Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

11. May '22 10:25 by Jørli Petersen

Logiske tanker

Xpeng er det nye kinesiske bilmærke i Danmark, og bilerne bliver leveret til danske købere i årets sidste måneder, hvis Kina ikke lukker yderligere ned. Prisen er sat til 390.000 sådan cirka kroner.

Det er spændende nyt om den kommende Xpeng, som ruller de første biler ud til danske købere i slutningen af året, – hvis det bliver muligt selvfølgelig, for Kina har det med at lukke ned, og holde godt og grundigt lukket. Hvis Xpeng rammes af disse lukninger, sætter usikkerheden ind, men nu skulle den værste tvivl om bilens pris være nogenlunde afklaret.

390.000 kr siger Xpeng. Sådan cirka deromkring. Efter at have lyttet til danske bilpriser i snart mange år, er det nok ikke helt skævt, så hvorfor ikke sige 389.990 kr, og gør vi det, ligner det pludselig en typisk pris på en bil.

Indretningen er en krydsning af det vi kender fra ellerter som Tesla og Hyundai Ioniq 5.

Xpeng kan også melde yderligere om fremtidig struktur, man forventer endnu et servicepunkt vest for Storebælt, intet er endeligt, men Aarhus er ikke noget dårligt bud. Xpeng er på vej med et permanent bilhus i det nordlige København, og der arbejdes stadig på en aftale med en landsdækkende værkstedskæde, som skal stå for service og vedligeholdelse, og så vil en Xpeng køber i København selvfølgelig hente sin nye bil i det nye bilhus i den nordlige udkant af København, men hvad hvis køberen bor i Ålborg?

Side 1 på den store midterskærm. Mange funktioner kan også styres med stemmekontrol, og hvis du som passager siger åben vindue, ruller højre siderude ned. Systemet måler input fra mikrofoner, for at bestemme din placering i bilen.

Så bliver bilen leveret med en autotransporter, og dermed lancerer Xpeng samme koncept som den lokale pizza-joint, man bestiller og betaler på nettet, og bilen dukker op ved hoveddøren.

Alt det personlige

Vi har også haft lejlighed til første runde med Xpeng P5. En slags udvidet sparke-dæk seance, og Xpeng er ikke specielt interessant, fordi der er tale om en el-bil, det er heller ikke det kinesiske ophav, der gør bilen til noget særligt, – det mest interessante ved Xpeng er det operativsystem, der driver hele bilen. Systemet er Xpengs eget, så hvordan fungerer bilen, sammenlignet med det vi kender fra så mange andre el-biler?

Alle sikkerhedssystemerne er på plads, og kan indstilles til din personlige indstilling. Indstillinger kan kun foretages når du holder stille, og gearvælgeren er sat i P.

Første indtryk af P5 er en krydsning af det vi oplever fra Tesla og Hyundai Ioniq 5. Det er tale om et to-delt layout med skærme, og faktisk en stor skærm over midterkonsollen, der fungerer ved første berøring. Ikke en eneste gang måtte der trykkes to gange, eller måske gøre et nyt forsøg med et andet og mere præcist tryk, – vi fik den funktion vi ønskede, og så rykker vi omgående ud med to af de bedste oplevelser omkring bilens mange funktioner.

Det hele synes lige frem efter næsen. Helt logisk opbygget. Der ser ikke ud til at være en krøllet tankegang, som man først skal lure, før man kan betjene Xpeng, og næste gode nyhed er mulighed for en personlig opsætning, som i samme øjeblik du sætter dig bag rattet, rettes ind til dine valg, efter husets hersker har været til yoga. Det er selvfølgelig sæder, temperatur og en række andre ting, men det er også en personlig indstilling af de mange sikkerhedssystemer, hvor vi uden nogen form for betænkning, vil have sat alt med linjevogter og rysten i rattet ved vognbaneskift sat på stand-by, indtil vi finder det praktisk at anvende.

Ding og dong

Vi bemærker også, at Xpeng har været voldsomt inspireret af Mercedes. Vi genfinder næsten de stilkkontakter, som har siddet i Mercedes i generationer, – det skal ikke lægges Xpeng til last, men der er selvfølgelig også uhyrligheder, som vi bliver forsikret om, er fjernet inden bilerne rammer de danske kunder.

Procentregning er vigtigt når man kører el-bil, og Xpeng opgiver kun rækkevidde i kilometer og ikke i procent. Det bliver rettet, forsikrer Xpengs danske afdeling.

