Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

20. February '18 11:41 by Jørli Petersen

Løvernes arbejdshest

Peugeot 308 er halvtgående som model, Car of the Year 2014 har fået et face-lift, og Peugeots markante front, kan ikke forveksles med noget andet i bakspejlet.

Vi starter med at tage forbehold for den pris, der er opgivet i de tekniske oplysninger. Priser fra 280.0000 kr har vi anført, men det er langt fra sikkert det holder stik, for den nye 308 1,5 diesel får beregnet sit forbrug efter nye beregningsmetoder og nye normer, som gerne skulle ligge noget tættere på virkeligheden.

Med nye og mere realistiske forbrugstal, bør der være tilfredshed over hele linien, især hos kommende købere, men sådan forholder det sig måske ikke, for nye og lavere tal på officielle forbrugstal, betyder højere bilpriser i Danmark.

Desværre har folketingens medlemmer manglende viden på en række punkter. Visse partiers uvidenhed efterlader endog kedelige aftryk i dansk trafikpolitik generelt, og den manglende indsigt breder sig nu til hastigt stigende priser, som nærmere er til glæde den modsatte side af det politiske spektrum.

Dagens bilafgift er bestemt af flere ting, men en af faktorerne er forbrug per kørt kilometer, og når nye tal laver radikalt om på bilpriserne, skal der endnu engang laves nye dansk bilafgifter, hvis man som minimum ønsker at fastholde nuværende priser.

En herlig frostkold morgen, er en gearknop af alu ikke lykke. Kørevanter er påkrævet.

En rigtig slider

Selv om prisen kan betyde uvelkommen stigning til Peugeot 308 SW med den nye 1,5 diesel, har det franske løvemærke alligevel ganske gode kort på hånden. Den nye diesel erstatter den efterhånden meget veltjente 1,6 motor, der har været så meget igennem før udfasning, men selv om nyheden har et minus på 100 kubik, er den et teknisk fremskridt. En rigtig topmotor, hvis man vurderer nyheden som en hverdagsting, slider, rugbrødsmaskine, – noget der bare skal fungere morgen og aften.

1,5 motoren kommer i flere varianter, den vil blive benyttet i en lang række forskellige biler, og den er allerede så efterspurgt, at 1,5 maskinen er forsinket. Testbilen er den eneste bil i Danmark, der er udstyret med den nye motor, som først ventes til landet efter sommerferien, og det er lidt ærgerligt for de mennesker der køber bil i foråret, for sensommerens nyhed er bedre end forsommerens motor, selv om prisen kan vippe til den forkerte side.

Basisplads eller basisudnyttelse. Brugsværdien er høj.

Vi tester den nye motor i en verison med 130 HK og flotte 300 Nm, der ligger ved 1750 omdrejninger. Vi bemærker også, at de 130 HK er tidligt til stede, – allerede ved 3750 omdrejninger, og når disse rå data omsættes til dagligt brug betyder det, at man kan give bilen en forholdsvis høj totalgearing, have kraftoverskud over et bredt område, køre motorvejskørsel ved normalt dansk tempo og alligevel køre med lave omdrejninger og et tilhørende lavt forbrug.

Helt fra kælderen

Det vi især lagde mærke til under test var to meget afgørende ting. Støjniveau. Aldeles fremragende, og med det mener vi lavt, sådan en svag brummen fra bilens forende. Vi lagde også mærke til motorens gangkultur ved lave omdrejninger, hvor den nye 1,5’er er lidt i særklasse. Motoren trækker helt rent fra særdeles lave omdrejnninger. Det er lige før vi kan sammenligne Peugeots 1,5 diesel med en stor lastbilsmotor.

308 i SW version er både praktisk, særdeles velkørende, og designet er ikke så ringe endda.

Selv om vi kører i højt gear ved 11-1200 omdrejninger, giver vi bare en gang pedal. Bilen reagerer som andre biler gør ved noget højere antal omdrejninger, lægger sig i selen og øger tempo. Hvis ikke det var fordi der er traditionel kobling i bilen, kunne vi godt fristes til at spørge, – hvad skal man med en automatkasse, når man kan minimere antal af gearskift, som det er tilfældet i Peugeot 308 SW 1,5 BlueHDI, som er den helt rigtige betegnelse for den nye hverdagsslider.

Flere sider af 308

Peugeot 308 SW har fået et facelift, men det er som mange andre af samme type, særdeles diskret. 308 blev Car of the Year i 2014, så det var tidspunktet for opdatering, men det handlere mere om lidt finish, lette ændringer i kabinen, forbedret sikkerhed og så den største forbedring, 1,5 motoren.

Vi vil kalde Peugeots nye 1,5 maskine for en solid ankerplade i de kommende års modelprogram. Mange biler kan drejes omkring denne veltrimmede og meget sparsomme maskine, men vi må også understrege, at den motormæssige ankerplade er en hverdagsting uden store anstrøg af noget festligt.

Vil man for alvor fornøje sig og få fuld glæde af de fremragende køreegenskaber i Peugeot 308, skal man lidt højere op i maskinparken, og derfor holder vi lidt tilbage med skamros til 308 SW denne gang, for vi har en fræk aftale med en kraftig version af 308 om kort tid, så lige her overrækker vi en stor buket roser til den kommende hverdagsmotor, og glæder os til festversionen af 308. Mere om det senere.

Peugeot 308 SW 1,5 BlueHDi

Her er den så, den nye og meget veltrimmede 1,5 liters diesel, som vil præge mange PSA-biler de kommende – måske mange år. Forbrugstallet oplyses til 26,3 km/l, og selv om vi kørte mange kilometer på motorvej, lå vores forbrug på den gode side af 20 km i snit.

Pris: fra279.900 kr

Pris for testbil: – kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

6-trins man

130 HK v. 3750

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 10,0 sek

Tophastighed: 203 km/t

ECE-snit: 26,3 km/

Kørevægt: 1452 kg

Totalvægt: 1900 kg

Trailer: 680/1400 kg

CO-2: 100 g/km

Pin It on Pinterest