Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

4. September '22 18:26 by Jørli Petersen

Luksus plug-in

Lexus NX er nummer to model i rækken, men det er den første NX’er i Danmark. Og typen? Mange vil sikkert mene noget SUV-agtigt, men vikalder den crossover.

Der er ikke det mindste forkert i at udnytte de kort man har på hånden. Heller ikke når bilmærket hedder Lexus, og således er en Toyota de-luxe, for selvfølgelig tager Lexus for sig af retterne i koncernen, og Lexus som NX med tilnavnet 450h+ går snart igen i en længere række varianter.

Vi lægger ud Camry. Herfra går turen til ny RAV4, disse to deler platform, og gæt så hvilken platform der er grundlag for Lexus NX, – du får tre gæt, og de to første gælder ikke, som en af mine gode venner plejer at sige, og teknikken i NX som plug-in hybrid, er da også hentet stort set direkte fra ny RAV4.

Det betyder, at den lækre 2,5 motor får lov at lægge flotte 185 HK uden nogen form for indgreb, der er ikke tale om en delvist amputeret benzinmotor, som skal forlade sig på at få ekstra elektrisk assistance for at præstere, men selvfølgelig er der tilskud fra elmotorer i en plug-in hybrid, og hos Lexus NX er der tale om to el-motorer, hvor den forreste er den mest markante med hele182 HK, mens elmotoren der er gemt ved bagakslen nøjes med 54 HK, som præcis er nok til at give bilen rigtig fornem retningsstabilitet, og vi gætter på, det er formålet med den fordeling af effekt.

Samlet når vi imponerende 309 HK når det hele spiller for Lexus NX som plug-in hybrid, så bilen er alt andet end en småsløv slæde, men hvilket typeskilt skal vi sætter på NX?

NX som type

Det helt oplagte vil være cross-over, mest fordi vi ikke rigtigt kan finde noget bedre. Med så begrænset effekt til baghjulene, er det forkert at kalde bilen for en SUV, for slet ikke at tale om off-road, stationcar kan også være en mulighed, og igen er bilen for lille til at være en form for efterfølger til en Previa, så vi hænger lidt uventet fast i den første indskydelse, – crossover, og hvis Lexus føler sig fornærmet, må de indsende en klage, som vil blive arkiveret sammen med et utal af andre klager, og det betyder lodret.

De store forbedringer fra lidt ældre til ny model NX finder du i kabine.

Rummelig er også en betegnelse, man ikke kan undlade at tænke, der er ganske fornemt med plads i hele bilen, fyrsteligt på forsæderne, flot på bagsæderne og glimrende mål i bagagerummet, så NX er uanset type særdeles velegnet som familiebil, så herfra er det kun prisen man kan angribe, men med en CO2 udledning på max 25 gram per kørt kilometer og status som opladelig hybrid, vanker der afgiftslettelse, og derfor kan man snige listeprisen under 600.000 kr, og vælger man bilen som firmadyt og dermed som leaset bil, kan man komme betydeligt længere ned i det beløb der bliver beskattet af det forfærdelige væsen, for Lexus har selvfølgelig opdaget, at hvis man vil noget på det danske marked, skal man være lidt vaks med attraktive leasingpriser.

Stor rækkevidde

Og hvad er det så man får ved at vælge Lexus frem for så meget andet? Den helt store forskel på Lexus og alle andre inden for en rimelig prissammenligning, er kvalitet. En Lexus kan på nogle punkter godt virke lidt konservativ på en række punkter, men ved at have genopdaget en række modeller fra Lexus, kan vi også konstatere, at man er ved at forny sig på en række punkter, ligesom vi har stor respekt for Lexus indretning, som fortsat betyder gode gammeldaws knapper af tryk- og drejetypen til de daglige funktioner, og det betyder igen, at man ikke er faldet for fristelsen til at spare en god slat penge, ved at flytte alle funktioner til noget trykfølsom skærm.

Hvis man går i detaljer, er der minimal forskel på de data, vi ser på Toyota RAV4 og Lexus NX, men det henfører vi til kategorien kosmetik. Lidt forskel skal der jo være, så den såkaldte optimering handler mere om fremgang hos Lexus, man får en anden og mere luksuriøs køreoplevelse i Lexus NX, og selv om bilen er opsat til komfort, får man en helt særlig køreoplevelse, når bilen kører på ren el.

Flot og meget stort bagagerum. Man tænker stationcar i den helt store klasse.

Læg også mærke til batteriet i NX. 18,1 Kwh er meget for en plug-in hybrid, og det giver en rækkevidde på 70 WLTP kilometer, og i praksis kan man køre rigtig langt, når man holder sig til byen, og har man en gratis lader ved arbejdspladsen, kan man køre til en meget lav pris, hvis man kan holde sig fra den hjemlige lader i en tid, hvor el-priserne når nye højder.

Lexus NX er luksus og detaljer, det er høj komfort, og man opdager hele tiden noget nyt, når man omgås bilen i det daglige. Vi er helt opmærksomme på, at el-bilen er en meget stille køreoplevelse, men oplevelsen er ekstra støjsvag i en Lexus. Der er støjdæmpet alle de steder hvor det er muligt, selv bilens ruder har fået en ekstra gang dæmpning, og bilen har mere end respektable køreegenskaber, der rækker rigtig langt ind i den komfortable himmel, men også henter en pæn håndfuld plusser på alt det andet så som styring, stabilitet og sikkerhed.

Kan man drible uden om NX som plug-in hybrid. Ikke i Danmark. Det vil slet ikke give mening at vælge andet end PHEV med de nuværende afgifter.

Lexus NX 450h+ AWD PHEV

Lexus NX 450h+ er den første Lexus PHEV, og det betyder behagelige lave priser, og ekstra gode priser som firmabil. Teknikken er hentet direkte fra Toyota RAV4 PHEV.

Pris: fra 596.500 kr

Pris for testbil: 655.500 kr

Motor: 2,5-liter 4-cyl + el

CVT- aut

Motor: 185 HK v. 6000 o/m

227 Nm v. 3200-3700 Nm

Elmotorer: for/bag182/54 HK

Moment: for/bag 270/121

Samlet ydelse:

309 HK v. 6000 o/m

270 Nm v. 3200 o/m

0-100 km/t: 8,3 sek

Batteripakke: 18,1 kWh

Rækkevidde: 70-74 km

Tophastighed: 227 km/t

Forbrug: 90,9 km/l

Kørevægt: 2050 kg

Totalvægt: 2540 kg

Trailer: 750/1500 kg

CO2: 21-25 g/km

Pin It on Pinterest