Testbilen er en prototype, og dermed meget kinesisk. Den taler engelsk til dig, så du bliver helt rundtosset, og vi ved, at kinesere er helt vilde med ding-dong og klokkelyde, så bilen bimler og bamler, så snart man nærmer sig noget, der kan udløse en advarsel af den ene eller anden art, og det går helt galt, når man med et enkelt og meget logisk klik på den ene stilkkontakt, aktiverer bilens selvkørende funktioner. Når det sker, bliver den engelsktalende dame i højttaleren meget ivrig med beskeder, der kan sammenlignes med den gamle Aarhus-historie om bilens blinklys, – nu virker den, -nu virker den ikke, -nu virker den, men alt det bliver fjernet, og så finder vi et andet positivt indslag i Xpengs egne programmer, de kan løbende opdateres, og så snart der er en forbedring (forsikres vi), vil de blive opdateret i bilens program næste gang den lader.

Jo mindre kineser, jo mere plads skal der være ved bagsædet, og det ser man tydeligt i Xpeng P5.

Vi endte også med at blive en smule småimponeret over bilens automatiske parkeringssystem, der fungerer på alle typer parkering, – også skråparkering, og systemet prioriterer baglæns parkering, også når du har fundet en ledig plads i en kælder. Lusket.

Bilen lander altid inden for stregerne, den står måske ikke altid helt snorlige i båsen, den kan også være meget tæt på den forhindring, der er bag bilen, men det fungerer flot, og alt i alt er vi lidt småimponeret over det program, Xpeng har strikket sammen til at styre P5. Det er måske rigtigt, at Xpeng er mere en teknologivirksomhed, end de er bilproducent, og det bliver vi bevidste om, da vi ruller over noget ujævn asfalt med en hastighed, der ligner dansk landevejskørsel.

Gevinst på vind

Pludselig bliver vi opmærksom på bilens afstemning af undervogn. Kunne dæmpningen været gjort bedre? Er bilen god nok til at opsuge små og lidt større ujævnheder på deres vej til kabinen, – det blev til en lille mistanke, og det er afgjort et emne vi vender tilbage til, når vi får bilen til almindelig dansk test, hvor et kort indtryk skal udskiftes med daglig omgang.

Selvfølgelig kan Xpeng også fortælle dig, om du kører optimalt i forhold til rækkevidde.

Det er til gengæld sikkert, at der er ualmindelig god plads på bagsædet. Kineserne er bindegale med benplads på bagsædet, og den særhed udmøntes i særdeleshed i Xpeng P5, der også har et meget vindglat design. Bilen har en Cw-værdi der matcher Tesla, – omkring de 0,22, og selv om bilen er 152 cm høj, ser den ikke ud til at være nær så høj, men samlet har P5 et meget vindglat design, og det giver valuta på rækkevidden, som er 465 km efter WLTP, og det er opnået med en batteripakke, som ”kun” er 66,2 kWh. Ganske flot.

Det betyder, at P5 godt kan bruges til en lidt længere tur rundt i landet, og vi er på ingen måde generet af den knap så talmæssigt imponerende mængde hestekræfter, som overgår af flere konkurrenter. 207 HK lyder ikke vildt og voldsomt, de 310 Nm findes også bedre i andre el-biler, men på intet tidspunkt kunne vi efterlyse mere, det opleves umiddelbart som en meget veltilpasset pakke, som selvfølgelig skal gås efter i sømmene med mere vægt i bilen.

Det er en kinesisk bil med automatisk opdatering af programmer, men hvad med det lille kamera i A-stolpen. Bliver man fotograferet, hvis man taler grimt om Kina, eller ryger man i bogen, hvis man piller næse under kørsel. Nå spøg til side, – det formodes at være en slumrealarm, som den kendes fra flere andre biler.

Vi brugte også tid på at se nærmere på P5 de steder, man normalt ikke tjekker, og selv om testbilen til inspektion var en prototype, synes produktkvaliteten at være flot, ligesom vi er tilfredse med valget af materialer. Hvis de endelige produktionsmodeller holder den lovede standard, er det en velforarbejdet pakke, og så lukker vi dette første indtryk med det udtryk vi brugte, da Xpeng blev præsenteret i Danmark.

P5 er bilen med det hele. All inklusive, kaldte vi første omtale, og der er alt i komfort og udstyr. Det eneste der kan tilkøbes, er metallak.

Den begrænsede motor ved de trækkende forhjul er på 207 HK, og det er mindre end andre ellerter i samme prisklasse, men det er ikke en ulempe, vurderet efter første korte tur med P5. Som fuld kompensation er alt udstyr på plads i Xpeng, men det havde været et stort plus, hvis bilen var udstyret med hækdør frem for den alt for lille klap til bagagerummet, så 5-dørs frem for 4-dørs sedan.

Pin It on Pinterest