Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

26. December '19 19:48 by Jørli Petersen

Lyddødt rum

Mellemklasse er flere ting, også selv om prisen er langt over middel. Til gengæld er Range Rover Evoque en helt ægte SUV, for selvfølgelig har bilen træk på alle fire og kan køre i terræn.

Historiebogen omkring Range Rover er lidt uklar, for hvem kom egentlig på ideen med en opgradering af den klassiske Land Rover. Var ideen fostret i British Aerospace, der ejede Land Rover i 60’erne, var det tanker fra det gamle Rover Co., eller var det De Uheldige Helte, der gav bilen maksimal eksponering og uendelig popularitet under en ægte off-road biljagt. Uanset hvad, er der trods alt ikke så langt til denne testbil, den nye udgave af Range Rover Evoque, som de indiske ejere af Land Rover har valgt at kalde for en mellemklasse SUV.

Vi siger ja til ægte SUV, for selvfølgelig er Evoque en ægte 4-hjulstrækker, det er også en bil der kan begå sig i terræn, en detalje som ikke er en selvfølge, selv om bilen kaldes en SUV, og når vi trækker en linje fra den oprindelige Range Rover, er det fordi der ikke er den helt store forskel i størrelse på dagens Evoque og stamfaderen fra 1970.

Evoque har en akselafstand på 268 cm og en totallængde på 437 cm. Den første Range Rover havde samme udgangspunkt som den klassiske Land Rover, det vil sige samme ramme og de berømte 100 tommer i akselafstand, der svarer til 254 cm, mens længden på den første Range Rover var 447 cm, og således 10 cm. længere end dagens Evoque.

Endnu en monsterskærm i midterkonsollen. Nu skal køreindstilingen tastes på en skærm. Der er langt fra de gode gamle dage, hvor man skulle låse nav på forhjulene og sætte en prop i bundkarret, før man kørte ud i noget pladder.

Den første Range Rover var kendt for manglende benplads på bagsædet, den var også kendt for et meget stort udhæng over bagakslen, men herfra er det kun luksus og overklasse blandt off-roadere, der er lighedspunkter mellem Evoque og den første Range Rover, for Evoque har tværstillet motor, mere plads i kabinen, ligesom motorkraften har fået en stor pil op for nutidens mellem SUV.

Testbilen har 2-liters diesel med 180 HK, den fås også med 240 hestes diesel, men de 180 er rigeligt, og selv om den sluprer en god del diesel indenbords under almindelig kørsel på asfalt, er den noget mere økonomisk end forgængeren, der havde den gamle Rover 3,5 liters V8 som basismotor, og første version i 1970 lokkede man med 130 HK, som var rigtig pænt for den tids off-roader. Til sammenligning havde den klassiske Land Rover 68 HK.

Mange kokke

Land Rover har ført en meget omflakkende tilværelse. Der har været mange ejere gennem ikke ret mange år, dagens chefkontor styres fra indiske Tata, men både Ford og BMW har været kendte ejere inden for en ikke alt for lang årrække, men det er først nu det ser ud som om, der for alvor bliver tilført penge til udvikling og fornyelse, som er nødvendig, hvis Range Rover vil opretholde sin position som topmærke i SUV klassen, hvor man både spiller på luksuselementet, ligesom man forsøger at holde fast i alt det med off-road, uvejsomme bjerge og skovveje med masser af mudder.

Selv en Range Rover må bøje sig og bruge AdBlue, hvis man skal overholde dagens miljøkrav.

Det er kun en fåtal af Evoque, der kommer ud hvor det bliver rigtig vanskeligt. En lille tur på en veltrimmet markvej for at hente families juletræ er toppen for de fleste Range Rover ejere, men jo, Evoque er udstyret med alt til faget hørende, også når det ikke skal bruges til noget som helst, og forbliver et smukt billede på den meget store nummer to skærm i midterkonsollen på Evoque.

Vi skylder også at sige, at første indtryk af bilen svarer til overskriften. Bortset fra et meget diskret forløb med startmotoren, er det næsten som at sidde i et næsten lyddødt rum.

Vi nåede også at blive lidt i tvivl, for selv om vi havde lavet en aftale om en Evoque diesel, blev vi alligevel lidt i tvivl, – var det en benziner der lå forude? Så stille er bilen, når man holde døren lukket?

Den hurtige profil

Dermed har vi trukket den store streg under det dagens Range Rover Evoque er. Det er luksus, -og er det  mellemklasse SUV, som Land Rover kalder det, gælder det kun for størrelsen, for prisen er for længst stukket af fra mellemklassen, også selv om de lempede danske afgifter har gjort det en anelse lettere, men tjek også de data vi opgiver på bilen, hvor billigste Evoque er billigere end nogensinde med 568.000 kr, men man skal ikke krydse mange gange på listen over lækkert udstyr, før prisen ringer hjem på de 880.000 kr, som er dagens pris for testbilen.

Masser af luksus. Bunkevis af komfort, man kan sige, at Range Rover har skabt sin egen klasse.

For de penge får man alt for lidt plads i forhold til pris, til gengæld får man luksus, rigtigt gode sæder, bunkevis af elektronik, masser af skærme, stakkevis af de skærmfunktioner, som kan holde al opmærksomhed væk fra trafikken, men så er det godt, at bilen er udstyret med mange nødsystemer, som både kan vække de afdøde hvis man kommer lidt for tæt på, og endelig en gang nødbremse hvis man helt har sluppet grebet om bilen.

Køremæssigt er vi til gengæld midt i klassen. Vi kan indstille bilen til mange typer kørsel, men det er åbenlyst, at bilen egner sig bedst til komfort, den lange lige landsvej, en god velordnet grusvej, og ikke for mange bump, hvis ikke man gider klamre sig til rattet.

Motormæssigt er vi også på det jævne. Alle kan i dag lave en diesel med 180 HK fra en 2-liters 4-benet motor, automatgearet er også af samme type, det findes i samme gode klasse i flere bilmærker, men signalværdien og praleudstrålingen er ikke til at komme udenom.

Dagens model Evoque er kun en anelse mindre end stamfaderen fra 1970. Til gengæld er akselafstanden større og benpladsen på bagsædet bedre.

Range Rover har på flere måder skabt sin egen klasse, hvor det gælder om at have rigtigt gode off-road egenskaber, som ikke skal bruges til noget som helst. Lidt heldigt måske, for det er med garanti stjernedyrt at få fikset, hvis man skulle komme lidt galt afsted i den store skov, men Range Rover har også manifesteret sig som luksusmærket, og på den måde er det heldigt, at Range Rover har ejere, som er parat til at investere i fortsat succes. Set fra den vinkel var det heldigt, at Ford solgte Range Rover i 2008.

Den hurtige beskrivelse af den nye Evoque er lavere pris end tidligere, høj signalværdi, køreegenskaber på det gennemsnitlige, motor på de gennemsnitlige, forbrug under middel, og daglig kørselskomfort af en klasse, der ligger et solidt stykke over middel.

Range Rover Evoque 2,0D 180 AWD

Pris: fra 567.880 kr

Lækker stil og let genkendeligt design. Range Rover har al den signalværdi man har brug for på landets strandveje.

Pris for testbil: 879.880 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

180 HK v. 2400 o/m

430 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 9,3 sek

Tophastighed: 205 km/t

Forbrug: 13,5-14,7 km/l

Kørevægt: 1891 kg

Totalvægt: 2490 kg

Trailer: 750/2000 kg

CO2: 179-193 g/km

Pin It on Pinterest