Lukketid i Geneve
Geneva Autoshow lukkede den 3. marts 2024. Det store spørgsmål må være, om det var den sidste gang Geneve, der blev afviklet i det hele taget.
Geneva International Motor Show som er det officielle navn, har ført en omskiftelig tilværelse de senere år. Fra at være det sted alle ønskede at udstille og alle ønskede at besøge, fordi Geneve var stedet hvor alle vigtige nyheder blev præsenteret, kørte Geneve ind i voldsomme økonomiske problemer i 2019.
Det endte med Qatar købte fallitboet, det betød, at Qatar hvert andet år nu har deres egen biludstilling i Doha, hvor man kalder udstillingen for Geneve, og hvis man sammenligner de to gange ”Geneve”, kunne udstillingen i Doha i efteråret 2023 lægge lokaler til 30 større bilmærker, hvor den rigtige Geneve i udstillingencentret Palexpo i 2024 kunne præsentere fem større bilmærker. 5! FEM.
To europæiske, to kinesiske og et enkelt japansk bilmærke havde valgt at udstille i Geneve. Det blev også til en enkelt større præsentation fra et nyt bilmærke, amerikanske Lucid, en virksomhed der laver luksus ellerter og har adresse i Californien.
Biludstillinger i Europa har de senere år været ramt af svigtende interesse fra de store bilmærker. Problemet har været det samme overalt, det koster kort sagt for meget at udstille sine biler, de steder hvor man kan arrangerer biludstillinger har man vidst, at netop biler har været den helt store publikumsmagnet, og den danske besøgsrekord til en udstilling er den seneste internationale biludstilling i Bella Center, og bilerne har også besøgsrekorder i Paris, Tokyo, Shanghai, Los Angeles og Frankfurt, hvor netop Frankfurt var den første af de tre store europæiske biludstillinger, til at kaste håndklædet i ringen.
Paris ser ud til at kunne holde skansen et par år endnu, men problemet er det samme, som vi ser andre steder. De store bilfabrikker svigter de store udstillinger, fordi det koster for meget at udstille, men Paris hænger på, fordi besøgstallet fortsat er meget højt, og så har Frankrig mange bilmærker, som stadig støtter en hjemlig biludstilling, men vi ser også tendenser til manglende vilje, for seneste udstilling i Paris var eksempelvis uden Opel, der som bekendt er blevet et fransk bilmærke og en del af Stellantis koncernen.
Alle mand til Geneve
Når vi sætter spørgsmålstegn ved Geneve, skyldes det også det nye ejerskab fra Qatar. Uanset hvad man end måtte mene om oliestaterne, er det et minus, at det er Qatar, der står som ejer, og på den måde forsøger at car-washe sit image i Geneve. En anden stærk medvirkende årsag til nedgang er Covid-19, hvor udstillingen blev aflyst to gange, og genstarten efter Covid-19 har været meget mere end kritisk.
Det ligner mest af alt en indisk ligfærd, hvor ligbålet ikke rigtigt vil futte, fordi man har købt halvvådt brænde, oversat til mere regelret dansk kan vi også sige, om den seneste udstilling var den sidste.
Fra at være stedet, hvor alle bilfabrikker mødte frem hvert eneste år og fra at være stedet, hvor journalister med biler som stofområde absolut måtte møde frem, hvis man ville have de mest hotte nyheder. Det var også stedet og byen, hvor hotellerne forlangte uhyrlige summer for selv det mest usle hummer, og til sidst havde man også den frækhed, at man kun kunne reservere tre overnatninger, selv om kun havde brug for en enkelt eller to, men uanset de store omkostninger, var Geneve stedet, hvor hele den danske bilbranche og en meget stor del af danske motorjournalister altid mødte frem, men er der nu dømt fravær i den store stil.
Geneve er ikke længere aktuel. Det efterhånden meget store Palexpo, der ligger i umiddelbar tilknytning til lufthavnen i Geneve, havde dette år kun udlejet en brøkdel af arealet. Langt det meste af Palexpo blev slet ikke benyttet, og når man ser, at de fem eneste repræsenterede større bilmærker var Renault og Dacia fra Europa, BYD og MG fra Kina og Isuzu fra Japan, hvor man godt kan undre sig over netop Isuzu i Geneve, for deres biler i Europa er en enkelt pick-up og et udvalg af mindre varebiler, som vi ikke ser i Danmark, er det åbenlyst, at bilfabrikkerne har vendt Geneve ryggen.
Vi drister os til en småfræk forudsigelse. Med den nu afsluttede biludstilling i Geneve, kan man gøre regnskabet op. Det vil være meget forkert, at beskrive årets udstilling som en international biludstilling. Udstillingsareal og deltagelse af næsten alle store bilmærker er meget mere end skuffende, og uden at vide hvor mange betalende gæster der har besøgt udstillingen, tør vi godt påstå, at økonomien er mangelfuld, og det samlede resultat direkte skuffende.
Hvor længe vil de demokratisk anlagte ejere fra Qatar pumpe penge i udstillingen i Geneve? Udstillingens ry er ved at blive så flosset, at den ikke længere er velegnet til at pudse oliestatens renomme, så måske er den nu afsluttede udstilling i Geneve den sidste. Hvis ikke, er træet under den indiske ligfærd blevet tørt inden dørene igen skal slås op i 2025, hvorefter det er tid til at slå det sidste søm helt i bund.
Geneve og historien
Den første biludstilling i Geneve blev afholdt 1905. Her kunne de besøgende blandt andet se Benz-Patent-Motorwagen, men vi skulle frem til 1925, før udstillingen rundede 100.000 besøgende, hvilket var et meget stort besøgstal. Selve udstillingen blev afholdt i Geneve by de første mange år, først i 1982 var rammerne blevet så stramme, at man tog det nybyggede Palexpo i brug, og siden da, er Palexpo udvidet så mange gange, at Bella Center ligner en samling skurvogne i direkte sammenligning.
Vigtigheden af biludstillingen i Geneve understreges af, at GIMS eller Geneva Motorshow blev afholdt hvert år.
De andre store som Frankfurt, Paris og Tokyo er kun afholdt hvert andet år, og fordi Geneve ikke havde egen bilindustri af betydning, blev denne udstilling betragtet som neutral grund, hvor alle bilmærker havde fuldt damp på kedlerne, for at få de nye modeller klar til præsentation.
Det er en meget lang række billegender, der har haft debut i Geneve. Vi kan nævne biler som Citroen Traction Avant i 1935, Porsche 356 i 1949, Jaguar E-type i 1961, Lamborghini Miura i -66, ligesom Mercedes havde valgt Geneve frem for Frankfurt, til at vise den allerførste S-klasse i 1991, og det er kun et meget lille udvalg af legendariske biler, der først blev præsenteret for den undrende offentlighed på den biludstilling, som nu synger på sidste vers.