Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

8. December '23 11:00 by Jørli Petersen

London og varm luft

Det skulle have været så godt, men indtil videre er det kun blevet til enkelte udgaver af den fuldt elektriske London taxi, som nu har mere end halvdelen af kørende biler i London. Ligheden mellem ny og den ældre model i baggrunden er til at få øje på.

Den berømte London taxi er sort, klumpet, men utrolig funktionel til sit formål. Derfor var det oplagt for kinesiske Geely, at overtage den ikoniske taxi, endda med det formål at bygge videre på bilen, at udbrede den kendte London taxi til andre lande, og som en udvidelse ville man også forvandle den sorte taxi til en varebil.

Som sagt så gjort. Alt er gået i den helt rigtige retning, og i dag er halvdelen af alle taxier i London af typen LEVC TX. Det er omkring 7300 biler i løbet af få år, men produktionen i Coventry skulle også været mere end en ny elektrisk taxi til London.

Det var også meningen den særdeles praktiske taxi skulle sælges til mange andre lande, og der er også kommet et par enkelte biler til Danmark, men det ligger helt tilbage til 2019, og der har også været planer om at etablere en egentlig dansk importør, som især skulle tage sig af salg af elektriske varebiler til transport af varer og pakker i nærområder.

Det skulle også have været så godt med den en London taxi ombygget til varebil, men den er heller ikke kommet til Danmark.

Intet af dette er sket, og det er tilladt at undre sig, for hvorfor er LEVC som varebil ikke kommet ud over brexit-Englands grænser?

Der er vel ikke nogen god forklaring, og det handler ikke om Geely, der ejer LEVC, hvilket gør en London taxi i direkte familie med Volvo, Polestar, Zeekr og flere andre, og netop kineserne nærmest vælter ind i Europa med el-biler, så hvorfor ikke LEVC som varebil?

Hvis man angriber LEVC som varebil, kan man kort sige, at den ligner noget, der er lige så praktisk som varebil, som den er praktisk som taxi. Den er mere rummelig end andre sammenlignelige varebiler, bilen kunne med den rigtige pris, være et rigtig godt alternativ til markedet, der efterhånden består af tre udbydere, og da LEVC ikke har andre varebiler i den kinesiske familie, giver det slet ingen mening.

Derfor må vi samle opmærksomheden omkring bilens teknik, som ikke i sig selv er imponerende. Især ikke batteripakken.

Med kun 31 kWh kan man godt sætte et spørgsmålstegn ved rækkevidde under danske vintervilkår. Motoren er med sin 150 HK mere end rigelig til kørsel i byerne, men LEVC kan selvfølgelig ikke erobre en tårnhøj markedsandel i London, uden at bilen fungerer, for det ville de første biler hurtigt vise, så tilbage er kun spørgsmålet om pris.

Det er kinesiske Geely, der har overtaget den gamle London taxi-fabrik, og gjort bilerne fuldt elektriske, og det betyder, at Polestar og Volvo er i familie med en London taxi.

Men som el-bil skal LEVC ikke længere konkurrere på traditionel dansk vis. Med el-biler som taxi er markedet lavet om. For ikke så mange år siden, var 90 procent af alle hyrevogne en Mercedes, hvis vigtigste formål var at køre 210.000 km eller blive tre år gammel, så bilen kunne sælges videre med fortjeneste, men de dage er forbi. Både fordi afgifterne er ændret, og dels fordi el-bilerne møver sig ind på markedet for hyrevogne.

Derfor er prisen den eneste logiske forklaring på, hvorfor LEVC ikke er kommet til Danmark. Det eneste danskerne har haft, er en taxivognmand, der skulle fungere som kontaktled til LEVC. Ellers har der ikke været noget, der lignede en egentlig dansk importør, og hvis vi taler varebiler, kan vi godt mene, at bilen har et pænt stort potentiale på det danske marked, hvis prisen selvfølgelig er inden for rammerne af det, som netop nu er prisen på en fuldt elektrisk varebil, og det er en ganske høj pris.

Teknikken i LEVC TX er ikke direkte imponerende. Motoren med 150 Hk er tilstrækkelig til bykørsel, mens batteripakken på 31 kWh er i underkanten af dagens standard blandt el-biler.

Pin It on Pinterest