Brands

No results

Cars

No results

Articles

No results

×

16. February '20 18:42 by Jørli Petersen

Man tager en ….

Det ligner en BMW 1-Serie, og det er da også en 118d, men nyheden er ikke en helt ægte, klassisk BMW.

Lad os lægge ud med at sætte en tyk streg under den kendsgerning, at BMW laver rigtigt gode biler, men nogle er bedre end andre. Midt i en strøm af nye modeller, har BMW sendt en ny 1-Serie på gaden, og mærkets mindste var sammen med den nye 3-Serie blandt de fem nominerede til Årets Bil i Danmark 2020, og vi genopfrisker læserens hukommelse med den oplysning, at vi ikke havde sat kryds ud for 1-Serien, da årets fem bedste skulle findes.

Den manglende vilje til at placere 1-Serien helt i top skyldes flere ting, og den vigtigste grund er den helt enkle, at den nye 1-Serie ikke er en ægte BMW efter vor opfattelse.

Det er måske en provokerende holdning, for der står jo BMW på det blå-hvide logo, som ikke er en stiliseret propel, for efter vor opfattelse er en ægte BMW en bil med langsliggende motor og træk på baghjulene, og den gælder ikke for den nye 1’er, som i bund og grund er en Mini tilsat noget BMW design.

En fræk påstand men ikke desto mindre ganske sand. Bunden under ny 1-Serie er identisk med det vi kender fra 2-Serie, X1 og X2, BMW udvikler selvfølgelig hele tiden på deres komponenter, men man fik i virkeligheden flere modeller forærende, da BMW købte (eller beholdt) Mini, og adgangen til den tværstillede frontmotor og forhjulstræk blev pludselig meget kortere.

Klassisk type trækker

Med en dramatisk konstruktiv ændring af den mindste BMW, har man mistet noget og opnået noget andet. Tidligere var 1-Serien den eneste bil i klassen med baghjulstræk, det gav den lille BMW en særstatus, den var så uhyggelig let at få til at gøre rigtig fantastisk, hvor det er mere besværligt, når man skifter træk til forhjulene.

Det er her det går galt for den ægte BMW fan. Motoren ligger på tværs og trækket ledes til de forreste hjul.

Det betyder til gengæld, at man får bedre køreegenskaber, når vejene er dækket af is og sne, men det er ved at være en sjældenhed i Danmark, så det kan ikke længere bruges som det helt store plus, men ingen skal selvfølgelig komme og påstå, at en 1-Serie ikke kører aldeles glimrende.

Den lille 1’er lækker, skarp, velafstemt og potent for nogle af modellerne, men man kan ikke få samme køreoplevelse i en trækker som det er tilfældet i en skubber, så selv om BMW følger flokken med forhjulstrækkere i denne klasse, mener vi fortsat, at en ægte BMW har baghjulstræk, ligesom en ægte Audi har langsliggende motor og forhjulstræk, mens den ægte Mercedes har samme konstruktion som en ægte BMW.

Gevinsten ved at lave helt om på 1-Serien er foruden lavere udviklingsomkostninger, en god forbedring af den tidligere 1’ers største problem, pladsforholdene på bagsædet. Lidt ualmindeligt, er akselafstanden på den nye model et par centimeter kortere end på forgængeren, pladsforholdene på forsæderne er stort set uændret, og dermed absolut godkendt, men der er blevet flere centimeter til benplads på bagsædet, og det kan mærkes. Samtidig er det slut med en 3-dørs 1-Serie, så man vende tingene lidt på hovedet og mene, at den nye model er mere familievenlig, og alt andet lige er det jo rigtigt.

Det store minus

Det næste store problem vi har med 1-Serien er motorerne. Her skal man virkelig tage sig i agt for ikke at få fingre i noget ”mindre godt”. Mindste 1-Serie hedder 118i og 116d. Pas på med disse to modeller, for begge er noget kedeligt 3-cylindret, som slet ikke burde have adgang til maskinrummet i en BMW.

Her er alt ved det gamle. Stort set uændret bagagerum, men der er mere tiltrængt plads på bagsædet.

Testbilen er 118d og således en 2-liters 4-cylindret, så testbilen er god nok, den er også kraftig nok, det er netop denne model, der kan blive den mest populære med en næsten klassisk 150 hestes diesel med rigtig god automatkasse, som tillader bilen at arbejde med det naturlige moment man får med en dieselmaskine, men set over den brede kam, er 118d ikke det store festfyrværkeri, den er hverdagsbilen, den er klassisk forhjulstrækker, så man bliver ikke forløst i den klassiske BMW verden, men vi kan samtidig fornøje os over en lidt bedre indretning og især bedre materialer end tidligere, så på flere daglige punkter er der fremgang, men vi havde håbet på lidt mere end en forklædt mini med fælder i motorprogrammet tilsat lidt mere luksus og komfort.

Vi skal også af med den vanlige svada om de mange indstillinger, menuer og undermenuer, der alle styres på den store centerskærm med tilhørende drejehjul på midterkonsollen. Vi ønsker fortsat flere af de daglige funktioner flyttet tilbage til helt almindelig on-off knapper. Det tager for lang tid og kan stjæle for megen opmærksomhed, at trille rundt med drejeknappen og finde de rigtige indstillinger på skærmen, mens det er forbudt bare at skæve til mobiltelefonen. Her er noget, der ikke hænger rigtigt sammen.

Basisprisen for en 1-Serie er 330.000 kr, en lidt rigelig høj pris for en 3-cylindret størrelse Golf, testbilen er dog røget op på 435.000 kr, og dels er det p.g.a. motorvalg, men det handler også om udstyr, og her kan man hurtigt købe sig fattig i en BMW, så pas på med at sætte krydser i det omfattende udvalg af muligheder, hvor vi fremhæver, at den hvide farve på testbilen koster 13.500 kr, varme i rattet koster 4000 kr, men det BMW kalder ”live-cocpit” som bl.a. indeholder, navigation koster 40.000 kr, men det er trods alt ikke det vigtigste for BMW, der har gjort en dyd ud af at lease deres biler, og her er prisen for en 1-Serie 4000 kr om måneden, hvis man vil betale for de indledende øvelser, og det er der tilsyneladende ganske mange der gør.

Nederste linje med BMW 118d: Særdeles velkørende, på mange måder inspirerende, god daglig komfort, mere plads end tidligere, men også en klassisk type forhjulstrækker, så helt ægte BMW er den mindste ikke, og så bliver man tvunget op i modelprogrammet, hvis man vil undgå de 3-benede 1,5 motorer, så hvad er det BMW gør? Hvis vi skal gør overskriften fuldstændig hedder det, man tager en Mini, og laver den om til en BMW.

BMW 118d Sport Line

Hvornår er en BMW en ægte BMW? For den ægte BMW fan skal der naturligvis være træk på baghjulene, og det er der ikke på en nye 1’er, så den er lidt af en gøgeunge i BMW reden.

Pris: fra 330.000 kr

Pris for testbil: 435.076 kr

Motor: 2,0-liter 4-cyl

8 – aut

150 HK v. 4000 o/m

350 Nm v. 1750-2500 o/m

0-100 km/t: 8,4 sek

Tophastighed: 216 km/t

Forbrug: 20,0 km/l

Kørevægt: 1505 kg

Totalvægt: 1980 kg

Trailer: 735/1300 kg

CO2: 130 g/km

Pin It on Pinterest