Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

24. January '21 21:18 by Jørli Petersen

Løve power

Peugeot har været i lære hos Lego. Der er kun en motor i samlesættet, mens forskellen på forskellige modeller udelukkende er mængden af batterier.

Peugeot er kommet lidt sidelæns ind en el-alderen. Fra at ligne et bilmærke uden noget egentligt bidrag, lancerer man pludselig en længere række fuldt elektriske biler, og det er ikke kun Peugeot der bliver helt elektriske. Alt i den større og større PSA koncern deler samme teknik, og med god hjælp fra det kinesiske bagland, har Peugeot lavet den første af flere typer el-bil, hvor samtlige biler kører med samme elmotor, samme styring af alle de elektriske komponenter, samme små fiduser til at hente en kilometer eller to ekstra før man skal tilbage til ladestikket, og forskellen på de forskellige modeller, er udelukkende størrelsen af batteripakken, og mere enkelt kan det dårligt blive.

Det er som at stoppe batterier i lommelygten. Det ene efter det andet, så større lommelygte, jo flere batterier kan man bruge, lyset fra pæren er den samme uanset om man bruger et eller måske fire batterier, men det gør noget ved holdbarheden.

Og de større batteripakker hos Peugeot handler om rækkevidde.

100 HK som standard

For ikke så længe siden kunne Peugeot også vise en fuldt elektrisk varebil. En helt traditionel kassevogn i den mest almindelige størrelse, men Peugeot elektriske Expert har nøjagtigt samme motor som testbilen, der har betegnelsen e-208. Peugeots løsning hedder 136 HK hvis man trykker på den rigtige knap, hvis man kun trykker på startknappen og sætter i fremadgående gear, råder man over godt 100 HK, og igen handler det om rækkevidde.

Bilens egen regnemaskine er ganske afslørende. Fra 66 procent på batteriet til 100 procent, tager det en time og 55 minutter.

I midterkonsollen sidder en type knap, som vi kender fra de traditionelle biler. Her kan man skifte mellem komfort og sport, det kan så give flere resultater, man kan både få et anderledes gearskifte, man kan få en mere direkte styring, en let anderledes dæmpning og ikke mindst en mere sporty motorprogram, men når bilen hedder noget med ”e” handler det udelukkende om at spare på energien. At køre så grønt som muligt vil de mest ivrige klimaaktivister sikkert sige, men i bilernes verden drejer det sig om at gøre elbilen så duelig som muligt. Man bruger samtlige kneb i værktøjskassen til at gøre elbiler til det duelige alternativ, og derfor går vi ikke så højt op i køreegenskaber på denne 208, som opfører sig noget anderledes, fordi bilens vægt er højere. En køreklar e-208 vejer 1558 kg, så den adrætte 208’er udskiftet med en bil, der har vægten bedre fordelt, men øget vægt er øget vægt, og længere er den ikke.

Rækkevidde

Det kildne problem med e-208 er rækkevidde. Som det er tilfældet med alle andre el-biler. Den officielle rækkevidde for e-208 er på den gode side af 300 km, helt teoretisk 340 km efter WLTP metoden, men vi kommer slet ikke i nærheden af de 340 km. Heller ikke hvis vi holder os til ren bykørsel.

Igen, bilens egen regnemaskine siger mere end to tredjedele på tanken, man alligevel bliver det kun til 474 208. Og ja, tallet er velvalgt.

En anden åbenlys svaghed for el-biler er den danske vinter. Man kan ikke forlange, at tidens billister pludselig skal give afkald på alt det vi har vænnet os til, og det koster på rækkevidde, at opretholde en almindelig temperatur i bilen.

Man er selvfølgelig ekstra opmærksom på at skrue ned for blæser og andre anti-dug foranstaltninger så hurtigt som muligt, men uanset hvordan vi vender og drejer e-208, kommer vi nok ikke meget længere end de 250 km på en ”optankning”, som endda er det tal bilen selv oplyser.

Jamen så lader vi da bare lidt oftere, – udtrykket, ”Vi smider lige ladestikket i bilen”, er hurtigt noget man helt vil undgå, for som det lille foto viser, det tager næsten to timer at lade fra procent til 100, og ja, vi kan spare en del tid ved at stoppe ved de obligatoriske 80 procent, som el-bilerne ynder at fremhæve, men hvis man kun har 250 km at lege med, som endda er en rækkevidde der ikke indeholder kørsel på motorvej, så var det ikke længe, før man igen skal finde en ladestation, og så er tarteletterne blevet kolde hos mormor i Jylland, inden familien når frem.

Og det er ikke fordi vi trækker i håndbremsen når der skal lades. Lynladeren er af den store type, der kan lade op til 175 kW, hvis og hvis.

Batteripakken i e-208 er 50 kWh. Skal den så være større? Hvad vil det gøre ved bilen?

Først og fremmest vil bilen blive dyrere, og den går ikke blandt de små el-biler, som ikke nyder godt af afgiftsfritagelse i lande, hvor man slet ikke har bilafgifter. Her er el-bilerne således markant dyrere, og en mindre bil til en meget højere pris går simpelthen ikke.

Samtidig vil bilen blive tungere, den får et dårligere energiregnskab, for det koster energi at flytte rundt på batterierne, så selv om vi synes rigtig godt om Peugeot e-208, så kaster bilens rækkevidde en lidt kedelige skygge over fornøjelsen, hvor bilen kan godt kan føles helt frist hvis man trykker på knappen og lukker op for alle 136 HK, men fuldt knald på motoren koster igen på rækkevidde, så e-208 er som en række andre el-biler bedst egnet til de nære opgaver. Til bykørsel, til en gang kørsel rundt i lokalområdet, og det er en bil, hvor man slipper for mange kedelige stunder ved en ladestander, hvis man får sin egen 11 kW opladning i carporten.

 

Peugeot e-208 Allure

Designet er frækt, prisen er vel nogenlunde i dagens marked, bilens egne instrumenter er ikke overoptimistiske med angivelser, men e-208 har samme handicap som mange andre elbiler. Rækkevidde.

Pris: fra 239.990 kr

Pris for testbil: 259.990 kr

1 – aut

136 HK

250 Nm v. 0 o/m

0-100 km/t: 8,1 sek

Tophastighed: 150 km/t

Batteripakke 50 kWh

Spænding ?

Rækkevidde 340 km

Kørevægt: 1558 kg

Totalvægt: 1910 kg

Trailer: 0/0 kg

CO-2: 0 g/km

Garanti: Batteri 8 år, bil 5 år/150.000

Pin It on Pinterest