Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

17. July '17 09:45 by Jørli Petersen

Made outside Støvlelandet

Fiat har lagt store dele af bilproduktionen uden for Italien. Det handler om pris, og ny Tipo skal være en prisrigtig bil til lande i det mere sydlige Europa, men også i Danmark får man en god, komfortabel og kønsløs bil til en meget gunstig pris.

Denne udgave af Fiat Tipo koster 284.000 kr før levering, men det er på næsten alle måder misvisende, for dagens Fiat Tipo skal være en billigere bil, – ikke billig, bare lidt billigere.

Forgængeren til denne udgave af Tipo hed Tempra, det er en bilmodel der ligger en del år tilbage, og siden har Fiat forladt ideen med at give deres stationcar selvstændige navne, i dag nøjes man med et Tipo SW, og i modsætning til de gode gamle Fiat-dage, er det ikke meget, der produceres i støvlelandet.

Fiat 500 og Panda kommer fra Polen, Doblo og denne Tipo kommer fra Tyrkiet, så de italienske fabrikken må nøjes med småtterier fra det tidligere så veldækkede bord, og meningen med den store udflytning fra Italien handler om pris. Det er billigere at bygge biler i Polen og Tyrkiet, og når startprisen på Tipo ligger på 170.000 kr for en 5-dørs med benzinmotor, og tæt på 182.000 kr for billigste stationcar, har Fiat og Tipo lagt sig midt imellem Dacia og de mere traditionelle konkurrenter, og skal vi udpege konkurrenter til Tipo, er det først og fremmest franske konkurrenter, men også Skoda og Seat får kam til deres hår, for bag rattet har man ikke nogen klar fornemmelse af at sidde i en ”billigere” bil.

Fiat og dieselbiler

Et andet kik tilbage i bilhistorien, kan være historien om den moderne dieselmotor. Det var Fiat der opfandt og udviklede de common-rail motorer, der er enerådende blandt dieselmotorer i dag, og Fiat har hele tiden haft et lille forspring frem for mange konkurrenter, selv om forskellene bliver mere og mere udlignet med årene.

En velfungerende no-nonsens kabine, nu med en brugbar størrelse trykfølsom skærm øverst i midterkonsollen.

Alligevel mener vi, at den 1,6 motor vi finder i Tipo diesel, er en af klassens klart bedste. Endnu engang er det Opel der ligger ligner den største udfordring i dysten om at lave en rigtig lækker dieselmaskine, og selv om Fiats motor godt nok kan være lidt grødet i mælet under visse former for belastning, har den så mange kvaliteter, at vi med ro i sindet giver en meget varm anbefaling.

Det er ikke motorens kraft over et bredt område, der sikrer den gode anbefaling, det er mere motorens momentforløb over et meget bredt område, der gør det til en fornøjelse partner i almindelig hverdagstrafik, og tilsat en meget veluddannet 6-trins gearkasse, er Tipo på trods af sit prædikat som en billig bil, en god, rummelig stationcar med en meget flot teknikpakke.

Alt til et OK

Det officielle forbrug siger 29,4 km/l, og testforbruget svingede mellem 22,5 og 25 liter, alt efter køremåde og køremønster. Som pendlerbil eller bil til langtur, kan man hente sig et hele bagagerum Barolo uden at overanstrenge dieselkontoen, og komfortmæssigt slipper Tipo også for at få nogen form for skrammer, men det kniber også med de rosende bemærkninger.

Tipo er måske den mest kønsløse bil vi har kørt i meget lang tid. Det er som om Fiat med gustent overlæg har bygget en bil, som man vil være helt sikker på, ikke kan fornærme nogen som helst, og jo mere vi tænker den tanke, jo mere tror vi, det er den skinbarlige sandhed.

Vi mangler det spædnstige vi tidligere har kunnet finde i en bil fra Fiat, et eller andet der fornøjer, men uanset hvor meget vi leder, er det en søgen uden resultat.

Vi må konstatere, at det tekniske er Tipos højdepunkt, designet er ganske vellykket, Tipo er en ganske nydelig bil, den er rummelig, rigtig god plads til lange ben på bagsædet, et pænt og velindrettet bagagerum og sæder kan også tillade mange kilometer uden alvorlige komplikationer.

Da vi testede Tipo med benzinmotor, var vi efter den lille multiskærm øverst i midterkonsollen. For lille og for ubrugelig løs dommen, i denne udstyrsversion er skærmen vokset klædeligt, og nu kan man også betjene en lang række funktioner, selv om man har fingre i størrelse murerarbejdsmand.

Vi slutter med en usædvanlig gennemgang af en række konkurrenter. Vi startede denne anmeldelse med at beskrive Tipo som billigere, så her kommer en priseksempler på en stribe konkurrenter. Først den billigste benzin, dernæst den billigste diesel, og alle priser er selvfølgelig for en stationcar.

Fiat Tipo                    181.990 kr   226.990 kr

Det er det her det hele handler om. Plads og ikke bare plads, men velfungerende plads.

Ford Focus                221.240 kr       245.840 kr

Kia Ceed                    199.999 kr       219.999 kr

Opel Astra                 199.000 kr       251.000 kr

Peugeot 308             223.990 kr        239.990 kr

Renault Megane      201.990 kr        252.900 kr

Seat Leon                  182.900 kr        249.900 kr

Skoda Octavia          214.000 kr        278.000 kr

Fiat Tipo 1,6D testbil fra                   256.990 kr

Vi må også tilføje, at flere priser er for biler med en stærkt begrænset motor, mange er 3-cylindrede, og nogle er meget sparsomt udstyr.

Fiat Tipo 1,6 MJT 120 SW

Rummelig, komfortabel, ganske pænt design, en bil med plads til hele familien, men også en bil i den nedre del af prislisten, men bemærk, at testbilen er toppen af Tipo-poppen med en rigtig lækker 1,6 diesel.

Pris: fra 169.990 kr

Pris for testbil: 283.990 kr

Motor: 1,6-liter 4-cyl

6-trins man.

120 HK v. 3750 o/m

320 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 9,8 sek

Tophastighed: 200 km/t

ECE-snit: 29,4 km/l

Kørevægt: 1370 kg

Totalvægt: 1870 kg

Trailer: 500/1200 kg

CO-2: 89g/km

Pin It on Pinterest