

Lige ved

Toppen af Yaris programmet er meget mere end en gang GTI. Faktisk er Toyota ikke specielt interesseret i at sælge mange GR Yaris, der skal kun bygges så mange, at den kan bruges som officiel VM rally-bil.

Da vi havde ny Yaris til test første gang, kaldte vi anmeldelsen for ”lige ved og næsten”. Nu har vi fat i den ultimative Yaris, en helt anderledes bil, noget helt særligt, og alligevel falder vi tilbage til gamle vaner, selv om vi nøjes med et ”lige ved”.

Først ser vi nærmere på Yaris GR, der er efterfølger til tidligere Yaris GRMN, som du også kan finde udførligt beskrevet her på hjemmesiden, hvis du skubber lidt til søgefeltet.

Denne Yaris GR er ikke en bil der skal glæde nogen som helst. For Toyota ville det være allerbedst, hvis man kunne springe helt over denne model GR, som først og fremmest skal danne grundlag for homologering af den ypperste Yaris, den model Yaris der kører VM rally.

Dobbelt udstødning og let designet diffuser.

Derfor er denne Yaris GR et skridt på vejen, det er officielt en helt almindelig Yaris, som man hiver ind i et lukket værksted, og går i gang med alle mulige og næsten umulige ændringer. Resultatet er en ægte bisse, en 100 procent gadedreng, som man ikke kan undgå at holde af, model GR har samme akselafstand som standard Yaris, længden er plus 5,5 cm, bredden er plus seks, mens højden på det højeste punkt på taget er gjort 1,5 cm lavere, mens hækken umiddelbart over bagruden er hele ni centimeter lavere. I dette tilfælde gider vi slet ikke vurdere alt det pjat med plads på bagsædet, det er slet ikke det der handler om med Yaris GR, hvis du til gengæld synes det er rent sjusk, så skal du købe Yaris Hybrid, og glemme alt det det efterfølgende.

Mere signalværdi for de særligt udvalgte, der kan kravle i føresædet.

Røde calipre er mere end en rød farve. Det betyder mere bid.

Støbt kulfiber

Toyota har selvfølgelig bygget en voldsom masse forstærkninger ind i bilen, alt det er noget man ser nedefra, men man har også jagtet overflødig vægt, og derfor er der brugt masser aluminium og kulfiber i denne GR, og som noget nyt har man ikke lavet kulfiber dele på vanlig vis, hvor man lægger lag på lag, hvorved man opnår et vævet materiale, med Yaris GR har man støbt taget i kulfiber, og vi mangler lidt info om styrke ved denne metode, sammenlignet med den traditionelle.

Til gengæld er vi meget sikre på, at den støbte gang kulfiber øverst oppe giver bilen forbedret vridningsstabilitet, det sparer også vægt, og måske er det billigere at bygge på denne måde, men det anderledes baghjulsophæng med dobbelt wishbone kræver en del mere end baghjulsophænget på en standard Yaris med og uden hybrid, mens vi også kan konstatere, at McPherson slet ikke er så ringe som nogle mennesker tror, for Toyota har ikke gjort sig den ulejlighed at lave om på grundkonstruktionen, og så har denne type fjederben den fordel, at de kan udskiftes på meget kort tid. Værdifuldt for en bil der bruges til motorsport, og det er netop formålet med Yaris GR, som er en ”lige ved” rallybil på lavere niveau end VM serien.

Meget mere end GTI

Noget af en specialitet, men også et signal om et veludført karrosseri, rammeløse sideruder.

Testbilen er den absolutte topudgave af Yaris GR. Som ekstraudstyr kan man købe en såkaldt Circuit pakke, som ret beset burde have heddet rally-pakke, for det udstyr der er strikket på bilen, er især målrettet rally-sporten. Det forstærkede skjold under motoren taler sit tydelige sprog, at bremsecaliprene er blevet røde, er et signal om mere bid, undervognen har fået nok en gennemgang, og så er der kommet Torsen differentiale til at styre 4-hjulstrækket, og så er bolden givet op til fest og fornøjelse, som gøres noget mere let tilgængelig, hvis man hygger sig med den ekstra drejeknap, der er dukket op i midterkonsollen. Track eller Sport står der som indledning til en ren ønskekoncert, og med elektronisk hjælp, behøver man ikke hedde Vatanen eller Blomqvist for at få maksimal fornøjelse af Yaris GR, som er meget, meget mere end blot en GTI.

