Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

9. July 17:41 by Jørli Petersen

London-Taxi-Van

Den har ellers ligget til højre fod i mange år, men det er først når London Taxi får kinesiske ejere, man tænker tanken.

Hvis du går på gaden og ser en dobbeltdækker bus med bagperron flankeret af nogle store kantede sorte taxi, er du selvfølgelig i London. Den sorte, store og fantastisk praktiske taxi er kendetegnet for England og London især, men der er forbløffende få andre steder, hvor bilen ellers har fået andet end et marginal interesse. Måske fordi den traditionelle London taxi har rattet i den forkerte side og måske fordi komforten for chaufføren historisk set har været forfærdelig, men der er langt fra den traditionelle taxi til dagens variant af samme, som til englændernes store irritation slet ikke er britisk.

Produktionen af taxi-van er så småt igang. Egentlig serieproduktion påbegyndes i efteråret.

Dagens London taxi bygges stadig i England (Coventry), men det er kineserne der ejer fabrikken, faktisk er London taxi i familie med Volvo, der har samme ejere.

Når vi pludselig kaster os over den klassiske taxi, er det fordi, bilen nu kommer i en helt ny udgave. London taxi kommer nu som ægte varebil.

Sådan, lukket varerum, bygget som van og plads til to standard paller.

Man kan godt spørge, hvorfor ingen har tænkt den tanke før? Set i bakspejlet lå den ellers lige til højre fod, men bedre sent end aldrig, og England er selvfølgelig det store hjemmemarked, men LEVC som mærket og virksomheden hedder, har større planer. Man vil rigtigt gerne sælge bilen til andre lande, men hvad er det, der dukker frem fra de britiske brixit-tåger?

Set bagfra ligner LECV VN5 noget vi kender fra snart sagt alle andre varebiler.

Den nye taxi-varebil kommer som el-varebil af typen el med hjælpemotor. Vi ved ikke, om hjælpemotoren i VN5, som er varebilens betegnelse, er en overskudmotor fra noget Puch Maxi, om det er en brintmotor eller noget helt andet, men taxi-van går samme vej som Ford Transit, der har en model efter samme opskrift.

Hvorfor ikke. Klassisk og genkendelig bil nu bygget som ægte varedyt.

Det vi umiddelbart kan se er, at taxi-van på nogle punkter er bedre end Transit hybrid. Som ren el-bil kan den nye varebil køre op til 58 miles (100 kilometer) på en opladning, batteripakken er så god som 31 kWh, så hvis man lader hjemmefra, er man allerede godt klædt på til dagens arbejde, og så skulle den fulde rækkevidde på køretøjet, inden man skal besøge tankstationen eller en ladestation, være op til 485 km.

Af de mere banale informationer kan vi se, at bilen kan rumme to EUR paller, lasteevnen er 830 kg, og så opgiver LEVC en information, som vi ikke ved hvordan vi skal placere.

Vi mangler information om den forbrændingsmotor, der fungere5 som el-værk i den nye varebil, som både har en pæn stor batteripakke, og en slags fuel-cell løsning.

Fra den engelske fabrik oplyser man, at man med helt tomt batteri kan ramme alle 100 procent på blot 30 minutters opladning, hvis man er tilsluttet en lader, der har en kapacitet på 50 kW.

Vi er opmærksomme på, at Geely, der er de kinesiske ejere af taxi-van, allerede ved en masse om elektriske køretøjer, men at det kan lade på den måde, og helt til 100 procent, lyder som noget vi godt vil se, før vi tager den oplysning for gode varer.

Til gengæld er der nok ikke tvivl om bilens garanti, LEVC giver fem års garanti eller 150.000 miles, svarende til knap og nap 250.000 km, og det er en rigtig pæn garanti for en arbejdshest, og batteripakken er omfattet af de meget almindelige otte år, som er mest almindeligt for garanti på batterier.

Det er selvfølgelig interessant at vide, om den nye taxi-van kommer til Danmark. Vi ved produktionen starter i løbet af efteråret, vi ved, at fabrikken leder efter importører eller samarbejdspartnere, men vi ved ikke, om varebilen kommer med rattet i den rigtige side, ellers er bilen mest interessant for landposten og reklameomdelere på det danske marked.

Som en lille krølle på halen kan vi oplyse, at Danmark tidligere har haft en officiel importør af London Taxi. Importøren var identisk med den danske importør af Rolls Royce og havde adresse i Valby, som på det tidspunkt var særligt berømmet, takket være Olsen Banden.

Ulempen ved den nye taxi-van er rattets placering i den forkerte side. Vi ved ikke, om bilen kommer som venstrestyret, men vi gætter forsigtigt på, at komforten er øget betragteligt siden mærket er overtaget af kinesere.

Pin It on Pinterest