Mågevingen
Mercedes havde hentet det tunge skyts til udstillingen i Bella Center, og man spillede ud med noget, der mest af alt ligner et spørgsmålstegn, ligesom det andet højdepunkt på standen både er et kik ind i fremtiden, ligesom det er en hyldest til fortiden.
Spørgsmålstegnet er den den nye G-klasse 580. De 580 hentyder direkte til bilens samlede ydelse, det er en G-klasse med 580 HK og hele 1464 Nm, noget som ser ud til at kunne flå en hvilken som helst gearkasse og differentialespær i stumper og stykker, men sådan er det ikke med Mercedes G 580.
Der er slet ikke nogen gearkasse i bilen. Der er heller ikke noget, der kan kaldes en fordelerkasse, intet spær af nogen art, så lige nu lyder bilen som noget meget enkelt, men det er det nok ikke.
G 580 er en ellert. Det havde de fleste nok luret, når bilen står udstillet på en udstilling for ellerter, men kan en legende køre elektrisk? Skal den ikke medbringe en transportabel generator med tilhørende dieseldunke, og jo, det skal man, hvis bilen skal i ødemarken.
G 580 krydser ikke Sahara. Der er mange andre steder, bilen ikke kan bruges, den kan heller ikke bruges til at transportere antiluftskyts i Mellemøsten, så det er off-road til nærområdet, nok mest til Hellerup og Vedbæk hvis det skal være noget dansk, det er nok her, vi kommer til at finde de danske eksemplarer, for ved nærmere eftersyn er der ingen tvivl, der er kælet for detaljerne, og læg også mærke til den blå matlakering. Ganske raffi.
G 580 er bygget med fire el-motorer. Hver motor er placeret i rammen lige inden for hvert hjul, batteripakken på 116 kWh er også flettet ind i rammen, der er ganske traditionel G-klasse, og alt det med fordeling af kraft til de enkelte hjul er styret af den medfølgende regnemaskine af den mere udspekulerede slags, og for at gøre den nye ellert mere udspekuleret, er den også tilsat lyd, der skulle endda være en slags vibrator et sted i bilen, så man kan glemme alt om ladestationer og rækkevidde, mens man koncentrerer sig om de mere gængse off-road problemer som stigninger, – her kan den elektriske G 580 klare 45 grader, når det går op eller ned, mens krængning ikke gerne må komme over 35 grader, som også er udfordrende for alle, der ikke er hærdede off-road bilister.
Vadedybden er 85 cm, og kommer man så langt ud i Damhussøen, står hele batteripakken under vand, så alt er nydeligt pakket godt og grundigt ind og selvfølgelig helt vandtæt.
Prisen på den nye fuldt elektriske Geländewagen starter ved 1.534.138 kr, og husk i den forbindelse, at bilen er en ellert, og derfor mere afgiftsvenlig.
Mågevingen
Højdepunkt to for Mercedes er det man har døbt Vision 111, og her har det gustne overlæg været i brug. Bilen trækker tråde gennem legendariske biler fra Mercedes, de åbne døre er mere end rigeligt, man behøver dårligt nok sige ”Mågevinge”, – måske den mest kendte og mest legendariske Mercedes i det hele taget, men 111 hentyder også til en tidligere hyldest til mågevingen, den bil der hed C 111, der havde debut på biludstillingen i Frankfurt i 1969, altså dengang der var store biludstillinger i Frankfurt.
På det tidspunkt var C 111 udstyret med en klassisk Mercedes V8 med den helt rigtige motorlyd, som dog skiftede karakter til noget ganske andet, da Mercedes præsenterede udgave nummer to i foråret 1970 på biludstillingen i Geneve, her var der lagt en wankelmotor i C 111, og Mercedes havde ingen fine fornemmelserne i 70’erne, for i 1975 kom sidste udgave af C 111, nu med en voldsom turbo-diesel, og det var før Mercedes begyndte at skrive CDI på deres dieselmodeller.
Den Vision 111 der stod udstillet i Bella Center, er selvfølgelig fuldt elektrisk. Vi ved ikke, om den kommer som brintbil, – det kan vel ikke udelukkes, hvis vi skæver til det der skete med C 111, men ellers er det design, design og mest af alt aerodynamik. Med lukkede døre ligner Vision 111 et perfekt afrundet projektil. En form der er optimal for det elektriske køretøj, og noget ganske andet end de SUV-typer, som netop nu tegner billedet af den mest populære type ellert.