Drej og ønsk. Vælg mellem sport og bane.

Yaris GR er ”lige ved” at være et fintunet operationsudstyr. Fast afstemt undervogn, meget direkte og præcis styring, fuld kontakt med underlaget, og når først man har taget mod til sig, og tester det man tror er bilens grænser, opdager man, er grænserne er meget længere væk.

Speederen er igen noget der kan bruges aktivt, når der skal køres sporty, og med 261 HK er Yaris GR i en klasse for sig, og således mere end ”bare” en pumpet udgave af en allerede kendt model.

Ny 1,6 liters

Og så går den vel ikke længere. Vi har siden første linje brugt vendingen ”lige ved”, og der er ting vi ikke forstår. Hvorfor i hede hule o.s.v. har Toyota brugt krudt på at udvikle en såkaldt ny 1,6 liters motor med kun tre cylindre, og det er ikke engang en simpel opboret udgave af den 1,5 liters, der ligger i ny Yaris.

Her ligner Yaris GR ikke en barsk bandit.

Man har ingen problemer med at se forskel på Yaris GR og standard Yaris.

Vi kan godt forstå Toyota ønsker kubik, men antallet tre er grænsende til en fornærmelse mod en bil som netop GR Yaris. Vi vender lige spørgsmålet direkte til Toyota og spørger: Kunne man drømme om at smide en 3-benet motor i en Yaris WRC? Nej vel. Hvorfor skal helt almindelige dødelige, som godt vil bruge mere end en halv mille på en Yaris, så spises af med en haltefanden?

Vi anerkender Toyotas gode arbejde med en dårlig konstruktion, men hvad er svagheden ved en 3-benet frem for en 4-cylindret.

Her er det store ubesvarede spørgsmål. Hvorfor kun tre cylindre?

Foruden lyd og balance mangler der slet og ret en eksplosion per motoromgang. Hvorfor kører en 1,6 liters formel 1 motor med seks cylindre? Og i tilfældet GR Yaris er det mærkbart om end ikke så tydeligt, at motoren har lidt bøvl med at skubbe effektivt fra ved lave omdrejninger, – en typisk svaghed for 3-benede, og her kommer så forklaringen på vor store forundring.

Toyota laver allerede særdeles lækre og sprøde motorer på deres fabrik i England. 4-cylindrede naturligvis, faktisk i den størrelse, som kunne flytte GR Yaris helt op i den absolutte drømmeverden, men det har man ikke gjort.

Derfor er vi meget begejstrede for GR Yaris, vi lægger os fladt og anerkender bilens fremragende køreegenskaber, mens vi ikke er specielt vilde med valg af motor. Sagt lidt populært, så kan et hvilket som helst fjols smække en turbo på en motor, og hente masser af kræfter ud af skidtet, dertil skal der så tilføres en del viden og akkuratesse, før man får det bedste ud af systemet, men skal man have det absolut bedste, skal der mindst fire pløkker i maskinrummet.

Toyota GR Yaris

En meget speciel bil fotograferet foran en meget kendt dansk kro. Det er faktisk ment som en hyldest.

Pris: fra 499.990 kr

Pris for testbil: 575.990 kr

Motor: 1,6-liter 3-cyl

6 man

261 HK v. 5500 o/m

360 Nm v. 3000-4600 o/m

0-100 km/t: 5,5 sek

Tophastighed: 12,2 km/t

ECE-snit: 26,3 km/l

Kørevægt: 1368 kg

Totalvægt: 1615 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 186g/km

Pin It on Pinterest