Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. April 19:46 by Jørli Petersen

Love your driving

Et meget nyt kinesisk bilmærke, men også et bilmærke, der er mere end en kopi af noget europæisk. U5 er mærkets eneste model.

Uden på nogen måde at have særlig indsigt i det kinesiske sprog, skulle overskriften til denne artikel være nogenlunde dækkende for det nyeste bilmærke i Danmark.

Aiways.

Ai skulle betyde kærlighed på kinesisk, når man sætter ways i tilknytning til ai, skulle den være hjemme, og hvad er så Aiways, foruden at være det nyeste bilmærke i Danmark?

Først og fremmest er Aiways en fuld elektrisk bil. De virksomheder der står bag Aiways bygger batterier i store stabler, og foruden at levere til tyske luksusmærker, har man også godt øje til det europæiske bilmarked, for grundlæggeren af Aiways er tidligere salgsdirektør hos Volvo i Kina, han har et stort europæisk netværk, og en stor del af de dele der ligger i Aiways U5, er fra europæiske underleverandører.

Aiways har allerede haft dansk debut, og bilen kan ses og købes hos en række kendte Suzuki forhandlere.

Det gælder også motoren på 204 HK, som er den samme som den el-motor VW har valgt til bl.a. ID.3 og ID.4, og Aiways havde en forsigtig dansk debut ved seneste kåring af Årets Bil i Danmark, hvor vi havde den første tur i den nye kineser.

Den rigtige metode

Aiways har rodet lidt med mærkets salgsmetoder. I Tyskland bliver Aiways distribueret af det tyske svar på Elgiganten, i Frankrig er der flere om opgaven, mens den danske løsning er den første metode, der kan beskrives som nogenlunde normal.

Den danske importør af Aiways, er samme importør som henter Suzuki til landet. Den kombination er slet ikke så dum, for Suzuki er ikke specielt langt fremme i skoene med el-biler, så det er en anelse praktisk, at man så kan tilbyde el på en anden måde, og så benytter man selvfølgelig et god del af det danske Suzuki forhandlernet, til at få Aiways rundt i landet.

Da vi så Aiways første gang, mente vi prisen skulle under 300.000 kr. Det kom den. Akkurat.

Fra start er der 12 forhandlere, som allerede er officielt i gang. I løbet af de kommende måneder, vil flere forhandlere bliver koblet til det nye forhandlernet, og når man ikke bare tager alle Suzuki forhandlere, kan det blandt andet skyldes de rent fysiske forhold, for Aiways gør som alle andre bilmærker, man har få, enkle krav til den måde bilen skal præsenteres på, og det kræver kvadratmeter i salgslokalet..

I løbet af kort tid, vil man fuldt og helt kunne købe en Aiways på nettet, men indtil videre sker det hele hos forhandleren, som det sker med alle traditionelle bilmærker. Man kan få prøvetur, sparke dæk, stille kloge spørgsmål, og ikke mindst, tage bilen i øjesyn og danne sig et samlet indtryk.

Noget a la SUV

Aiways U5, som lidt endnu er mærkets eneste model, er en rigtig rummelig bil i en stil, som helst skal minde om noget SUV. Elmotoren trækker på forhjulene, batteriet på 63 kWh er af en ny konstruktion, som er Aiways egen, men placeringen af batteriet er traditionelt, som en pandekage i bunden af bilen, og så er der plads. Plads og mere plads i Aiways.

Samtidig sidder man lidt højere i Aiways, end man gør i mange andre biler, så uden at kaste os ind i en MeTo debat, tør vi godt påstå, at en af de store kundegrupper til U5 er af hunkøn.

Aiways er skrappe til at lave batterier, og de batterier der ligger i U5, er en helt ny type.

De tekniske data siger endvidere 310 Nm, akselafstanden er 280 cm, som kan sammenlignes direkte med Audi Q5, 0-100 er klaret på 7,5 sekund, og tophastigheden har man valgt at sætte til 160 km/t.

Hele bunden under Aiways U5 er som nævnt af aluminium. Fra dørstolper og op er bilen lavet af stål. Denne konstruktion giver lavere vægt, køreklar vejer U5 1795 kg, og i løbet af nogle måneder, bliver det også muligt at sætte en trailer på en trækkrog.

Batteriet på 63 kWh af den nye konstruktion med afstand mellem de enkelte celler, giver bilen en WLTP rækkevidde på 410 km. Igen er det en teoretisk rækkevidde, og forbeholdene overfor alt med ladning og rækkevidder er de samme for Aiways, som de er for alle andre el-biler.

Masser af udstyr

Til gengæld er vi positivt overrasket over bilens kvalitet. Det bliver svært at skrive Kina-junk ud for Aiways, som vi nu har kikket nærmere på et par gange, og de sidste biler var helt almindelige salgsbiler til det danske marked, og så skal vi også tilføje, at der er bunkevis af udstyr i bilen.

Alt hvad man har kunne opfinde af sikkerhedssystemer, er standard på Aiways, der er masser af luksusudstyr, og hvis vi noget drilsk skal sammenligne Aiways U5 med den tidligere nævnte Audi Q5, så fås U5 med to typer udstyrspakke, hvor bilen med hele baduljen koster 335.000 kr, hvor Audi kender fidusen, når det gælder ekstraudstyr, hvor hver lille dims har det med at koste 40.000 kr ekstra.

Der er et utal af kameraer rundt om bilen, og du kan frit vælge nærbillede på den trykfølsomme skærm.

Køremæssigt er vi nogenlunde blevet dus med U5, vi har ikke de umiddelbart store indsigelser, men så godt kender vi ikke den nye kineser, vi har kun set bilen an et par gange, og det ser ud til bilen holder hele vejen til den danske forbruger, og da vi omtalte bilen første gang, kendte vi ikke noget til en dansk pris.

Det gør vi nu, og den ser også ud til at holde. Da vi skrev om U5 første gang mente vi, at prisen skulle under 300.000 kr, og det er den akkurat. Faktisk fem kroner under. Vi kender også garantien, der er fem år eller 150.000 km, som er meget for en ellert, garantien på batteriet er standard med otte år, mens rustgarantien er 10 år, og husk i den forbindelse, at de meget udsatte dele af bilen er aluminium.

Tilbage står så spørgsmålet. Eje eller leje? Aiways er også klar med en dansk leasingaftale. Hvis man kan nøjes med 10.000 km årligt, slipper man med en leasingafgift på 4000 kr hver måned, og 10.000 km viser sig at være pænt langt i en ellert.

Motoren i U5 er den samme som VW ID.3 og ID.4, størrelsen er som Audi Q5, men alt udstyr er allerede en del af prisen.

Pin It on Pinterest