Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

1. July '19 15:06 by Jørli Petersen

Man er vel ægte Citroen

Citroen fisker i rørte vande. Man ved biler af SUV typen er populære, så derfor forsøger man at lokke mulige købere med betegnelsen SUV. Det eneste den nye C Aircross ikke er, – er netop en SUV.

Citroen har sagt endeligt farvel til den store model C5, men navnet lever fortsat. Nu hedder den store Citroen C5 Aircross eller luftkrydser på dansk, og den er meget anderledes end det de første to bogstaver i modelbetegnelsen antyder.

Der er så meget en C5 Aircross ikke er, men der er også alt det bilen i virkeligheden er, og vi skal efterfølgende forsigtigt arbejde os igennem en række af de muligheder, der åbner sig med C5 Aircross, som forsøger at beskrive sig selv om en SUV.

Sammen med en åben cabriolet, er det vist nok det eneste C5 Aircross ikke er! Så vi gentager det i langsom, – Citroen C5 Aircross er alt andet end en SUV.

Især fordi bilen er som den er, det handler om undervognens konstruktion, om bilen opsætning, og så det helt afgørende bevis, -den slet ikke fås med 4-hjulstræk, og dermed falder betegnelsen SUV helt sammen.

Fuldt fleksibelt bagsæde med tre individuelle stole.

C5 Aircross er mere familiebil, udflugtsbil, feriebil, hverdagsbil, brugsrigtig bil, moderne stationcar og meget mere, og skal vi endelig kommet med et bud på bilens type, er det helt oplagt, at C5 Aircross er en crossover. En krydsning af alt muligt godt og knap så godt.

Vi vælger at angribe C5 Aircross fra den positive side, for nok engang har Citroen skabt en bil, som ikke har nogen åbenlys kollega eller konkurrent. Citroen har det uofficielle mesterskab i at opfinde nyt typer bil, eller udvikle på en given type bil, så den fremstår som noget helt andet. Sidste model der skiller sig kraftigt ud fra alle andre, er Citroen C4 Cactus, der dukkede op fra det store ingenting, til noget ganske populært, og C5 Aircross er nøjagtigt sådan en bil. Noget vi kender, og så alligevel ikke, noget ganske anderledes.

Den sorte gryde

C5 Aircross som slet ikke er en SUV, er nært beslægtet med blandt andet Peugeot 3008, det er samme platform bilen er bygget på, men så har Citroen valgt deres egen løsning under bilen. Model Luftkrydser er udstyret med compoundaksel og Citroens egen type støddæmpere, en type fransk undervogn vi først så på netop Cactus, og en type støddæmper der nogenlunde kombinerer to gode verdener, den bløde komfort på lige landevej, og en mere genstridig og knap så eftergivende type støddæmpning, når man presser bilen i hurtige retningsskift.

Bunkevis af plads til den aktive familie. Næsten noget Berlingo.

På samme bund som Peugeot 3008 og andre, tilsætter man en god gang ”type Cactus”, der er også tydelig Cactus inspiration inde i bilen, man henter alle de kendte elektroniske finurligheder fra bl.a. Peugeot 508 og DS7, man henter elementer fra Space Tourer (MPV type) og hvis man ser på bagagerummet, kan man også godt påstå, at der er noget Berlingo i C5 Aircross.

Citroen har kort sagt hentet en masse gode elementer fra stort alt der ruller og lokker med plads og komfort, smidt det hele i en stor gryde, rørt grundigt rundt, og frem er dukket C5 Aircross, som slet ikke er C5 i oprindelig forstand, og slet ikke er en SUV.

Sikkerhed på toppen

Testbilen er den store model diesel med 1,5 liters motor på 130 HK. Det hænger sammen, men det er ikke en sprudlende kombination, og det er heller ikke meningen med Aircross. Som ekstra komfort er der 8-trins automatgear i bilen. Det betyder, at man kan synke længere ned i sæderne og lade sig transportere, og da bilen er den absolutte topmodel med alt i sikkerhedsudstyr, behøver man knap nok styre, holde udkik eller være opmærksom på trafikken. Er man ved at kvaje sig, griber bilens systemer ind, mens man langsomt vender tilbage til almindelig aktiv kørsel, men alt det nyeste sikkerhedshejs er ekstraudstyr, indtil du rammer den dyreste C5 Aircross af dem alle, – altså testbilen, og det er knap så godt.

Kør på værksted

C5 Aircross henter alle sine mange pluspoint på alt der handler om plads og komfort. De tre store bagsæder er helt individuelle, de er hentet direkte fra MPV modeller, bagagerummet er næsten enormt, her skal der ikke tænkes så meget, når man er på grænserov, alt det billige ryger bare ind i bagagerummet, og så er det videre til næste grænseshop, der skal ryddes for tilbud.

Faktisk en meget komfortabel kabine. Ikke den store sidestøtte i sæderne, som tydeligt er inspireret af de sider vi først så i C4 Cactus.

Langbenede teenagere har ingen problemer på bagsædet, forrest sidder man ganske godt i komfortable sæder, mængden af elektroniske påhit er ganske omfattende i topversionen, og så opdagede vi en lille detalje, for når man bare slapper af under kørsel, er det naturligt at parkere den uvirksomme højre hånd omkring gearvælgeren i den store midterkonsol, men pludselig begynder bilen at bippe og blinke voldsomt.

Min højre hånd har lige berørt den elektriske håndbremse, der sidder kort før gearvælgeren. Håndbremsen griber selvfølgelig ikke ind, men det udløser en fejlmelding, send bilen på værksted står der pludselig på den store skærm, og så sker der noget med bilens navigationsanlæg.

Systemet tager over, og viser vej til alle Citroen værksteder i området, ganske smart.

Køremæssigt henter Aircross ikke de høje point. Det er familietransport på det jævne med et lille plus, den høje C5 er typisk let understyrende, og med opsætning til komfort, er det svært at få en type bil med denne statur til at køre besnærende med en compoundaksel, men som familieløsning går det rigtig godt, compundakslen er traditionelt god til at køre med læs og køre med tungt påhæng, og nu skal det blive interessant at se, om C5 Aircross kan ændre markedet som det var tilfældet med Cactus.

Vi betragter C5 Aircross som en moderne type stationcar, en god krydsning mellem den tidligere så populære type MPV og en stationcar, og så slutter vi med at gentage, at det eneste C5 Aircross ikke er, er en SUV.

Citroen C5 Aircross HDI 130

Den nye type C5 med efternavnet Aircross er alt andet end netop det Citroen drømme om. Luftkrydseren er ikke en SUV, – den er til gengæld en helt ægte crossover med elementer fra biler af forskellige type. Måske mest af alt en moderne type stationcar.

Pris: fra 254.990 kr

Pris for testbil: 414.990 kr

Motor: 1,5-liter 4-cyl

8 – aut

130 HK v. 3750 o/m

300 Nm v. 1750 o/m

0-100 km/t: 9,1 sek

Tophastighed: 188 km/t

Forbrug: 18,5 km/l

Kørevægt: 1554kg

Totalvægt: 2020 kg

Trailer: 750/1250 kg

CO2 142 g/km

Meget højt gearet, – landevej kun yderst sjældent den kommer over 7

Pin It on Pinterest